Jutut Hämeenlinna

Sanna Horvathin amuletit ovat kuin muotokuvia pienoiskoossa

Sanna Horvath yhdistää perinteistä puupiirrostekniikkaa installaatioon ja valokuvaan. Kuva: Riikka Helenius
Sanna Horvath yhdistää perinteistä puupiirrostekniikkaa installaatioon ja valokuvaan. Kuva: Riikka Helenius

– Amuletti, mukana kannettava onnentuoja, voi olla ihmiset, joita tapaamme elämämme varrella, taidegraafikko Sanna Horvath pohtii.

Taiteilijan Amuletti-niminen näyttely on esillä Galleria Paperihuoneella heinäkuun ajan. Horvath käsittelee ihmisyyteen liittyviä teemoja. Viimeaikaisten teosten aiheina on toiminut muotokuva.

Horvathia kiinnostaa taidegrafiikan esittäminen totutusta poikkeavalla otteella. Hän yhdistää perinteistä puupiirrostekniikkaa muihin taiteen medioihin, kuten installaatioon ja valokuvaan.

– Puupiirros on perinteinen tekniikka, joka taipuu tosi monenlaiseen ilmaisuun. Puumateriaalia on helposti saatavilla ja veitsi kulkee aina mukanani, taiteilija kertoo.

Näyttelyn teokset on toteutettu katoavan laatan tekniikalla.

– Löysin puunoksan, jota majavat olivat nakertaneet. Leikkasin oksasta pieniä painolaattoja ja kaiversin ihmisiä, jotka ovat olleet osa elämääni ja minulle tärkeitä. Painolaatat ja nämä kohtaamiset ovat esillä pienemmällä pöydällä. Vedostin teokset japaninpaperille. Suuremmalla pöydällä lasin alla on se, mitä halusin näistä kohtaamisista säilyttää, taiteilija esittelee.

Horvath on opiskellut Pekka Halosen akatemiassa ja valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 2016. Taiteilija asuu ja työskentelee nykyisin Saksassa, mutta suunnittelee perheineen muuttoa Hämeeseen.

Grafiikkapajan puolella on Paperihuone ry:n jäsentaiteilijoiden kesämyyntinäyttely. Esillä on mm. Marjaleena Etulan monotypioita, Tiina-Katriina Mustosen fotoetsauksia sekä Riikka Puumalaisen ja Petra Sarasteen etsaus-akvatintatekniikalla toteuttamia grafiikan töitä.

– Yhdistävänä tekijänä on kesäteema. Meillä on myös vedosmyyntiä, ja hinnoista voi keskustella taiteilijoiden kanssa, Mustonen mainostaa.

Galleria Paperihuoneella on näytteillä Sanna Horvathin ”Amuletti” ja grafiikkapajan puolella Paperihuoneen jäsentaiteilijoiden kesämyyntinäyttely 31.7. asti. Paperihuone sijaitsee osoitteessa Arvi Kariston katu 9, Hämeenlinna.