Jutut Hämeenlinna

Sampo Malin tutkii värin tilallisuutta

Sampo Malinin näyttely on leikkiä ja kokeilua maalauksen ja kolmiulotteisen taiteen kesken. Teoksen "Värin erottaja" sisään voi astua

GalleriaKONEessa on esillä elokuussa riihimäkeläisen kuvanveistäjä Sampo Malinin näyttely “Mark Rothko Project – työn alla värin tilallisuus”.

– Näyttely on tutkielma väristä ja värikerroksista tilateoksina. Idea syntyi vuonna 2010, kun näin Mark Rothkon maalauksia Lontoon Tate Modernissa. Aloin pohtia, millaisia Rothkon värikenttämaalaukset voisivat olla kolmiulotteisina, taiteilija kertoo.

Malinin vähäeleiset teokset leikittelevät väreillä. Oven suussa katseen vangitsee kolmiulotteinen installaatio “Värin erottaja”, jonka sisään voi astua. Näyttelyssä on myös valokuvia, tai valokuvadokumentaatioita Malinin värillisellä musteella täyttämistä ja erivärisin valoin valaisemista altaista.

“Rothko-leikki” teokseen on lupa koskea. Installaatio koostuu dokumenttikamerasta ja värillisistä polykarbonaattilevyistä.

– Katsoja voi leikitellä ja rakentaa levyistä oman värikenttämaalauksensa, taiteilija esittelee.

Väri on kulkenut Malinin matkassa pitkään. Kymmenen vuotta sitten miehellä oli Tunnustan valoa, etsin väriä -niminen näyttely.

– Minulla on ollut myös “Värin Paikka” ja “Sampon laajempi värioppi” nimiset näyttelyt. Minulla on ollut myös hyvin pelkistetty valkoinen kausi, kun veistin valkoisia kuutioita muutama vuosi sitten.

– Tein maalarin töitä ennen Kuvataideakatemiaan hakeutumista, Malin paljastaa.

Malin on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemian kuvanveiston osastolta vuonna 2007. Taiteen tekemisen ohella hän opettaa Riihimäen lasten ja nuorten taidekoulussa ja Hyvinkään lasten ja nuorten Kuvataidekouluissa kuvanveistoa ja robotiikkaa.

Sampo Malinin “Mark Rothko Project” on näytteillä GalleriaKONEessa, Verkatehtaalla 28.8. asti.

Menoinfo