Jutut

Taidetta luonnon innoittamana

Galleria Paperihuoneessa on heinäkuussa kolilaisen kuvataiteilija Leila Tanskasen näyttely “Lepotilainen elämä”. Tanskanen on piirtänyt hiilikynällä kasvun eri vaiheissa olevia kasveja, kasvien osasia ja siemeniä.

– Luonto on ollut minulle aina tärkeä innoituksen lähde. Hoidan kesäisin pientä kasvimaata. Olen tutkinut kasveja ja siemeniä suurennuslasilla ja ihastellut niiden kauneutta.

– Myös kuihtuva luonto on kaunis. Haluan kuvata kasvua, hiipumista, ajankulua ja hiljaisuutta, taiteilija toteaa.

– Isäni kuoli runsas vuosi sitten ja muitakin läheisiäni on kuollut hiljattain. Kasvien piirtäminen on osa luopumisprosessiani, taiteilija kertoo.

Hän on tehnyt viimeisen parin vuoden aikana mustavalkoisia teoksia.

Ikkunalla on pienikokoisia piirroksia erilaisista siemenistä; mm. krassin, ruusupavun, pinaatin, kehäkukan, männyn ja eukalyptuksen siemen.

– Kaikki siemenkodat ovat erilaisia. Myös saman lajin siemenet voivat olla hyvinkin erilaisia keskenään. Siemenkotien tapaan myös ihmiset ovat keskenään erilaisia, taiteilija tuumii.

Kasviaiheiden keskeltä yhdestä piirroksesta löytyy taiteilijan pikkusormi. Tanskanen pohtii ihmisen luontosuhdetta; onko luontosuhde vaaliva, vai pitäisikö ihmisen pitää näpit irti luonnosta?

Grafiikanpajan puolella on Pirjo Keskinen-Vennon grafiikan töitä; monotypiaa, etsausta, akvatintaa sekä pastellipiirros “Dark angel”. Keskinen-Vento on kuvannut kasviaiheita ja kesäistä puutarhaa sekä kulttuurimaisemaa ja näyttämöitä.

– Luonto on kestoaiheeni, mutta mielikuvitus suodattaa teoksen. Minua kiinnostavat myös lavasteet ja näyttämökuvat.

Keskinen-Vento on Paperihuone ry:n jäsentaiteilija. Hänellä on työtila gallerian takahuoneessa.

– Paperihuoneella työskentely on yhteisöllistä ja ilmapiiri ihana. Muilta taiteilijoilta saa vinkkejä ja palautetta, Keskinen-Vento kiittelee.

Galleria Paperihuoneessa on esillä Leila Tanskasen “Lepotilainen elämä” ja grafiikkapajan puolella Pirjo Keskinen-Vennon grafiikan töitä 31.7. asti. Paperihuone sijaitsee osoitteessa Arvi Kariston katu 9, Hämeenlinna.

Asiasanat

Menoinfo