Jutut Hämeenlinna

Satunäytelmä rauhan asialla

Hannu Räisän liikuttelema Poika-nukke on tehty japanilaisella bunraku-tekniikalla.

Pari vuotta sitten maailmaa kohauttanut kuva Aleppon raunioista pelastuneesta pienestä pojasta sai Antti Kemppaisen kirjoittamaan ja ohjaamaan näytelmän Poika ja Korppi. Hämeen Kuninkaallisen Nukketeatterin uuden esityksen ensi-ilta oli Hippaloilla ja Elomessuilla on luvassa neljä näytöstä.

– Kuva oli hyvin pysäyttävä ja siitä tuli vahvoja visioita, sillä pölyn peittämä lapsi näytti ihan nukelta, Kemppainen muistelee.

– Poika oli elellyt ilmeisesti yksinään jo pitemmän aikaa ja aloin miettiä, millaista hänen elämänsä on ollut.

Näytelmä sijoittuu kaukaiseen kaupunkiin, jossa poika asuu yksin omillaan. Hän kuluttaa aikaansa kaikenlaista puuhaten ja vaaroja vältellen. Jännitystä aiheuttavat yli lentävät koneet ja kerrostalojen lomassa marssivat sotilaat. Poika ikävöi vanhempiaan, eikä tiedä missä he ovat. Eräänä päivänä taivaalta tippuu korppi, joka ei pääse enää lentoon. Poika ottaa linnun kotiinsa ja alkaa hoitaa sitä. Vähitellen kaksikon välille kasvaa luottamus ja ystävyys, vaikka yhteistä kieltä ei olekaan.

Rankasta lähtökohdastaan huolimatta Kemppainen kuvaa esitystä hyväntuuliseksi.

– Tämä on pasifistinen ja humaani satunäytelmä, jossa on onnellinen loppu. Teoksessa on hyvin vähän puhetta, koska aiomme viedä sitä Suomen rajojen ulkopuolelle. Lokakuussa lähdemme esimerkiksi Nairobiin.

– Tärkeänä vastapelurina pojalle on radio, joka tuo hänelle sisältöä elämään ja apua yksinäisyyteen. Näytelmässä on monia tasoja ja näkökulmia eri-ikäisille ihmisille.

Hannu Räisän suunnittelema ja liikuttama Poika-nukke on tehty harvinaisella bunraku-tekniikalla.

– Puusta veistetyllä nukella on liikkuvat nivelet ja silmät, taipuisa niska ja se pystyy tarttumaan esineisiin, Räisä kertoo.

– Kyseessä on japanilainen tekniikka. Sitä on Euroopassa edelleen kehittänyt muun muassa ruotsalainen Thomas Lundqvist, jonka opissa olin nuoruudessani.

Koska näytelmässä ei juuri ole repliikkejä, tärkeässä roolissa on myös Antti Polamerin säveltämä musiikki, jonka hän myös itse soittaa.

– Tämä on jo neljäs yhteinen näytelmämme ja olen pyrkinyt kehittämään juuri nukketeatteriin sopivaa estetiikkaa, Polameri sanoo.

– Intiimiin tunnelmaan sopii hiukan lyömäsoitinmainen, mutta pehmeä musiikillinen maailma, jota voidaan venyttää kohtauksen kestojen mukaan. Teemat ovat toki valmiina, mutta esityksen aikana täytyy tarkkaan seurata näyttämön tapahtumia.

Esityksen äänisuunnittelija on Harri Neuvonen, puvustaja Aino Käki ja kuvitus on Hannu Lipposen käsialaa. Esityksen kesto on 30 minuuttia ja ikäsuositus yli kolmevuotiaille.

Poika ja Korppi 11. ja 12.8 klo 12 ja 14 Arxin Keinusalissa.

Menoinfo