Jutut

Testit kertovat, miten kroppasi oikeasti toimii

Television laihdutuskilpailuissa osallistujia piiskataan usein rankoilla harjoitteilla. Kovassa rääkissä kunto nousee, mutta varsinaiseen painon pudottamiseen se ei ole paras mahdollinen tie.

– Kun rasvaa lähdetään polttamaan, tarvitaan happea ja sykkeen pysymistä matalalla, personal trainer Johanna Kokko Terveyden keskuksesta sanoo.

– Tavalliselle tallaajalle se tarkoittaa kävelyä, uimista tai pyöräilyä. Kun syke nousee liian korkeaksi, keho alkaa ottaa energiaa hiilihydraattitankista ja lopulta jopa proteiinista, eli ihminen alkaa menettää lihaksia.

Aeroscan -rasva-aineenvaihdunnan analysointi kertoo hyvin tarkasti, miten ja kuinka paljon testattavan keho käyttää rasvaa energiaksi.

– Ideana on, että lähdetään polkemaan kuntopyörää tietyllä lähtötasolla ja sitten nostetaan vastusta.

– Laite seuraa hiilidioksidin ja hapen suhdetta hengityksessä. Näin saadaan yksilöllinen tieto siitä, milloin rasvanpoltto loppuu ja pystytään määrittelemään optimaalinen rasvanpolttosyke.

Erilaisilla testeillä voidaan saada tarkkaa tietoa kehon tilanteesta ja toimivuudesta. Tulosten avulla voidaan laatia entistä paremmat ohjeet toimintakyvyn parantamiseksi. Motivaatio omaan harjoitteluunkin kasvaa, kun tavoitteet ovat selkeät ja tuloksia pystytään mittaamaan.

MediMouse mittaa ilman säteilyä selän nikamien asennon ja liikkuvuuden toisiinsa nähden sekä asentoa ylläpitävien lihasten kunnon.

– Kysymys on yksilöllisestä skannauksesta, joka antaa tietoa selän ryhdistä, liikkuvuudesta ja ryhdin ylläpitokyvystä, osteopaatti Markku Keränen kertoo.

– Selkävaivat ovat suurin sairaseläkkeelle jäämisen tai sairausloman syy ja lähes joka viides suomalainen on kokenut jopa invalidisoivia kipuja. Selkärangan nikamille ei ole proteesia, joten niistä on pidettävä erityisen hyvää huolta.

Jokainen selkäranka on yksilöllinen ja skannauksen lisäksi tarvitaan vielä manuaalisen lääketieteen tutkimus.

– Nikamien liikkuvuuden mittaamiseen ei ole mitään laitetta, siihen tarvitaan aina käsin tehty tutkimus, Keränen toteaa.

– Sen avulla pystytään selvittämään toiminnalliset häiriötilat ja laatimaan mahdolliset lisätutkimussuositukset. Näillä toimenpiteillä pystytään ennaltaehkäisemään sairauksia, jotka heikentävät toimintakykyä.

Yksi hyvä lähtökohta oman fyysisen olotilan tarkastelemiseen on kehonkoostumismittaus, joka kertoo paljon enemmän kuin rasvaprosentin ja painoindeksin. Mittaus kertoo muun muassa sisäelimien ympärillä olevan rasvan pinta-alasta, raajojen puolieroista ja lihasmassasta.

MFTS3 on tasapainon hallintatesti, joka auttaa tunnistamaan liikkuvuuden puutteita.

– Testillä voidaan tutkia tasapainoa ja sensomotorista reagointikykyä. Näitä asioita tulee seurata erityisesti keski-ikäisillä ja ikääntyvillä ihmisillä, Keränen neuvoo.

– Tutkimuksen avulla voidaan suunnitella tasapainoa parantavia harjoitteita ja välttää aikamoinen määrä luunmurtumia.

Asiasanat

Menoinfo