Jutut Hämeenlinna

Taloudelliset ongelmat ovat edelleen tabu

Velkaneuvojalle on usein kuukausien jono. Valmentaja ja yrittäjä Anne Talvitie (vas.) sekä vertaistukiryhmän perustajajäsen Tuula Masalin ovat perustamassa Hämeenlinnaan omaa vertaistukiryhmää taloudellisista ongelmista kärsiville, jotta tilanteeseen joutuva saa apua ja neuvoja akuutisti. "Huumori auttaa tässäkin ongelmassa", naiset vakuuttavat.

Tuskinpa kukaan tietoisesti suunnittelee ylivelkaantuvansa. Silti niin tapahtuu – yllättävän monelle. Taloudellinen ahdinko on usein monen tekijän summa, johon usea päätyy ilman omaa syytään.

Moni talousongelmista kärsivä salailee tilannettaan sekä oman häpeänsä että muiden ihmisten reaktioiden vuoksi.

– Kun olen kertonut tilanteestani, olen saanut osakseni ihmettelyä, että miten olet tuolla tavalla sössinyt, kuvailee kokemuksiaan hämeenlinnalainen Paula, joka esiintyy jutussa poikkeuksellisesti nimimerkillä.

 

Akuutissa tilanteessa avun saaminen on kuitenkin osoittautunut yllättävän vaikeaksi. Tämän on omakohtaisesti kokenut myös hattulalainen Tuula Masalin, joka yhdessä hämeenlinnalaisen valmentajan ja yrittäjän Anne Talvitien kanssa päätti kartoittaa, olisiko Hämeenlinnan seudulla tarvetta talousongelmaisten omalle vertaistukiryhmälle.

Toukokuussa Crazy Townin tiloissa järjestettyyn tilaisuuteen saapui viisi henkeä.

– Mutta Kokemusta rikkaampi -ryhmää varten perustetut facebook-sivut saivat kahdessa päivässä yli 3000 kävijää, mikä on todella paljon, Masalin pohtii.

– Kynnys osallistua on edelleen korkea, mikä kertoo, että aihe on edelleen tabu, mutta olisiko jo korkea aika rikkoa se tabu? Talvitie puntaroi.

 

Useimmiten ylivelkaantumisen taustalla on jokin suurempi elämän kriisi: ero, sairaus, eläkkeelle jääminen tai työttömyys.

– Moni ottaa lisälainaa ja ajattelee selviävänsä, mutta vaikeuksien kasaantuessa seuraa lumipalloefekti, ja korttitalo romahtaa, Paula kertoo.

Myös peliriippuvuus, lainan takaaminen tai yrityksen kaatuminen voivat johtaa ongelmiin.

– Olen tavannut lukuisia talousongelmaisia, mutta en ketään, joka olisi ylivelkaantunut tieten tahtoen, Talvitie muistuttaa.

Talousvaikeudet paitsi hankaloittavat arkea, myös asettavat minuuden koetukselle.

– Taloudelliset ongelmat aiheuttavat häpeää, ahdistusta ja lamaannusta. Sen vuoksi olisi tärkeää kohdata ne tunteet, sanoa ääneen, että ne ovat tunteita, eivät koko ihminen, Masalin painottaa.

 

Talvitie valmentaa erilaisissa elämäntilanteissa olevia muun muassa Hämeenlinnassa, Helsingissä kuin Turussa. Suurin osa asiakkaista on tavallisia, työssäkäyviä ihmisiä, osa on yrittäjiä ja osa yrittäjyyttä kokeilleita.

– On uskomatonta, miten yleistä ylivelkaantuminen on, ja silti juuri kukaan ei siitä puhu. Suurin osa asiakkaistani on fiksuja ihmisiä hyvissä ammateissa. Silti useimmat heistä kokevat olevansa huonoja ihmisiä, ja moni heistä uupuu työssään.

Naisten mukaan Hämeenlinnassa jono velkaneuvontaan voi olla viikkoja. Neuvontaan pääsyä odotellessa tukea alueella tarjoavat harvat tahot.

– Jos tarvitsee apua, Hämeenlinnan seudulla vaihtoehdot ovat vähissä. Kun tilanne on päällä, tuntuu, että olet yksin, ajatukset vellovat, kaipaat keskustelukumppania ja vertaistukea. Apua tarvitaan pikaisesti, Paula miettii.

Naiset kritisoivat sitä, että toistaiseksi ylivelkaantuneiden ongelmat “eivät kuulu kenellekään” – yhteiskunnalta ei apua juuri heru, vaikka akuutissa tilanteessa tietoa ja tukea tarvittaisiin heti.

– Myös rahalaitokset voisivat järjestää omille asiakkailleen talousneuvontaa ja tehdä yhteistyötä vertaistuen kanssa. Lisäarvoa asiakaspalveluun ja asiakkaiden henkiseen jaksamiseen voidaan tuoda antamalla tietoa vertaistukiryhmästä, Talvitie vinkkaa.

 

Suomessa henkilökohtaisten talousongelmien ympärillä on edelleen vaikenemisen kulttuuri.

– Elämässä on monia hankalia asioita, mutta tähän suhtaudutaan, kuin tämä olisi “oma syysi”, Paula kertoo.

Jotta talousongelmaisille olisi paikallisesti tietoa ja tukea tarjolla, aikovat naiset aiemmin tekemänsä kartoituksen tiimoilta perustaa Hämeenlinnaan oman vertaistukiryhmän heti alkusyksystä. Toiveissa on saada myös tukea tilojen vuokraamiseen ja luentotilaisuuksien järjestämiseen.

– Annoimme ryhmälle nimen Kokemusta rikkaampi, koska halusimme tuoda positiivista lähestymiskulmaa asiaan, ryhmäläiset sanovat.

Ajatuksena on tarjota talousongelmaisille vertaistukea jakamiseen, valaa rohkeutta asioiden hoitamiseen ja elämään yleensä, sekä jakaa faktatietoa. Asioiden hoidossa rohkeudella on iso merkitys.

– Ongelmiin voidaan löytää nopeastikin hyviä ratkaisuja, jos on rohkeutta hakea apua ajoissa. Toivoisimme, että voisimme tehdä yhteistyötä eri toimijoiden kanssa madaltaaksemme yhteydenoton kynnystä, Paula sanoo.

Anonyymissä ryhmässä voi jakaa ilot ja surut – tai vain kuunnella – sekä saada käytännön vinkkejä. Olennaista on oivaltaa se, että talousvaikeudet eivät tee ketään “huonoksi ihmiseksi”, vaan ovat ainoastaan jotain, mitä ihmiselle on tapahtunut.

– Kun asiat saavat oikeat mittasuhteet, se helpottaa elämää, Talvitie sanoo.

Ryhmästä kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen kokemustarikkaampi@gmail.com.

Masalin muistuttaa, että kaikkein tärkeintä on säilyttää positiivisuus ja iloinen mieli.

– Tässäkin, kuten elämässä yleensä, huumorilla päästään pitkälle.

Faktaa

Talous- ja velkaneuvontapalvelut Hämeenlinnan ja Hattulan kuntalaisille tuottaa Hämeenlinnan kaupunki.

Talous- ja velkaneuvonta on lakisääteinen, asiakkaille maksuton palvelu.

Neuvoa voi kysyä maksuttomalta Velkalinjalta arkisin kello 10–14 puh. 0800 9 8009.

Menoinfo