Jutut Hämeenlinna

Sähkölamautin kuluneen kesän ilmiönä

Poliisin haltuun jäi viime kesänä poikkeuksellisen suuri määrä sähkölamauttimia.
Kesän aikana poliisin haltuun päätyneistä sähkölamauttimista useimmat ovat olleet taskulampun ja sähkölamauttimen yhdistelmiä.
Poliisin haltuun jäi viime kesänä poikkeuksellisen suuri määrä sähkölamauttimia.

Kuluneen kesän aikana Hämeen poliisin haltuun on eri poliisitehtävien yhteydessä päätynyt peräti yhdeksän sähkölamautinta. Määrä on poliisin mukaan tavallisuudesta poikkeava. Mitään yhteistä nimittäjää näin suurelle esiintymistiheydelle ei ole löytynyt. Hämeen poliisista kerrotaan, että poliisin analyysitoiminta yrittääkin nyt selvittää sähkölamauttimien alkuperää sekä kulkeutumisreittejä poliisilaitoksen alueelle.

Lähes kaikissa tapauksissa sähkölamautin on löytynyt poliisin kiinni ottamalta henkilöltä turvallisuustarkastuksen yhteydessä.

Suurimmassa osassa tapauksia sähkölamauttimet ovat olleet taskulampun ja sähkölamauttimen yhdistelmiä. Näiden poliisin haltuun päätyneiden sähkölamauttimiien vaikutus perustuu kipuun, kun lamauttimella kosketetaan kohdehenkilöä. Tällöin sähkölamautinta käyttänyt henkilö syyllistyy pahoinpitelyrikokseen.

 

Järjestyslain vaarallisia esineitä koskevan säännöksen mukaan sähkölamauttimen hallussapito yleisellä paikalla ja yleisellä paikalla olevassa kulkuneuvossa on kielletty. Rikoslain rangaistussäännöksen mukaan järjestyslain vastaisesta toiminnasta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi.

Yleensä vaaralliset esineet, kuten sähkölamauttimet, tuomitaan rikosprosessissa valtiolle menetetyiksi. Käytännössä pidättämiseen oikeutettu virkamies määrää sähkölamauttimen hävitettäväksi vähäarvoisena jo esitutkintavaiheessa tai sakon määräämisen yhteydessä.

Menoinfo