Jutut Hämeenlinna

Muumihulluja käy kaupungissa joka viikko, mutta kukaan ei kerro heille Tove Janssonin patsaasta

Nuoruus-patsas on vanhan kirjaston puistossa.

Kaupunkiuutisten lukija soitti toimitukseen ja pohdiskeli, mahdetaanko vanhan kirjaston puistossa olevaa Nuoruus-patsasta hyödyntää millään tavalla Hämeenlinnan matkailumarkkinoinnissa. Kuvanveistäjä Viktor Janssonin mallina tiedetään olleen hänen tyttärensä Tove, joka tunnetaan ympäri maailmaa Muumipeikkojen luojana. “Luulisi muumihullujen japanilaisten ainakin tulevan bussilasteittain paikalle, jossa siitä heille kerrotaan”, lukijamme arveli.

Sibeliuksen syntymäkodissa käy vuosittain useista satoja japanilaisia ja toista tuhatta ulkomaalaista. Kerrotaanko heille, että vain kävelymatkan päästä löytyy Tove Janssonia esittävä patsas?

– Nyt täytyy kyllä sanoa, ettei asia ole edes tullut mieleen, amanuenssi Antti Krapu kaupunginmuseosta tunnustaa.

– Otamme tämän kehitysehdotuksen vakavaan harkintaan.

 

Nuoruuden kipsimalli saatiin lahjoituksena Hämeenlinnan kaupungille Janssonin perikunnalta. Kummila Oy valatti työn pronssiin ja lahjoitti veistoksen kaupungille 21. kesäkuuta 1967.

Nuoruus on variaatio Janssonin Convolvulus-aiheesta (Convolvulus on kiertokasvien eli kansanomaiselta nimeltään elämänlangan tieteellinen nimitys). Jansson teki vuodesta 1929 lähtien useita nuorta naista esittäviä veistosluonnoksia, joiden mallina oli Tove Jansson.

– Eihän se mikään muotokuva ole, vaan yleisinhimillinen tyylitelty teos, joka kuvaa nuoruutta ja herkkyyttä, amanuenssi Päivi Viherluoto Hämeenlinnan taidemuseosta sanoo.

– Mutta toisaalta muistan nähneeni dokumentin, jossa jo keski-ikäinen Tove Jansson tanssahteli rantakivillä. Jotakin samaa keveyttä hänessä oli, joka toi minulle heti mieleen tämän veistoksen.

 

Kuvanveistäjä Viktor Bernhardt (Faffan) Jansson syntyi 1.3.1886 ja kuoli 22.6.1958 Helsingissä. Tuottelias taiteilija loi sankaripatsaita, muotokuvia, hautamuistomerkkejä, lyyrisiä veistoksia ja suihkukaivoja, joiden aiheina usein ovat pienet puttomaiset pojat ja merenneidot.

– Viktor Jansson oli hyvin merkittävä, tunnettu ja arvostettu taiteilija jo elinaikanaan, Viherluoto kertoo.

– Koko taiteilijaperhe oli mielenkiintoinen, kun äiti oli graafikko, tyttärestä tuli taiteilija ja isä oli sen ajan taide-elämän keskeisiä veistäjiä ja vaikuttajia.

 

Lapset ja naisfiguurit olivat aiheita, joihin Jansson palasi jatkuvasti. Parhaan kuvan Viktor Janssonista henkilönä saa Tove Janssonin kirjoittamista kirjoista Kuvanveistäjän tytär ja Muumipappa ja meri.

Viktor Janssonin tunnetuimmat veistokset ovat vuonna 1920 valmistuneet Lahden vapaudenpatsas ja Tampereen vapaudenpatsas sekä Nuoruuden sisarteos Convolvulus vuodelta 1931 Kaisaniemen puistossa Helsingissä.

– Nuoruus on mielestäni yksi tyylikkäimpiä teoksia tässä kaupungissa, Viherluoto tuumaa.

– Onhan se hiukkasen huomaamattomalla paikalla, mutta en tiedä haittaako se mitään. Moni siitä patsaasta pitää.

Lähde: Hämeenlinnan kaupungin nettisivut, julkiset veistokset.

Menoinfo