Jutut Hattula

Satoja kasveja kukoistaa pihalla keväästä syksyyn

Mirja Rantakangas on ahkeroinut 15 vuotta pihallaan. Tulevana viikonloppuna hän pitää puutarhassaan avoimet ovet ja luvassa on elävää musiikkia, kahvia, kotona leivottua pullaa ja naisten uniikkivaatteiden kirppis.

Juhani Karvonen

Puutarha nosti hattulalaisen Mirja Rantakankaan takaisin kiinni elämään. Terveys ja hyvä kunto ovat osaltaan sen ansiota, että 70 vuotta täyttänyt Mirja on möyrinyt pihallaan täyttä työpäivää vuosikaudet.

Kukkaloisto ja kasvien runsaus on 15 vuoden työn tulos.

– Kun muutin tähän taloyhtiöön, oli asunnon pihalla huono nurmikko ja yksi pioni.

Rantakangas kärsi totaalisen loppuun palamisen vuosituhannen vaihteessa. Sen ilmeni erittäin vaikeana unettomuutena.

– Pääsin hoitoon Helsingin Uniklinikalle, jossa todettiin REM-uneni olevan niin heikkoa, että olin hengenvaarassa. Kolmeen kuukauteen en nukkunut, enkä nukahtanut lainkaan ja lääkkeillä nukkuessa rem-uni oli olematon.

 

Uniklinikalla aloitettiin hoito ruokavalion muutoksella ja oikealla lääkityksellä. Kun kunto alkoi antaa myöten, kiinnostus puutarhaa kohden heräsi.

– En todellakaan tiennyt puutarhanhoidosta, kukista, hyötykasveista yhtään mitään. Kaikesta piti ottaa itse selvää.

– Vuoden verran työstin ajatusta ja laadin puutarhasuunnitelmaa. Anoin kirjallisesti luvan talon päädyn hyödyntämiseen ja tein suunnitelman piirustuksineen ja hakemuksen taloyhtiön hallitukselle.

Työtunteja ei ole laskettu. Siitä alkoi yhden naisen ja 15 vuoden urakka.

–– Minulle teki hyvää puurtaa puutarhassa yksin ja rauhassa. Luonto ja kasvun ihme alkoivat vaikuttaa elämän antajana. Loppuun palaneena en ollut jaksanut juuri kotiovea avata. Kun vietin suuren ajan vuorokaudesta luonnossa ja ulkoilmassa, se auttoi rentoutumaan.

– En ole koskaan laskenut työtunteja, mutta runsaan kymmenen vuoden aikana olen joka vuosi tehnyt töitä puoli vuotta 10-12 tuntia huhtikuusta syyskuulle miltei joka päivä.

 

Perustamisvaiheessa vanhaa maata piti kuoria pois puoli metriä ja tilata ja levittää uusi multa.

– Liuskekiviä kävin hakemassa neljä kiveä kerrallaan pienellä autollani. Olen tehnyt kivityöt paljolti itse. Olen värvännyt lihasvoimaa avukseni, jos painot alkaa lähestyä sataa kiloa.

Kolmen kuukauden unettomuudesta on muistona muun muassa nivelrikko.

– Jyrkässä rinteessä tapahtuu ihme, sillä rinne saa aikaan tervehdyttävän pumppauksen ainakin polvinivelissä ja liikkuminen on kivutonta, koska kulutuskohta on rinteessä toinen kuin tasaisella kävellessä.

Rantakangas on opetellut puutarhanhoitoa paljolti kokeiluiden kautta.

– Periaate on, että puutarhassa aina, joka puolella, jokin kasvi kukkii huhtikuusta syyskuulle saakka. Yksi oma suosikkini ovat kärhöt, joita on toistakymmentä lajiketta. Ne ovat kukassa toukokuusta syyskuuhun. Ruusujakin on parikymmentä lajiketta

Marjalajikkeita on pihassa toistakymmentä.

– Viher-, musta- ja punaherukka, pensasmustikka, kirsikka, suklaakirsikka mansikka, köynnöskarviainen ja -punaherukka marjatuomipihlaja aitana, tyrnipensaita ja karhunvatukkaa, joka on maultaan aivan mahtava.

 

Lisäksi pihassa on kaksi omenapuuta luumupuu, hapankirsikka ja suklaakirsikka. Koristepuista kolme on vartettua puuta; kultasade, purppuraheisiangervo ja lehtikuusi. Puutarhasta löytyy 27 monivuotista köynnöstävää kasvia, joista piippuköynnös on suurin. Harvinaisuus on köynnöstävä pinaatti, joka on paitsi huikea koriste myös syötävä kasvi.

– Yksi yllätys oli viinirypäle, joka viihtyi oikein hyvin ja tuotti satoa useana kesänä. Sitten erehdyin leikkaamaan sitä hieman liikaa, ja rypäle kuoli. Tänä kesänä uusi taimi on jo hyvässä kasvussa ja ensi vuonna voin jo etsiä pieniä rypäleterttuja.

 

Puutarhansa Rantakangas on perustanut pienellä rahalla

– Olen käyttänyt rakenteissa kierrätysmateriaaleja ja somistuksessa kirpputoritavaraa. Tutut ovat tuoneet minulle kasveja, mutta viime vuosina olen jo tullut siihen tulokseen että nyt riittää. Kasvatan itse mahdollisimman paljon.

– Perustamisvaiheessa tietysti ostin taimia, mutta viime vuosina vain harvinaisuuksia. Tämä kesä ei ole tuonut upeaa puutarhaani siten esille, kuin aikaisempina vuosina.

 

Rantakankaan puutarhan avoimet ovat la-su 18.-19.8 klo 15-18 (Kirkkotie 21 C 22, Hattula).

 

 

 

Menoinfo