Jutut Hämeenlinna

Salibandytähti Ville Lastikka lähtee Prahaan toistamaan 10 vuoden takaista: ”Jännitti niin paljon, että oli pakko mennä ulos vetelemään palloa” – katso video

Ville Lastikka pelaa Salibandyliigaa Steelersissä ja opiskelee liiketaloutta Hämeen ammattikorkeakoulussa monimuoto-opintoina. Lopen Floorball Teamin kasvatti on poikien maailmanmestari vuodelta 2015.

14.12.2008, O2-areena, Praha. Suomen ja Ruotsin välinen MM-loppuottelu on jatkoajalla numeroissa 6–6. Suomi pääsee vastahyökkäykseen ja pallo päätyy takakulmalle Tero Tiitulle, joka pääsee laukomaan historiallisen osuman. Suomi on ensimmäistä kertaa miesten salibandyn maailmanmestari!

– Silloin kotona Lopella katsottiin kisoja. Kun varsinainen peliaika loppui ja ennen jatkoaikaa oli pieni tauko, jännitti niin paljon, että oli pakko mennä ulos pihatielle vetelemään palloa. Sitten äiti tuli huutamaan, kun jatkoaika alkoi. Äkkiä takaisin sisään ja hirveä jännitys päälle, kunnes se ratkesi, Ville Lastikka muistelee.

9.12.2018, O2-areena, Praha. Suomen ja Ruotsin välinen MM-loppuottelu on jatkoajalla tasanumeroissa. Suomi vyöryttää hyökkäystä kohti länsinaapurin maalia, eikä maalivahti voi mitään Ville Lastikan kovalle ja tarkalle rannevedolle: Lastikka laukoo Suomen miehille historian neljännen MM-kullan!

Jälkimmäinen on tulevaisuuteen sijoittuvaa kuvitelmaa – mutta mahdollista. Hämeenlinnan Steelersin tähtihyökkääjä on mukana Suomen joukkueessa, joka pelaa Tshekin MM-kisoissa 1.–9.12.

 

Vuoden 2008 sykähdyttävimmäksi urheiluhetkeksi äänestetystä Tiitun ratkaisumaalista on nyt aikaa tasan vuosikymmen, ja miesten salibandyn MM-kisat tekevät taas paluun Prahaan. Historiallisen ensimmäisen MM-kullan jälkeen suomalaiset ovat juhlineet miesten maailmanmestaruutta myös 2010 Helsingissä ja 2016 Riiassa.

– Koko MM-projekti konkretisoitui viime kesänä maajoukkueleireillä, kun aloin tajuamaan, että jo nyt voisi olla mahdollisuuksia päästä mukaan. Koko kesä tehtiin hommia sen eteen, että on parhaassa mahdollisessa kunnossa ja voi tulla valituksi, Lastikka kertoo.

Yksi asia Lastikan kohdalla on ainakin varma: juoksukunnosta menestys ei jää kiinni.

Kun maajoukkuepelaajat tekivät toukokuussa nopeuskestävyyttä mittaavan piip-testin, Lastikka oli koko leiriryhmän paras: hän jaksoi sahata merkkitolppien väliä 16 minuuttia ja 15 sekuntia.

– Se on tullut jo lapsuudessa kuin itsestään, kun on pelaillut kaikkea ja mennä temmeltänyt kaverien kanssa ympäri kyliä. Perinnöllisyystekijöilläkin on vaikutusta, kun iskä on kestävyysurheilun harrastaja. Se on aina minulle ollut se vahvempi osa-alue verrattuna nopeuteen.

 

Suomi lähtee Prahaan puolustavana maailmanmestarina ja odotukset ovat urheilukansan keskuudessa korkealla. Tavataanko taas torilla?

– Sveitsi ja Tshekki ovat tulleet koko ajan lähemmäksi meitä ja Ruotsia, ja näiden neljän kärkimaan välillä tasoerot ovat jo todella pienet. Kun mennään välierä- ja finaalivaiheeseen, ratkaisee päivän kunto ja se, mikä joukkue pystyy toteuttamaan pienen paineen alla parhaiten omaa pelitapaa ja tekemään oikeita ratkaisuja, Lastikka arvioi.

– Lähtökohtaisesti näkisin, että Ruotsi on ennen kisoja vähän meitä edellä, mutta yksittäisessä ottelussa voi tapahtua ihan mitä tahansa.

Viimeisessä keskinäisessä ottelussa ennen MM-kisoja lokakuussa Ruotsi voitti 5–1 ja Lastikka teki Suomen ainoan maalin. Joukkueet kohtaavat MM-kisoissa heti alkusarjan ensimmäisessä pelissä lauantaina 1.12.

– Se on hyvä tasonmittari heti siihen alkuun ja saa vähän ylimääräisiä höyryjä pois kovatempoisessa pelissä. Se ei ole välttämättä vielä niin merkityksellinen ottelu, mutta antaa suuntaa, missä mennään.

Miesten MM-kisat on pelattu tätä ennen 11 kertaa, ja Ruotsi on pelannut aina finaalissa. Se on vienyt kahdeksan mestaruutta. Suomi on pullahtanut ulos loppuottelusta kahdesti, vuosina 1998 ja 2004, mutta tuolloin Sveitsistä ja Tshekistä ei ole ollut ruotsalaisten kaatajaksi.

(Juttu jatkuu videon jälkeen.)

 

22-vuotias kantahämäläinen on MM-ryhmän kuopus. Toiseksi nuorimmat pelaajat joukkueessa ovat 24-vuotiaita.

Kahden vuoden päästä Suomessa pelataan koti-MM-kisat. Ei tarvitse olla erikoinen ennustaja arvioidakseen, että mikäli askelmerkit kaukalossa pysyvät nykyisellään, Lastikalle on silloin luvassa vielä isompi ruutu.

– Hieno juttu, että pääsee jo nyt mukaan näkemään, millaiset MM-kisat on ja mitä siellä tapahtuu. Jos 2020 tulee valituksi, sinne pääsee jo kokemusta rikkaampana, kun on jo yhdet kisat alla.

Suomen joukkueen legenda Mika Kohonen, 41, pelaa Prahassa historiallisen 11. kerran miesten MM-turnauksessa. Miltä Lastikan korvaan kuulostaisi pelaaminen vielä MM-kisoissa vuonna 2038?

– Sinne on aika pitkä aika! Voi olla, että minun ura ei jatku ihan sinne asti, Lastikka pyörittelee päätään naureskellen.

Menoinfo