Jutut Hämeenlinna

Tahtien sota on runsaudensarvi

Mistä löytyy pelastus, sankari, joka vapauttaa yhteiskunnan tangon tyranniasta?
Mikko Töyssy (vas.) ja Aleksi Aromaa edustavat oikeamielisiä kapinallisia teatterin musiikkikomediassa Tahtien sota.
Mistä löytyy pelastus, sankari, joka vapauttaa yhteiskunnan tangon tyranniasta?

Suomesta on tullut suljettu yhteiskunta, musiikkimaailmaa hallitsee Seinäjoen tangomafia ja rock on tapettu sukupuuttoon. Ulkomaalaiset vaikutteet on kielletty ja kaiken muun musiikin kuuntelu on rangaistavaa paitsi tangon. Kapinaliike on hajanainen ja ajettu maan alle. Mutta löytyykö jostain odotettu vapahtaja, joka on perinyt menneiden aikojen rocktähtien voiman ja taidot?

Tahtien Sota on Heikki Syrjän ja Riku Suokkaan Hämeenlinnan teatterille kirjoittama ja ohjaama musiikkikomedia, jossa seurataan nuoren Petri Laimiskon matkaa ränsistyneen tanssilavan apumiehestä kapinaliikkeen uudeksi toivoksi. Se käyttää pohjanaan samaa Joseph Campbellin “The Hero with a Thousand Faces”- sankarimytologiaa, johon George Lucas aikanaan perusti Tähtien Sota -elokuvan käsikirjoituksen.

– Tarina sijoittuu 1990-luvulla, mutta siinä on ajankuvaa myös tämän päivän Suomesta, vähän pitemmälle vietynä. Se on satiiri meidän maailmastamme, Riku Suokas kertoo.

– Aikakausi näkyy puvuissa, maskeerauksessa ja lavasteissa, joihin on satsattu paljon. Bändi liikkuu lavalla ja koko esitys on ladattu täyteen teknistä innovaatiota, osaamista ja haastetta.

Antti Parangon johtama orkesteri tuuttaa täyslaidallisen tangoa ja iskelmää, hard rockia ja punkkia. Markku Nenosen koreografia parodioi eri tyylisuuntia kansantanssista heviin.

Petriä esittävän Mikko Töyssyn aisaparina nähdään Aleksi Aromaa, jonka roolihahmo on joutua Seinäjoen yliopiston untomonoslaiseen tiedekuntaan opiskelemaan evoluutiota korvaavaa Satumaa-teoriaa.

– Tahtien sodassa on mahtavaa musaa, herkullisia hahmoja, paljon vauhtia ja isoja numeroita, Aromaa sanoo.

– Kun harjoitusten aikana alkoi pikkuhiljaa hahmottaa, mikä on esityksen takana oleva suuri ajatus, palaset loksahtivat paikoilleen. Tämä on tosi hienosti rakennettu juttu, jossa on paljon viitteitä muistakin elokuvista kuin Tähtien sodasta.

Yksi näytelmän keskushenkilöistä on Sami Hintsasen esittämä Kreisi-Topi Oinonen, unohdettujen ja salattujen voimien haltija, tämän tarinan Obi-Wan Kenobi.

– Topi on toivottavasti tämän tarinan ristiriitaisin hahmo. Hän on aina ollut hyvien puolella, mutta ajan saatossa ajautunut välimaastoon, Hintsanen luonnehtii.

– Rooli on nerokkaasti kirjoitettu ja siinä on paljon näyteltävää. Ensisijaisestihan tämä on hyvän mielen proggis, komediaa ja musiikkia, mutta joku saattaa löytää siitä koskettavia ja syvempiäkin teemoja.

Muissa rooleissa ovat Katariina Kuisma-Syrjä, Sinikka Salminen, Maiju-Riina Huttunen, Max Pavlenko, Birgitta Putkonen, Johanna Reilin ja Jarkko Tiainen.

Tahtien sota, kantaesitys 1.9. klo 18 Päänäyttämöllä.

Menoinfo