Jutut

Kolumni: Tehokkuuden nimissä

Heli Karttunen

Liikunta, fyysinen aktiivisuus, hyvä ravitsemus, kunnon yöunet – näistä mantroista tuntuu tulleen nykypäivän yksipuolinen totuus, josta ei saa poiketa.

Jokainen otettu askel on hyötyliikuntaa – vastaavasti kai jokainen istuttu sekunti vähentää siis odotettavissa olevaa elinaikaa?

Kaikkihan on mitattavissa, ja tämä mittaaminen tapahtuu tietenkin tehokkuuden nimissä ja on luotu palvelemaan jotain suurempaa tarkoitusta. Niin mitä tarkoitusta?

 

Vaikuttaa siltä, että tähän maailmaan mahtuu kerralla vain pari vallitsevaa ilmiötä.

Nyt ne ovat markkinatalous ja sen vastavoimana keskustelu ilmastonmuutoksesta, asioita, jotka jokainen, valtio, kaupunki, kunta tai yritys joutuu tänä päivänä omalta osaltaan huomioimaan.

Nämä vallitsevat ilmiöt vaikuttavat päätöksentekoon ja sitä kautta kaikkien kansalaisten elämään – ainakin jollain tasolla.

Ja jotta markkinatalous jyllää ja ilmastonmuutos saadaan aisoihin, vaaditaan tehokkuutta niin työnteossa, asumisessa, liikkumisessa kuin kaikessa muussakin.

Ja ennen kaikkea tehokkuutta vaaditaan yksilötasolla idealla: “mitä paremmassa kunnossa, sitä tehokkaampi”.

 

Tavallinen ihminen voi vaikuttaa asioihin ainoastaan omilla valinnoillaan, sillä, mitä tekee tai mitä jättää tekemättä.

Olen lopen kyllästynyt näihin joka tuutista pursuaviin ohjeisiin, joissa tehokkuuden nimissä kehotetaan harrastamaan kaikkea hyödyllistä, mittaamaan kehon rasvaprosenttia tai punnitsemaan painoa ja laskemaan jok´ikistä syötyä kaloria.

Aktiivisuusranneke valvoo sovelluksen kautta jokaista liikahdusta ja mittaa samalla verenpaineet sekä muut tarpeelliset lukemat.

Hyvinvointikin on nykyisin jollain lailla mitattavissa, ja jopa vanhustenhoitoon on tehokkuuden nimissä keksitty robotteja.

Samalla kaavalla varmaan voidaan myös jokaiselle antaa elinajanodote, eli lukema siitä, kuinka paljon henkilökohtaisia tehoja on vielä jäljellä.

Pian ranneke kai laskee odotetun kuolinhetkenkin.

 

Milloin elämästä on tullut suoritus?

Jossain vaiheessa voi käydä niin, että huomaa, että itse elämä onkin jäänyt elämättä.

Olipa sitä ilmastonmuutosta tai ei.

Menoinfo