Jutut Hämeenlinna

Toivo Kuula -ooppera toiveuusintana Verkatehtaalla

Tenori Kalle Virtanen ja sopraano Riitta Muikku-Piirainen esiintyvät Toivo Kuula -oopperassa. Kuva: Pasi Vähanen

Iittalan musiikkijuhlilla kesällä ensiesityksensä saanut ooppera Yllätä ikuinen virta saa vielä yhden esityksen 12.3. Hämeenlinnan Verkatehtaan Vanaja-salissa. Kesän esitykset saivat hyvät arvostelut.

Säveltäjä Toivo Kuulan elämästä kertova tyylikäs ja koskettava ooppera on Hämeenlinnan omien poikien käsialaa: Arto Myllärisen kirjoittama ja Sampsa Ertamon säveltämä.

– Tämä sopii hyvin myös vasta oopperaan tutustuville: tarina on yhtenäinen ja helposti seurattavissa ja musiikki on kaunista, ohjaaja Myllärinen kertoo.

Yllätä ikuinen virta on ensimmäinen Toivo Kuulan elämästä tehty näyttämöteos, joka ei perustu Kuulan omaan musiikkiin.

Musiikin, rakkauden ja perheen paineissa kipuilevana Toivo Kuulana vakuuttaa tenori Kalle Virtanen, Kuulan ensimmäisen vaimon roolin tekee mezzosopraano, näyttelijä Eeva Semerdjiev ja muusana ja toisena vaimona kuullaan sopraano Riitta Muikku-Piiraista. Baritoni Matti Torhamo tekee kolmoisroolin Kuulan kovana isänä, sävellysopettaja Sibeliuksena ja epäonnekkaana juhlijana.

Muissa rooleissa nähdään Reetta Hulmi, Piia-Pauliina Latvala, Helmi Puustinen, Matvei Ojansuu ja Juha Salo.

Kansainvälisestikin tunnettu jousikvartetti Odysseus tekee Ertamon johdolla tarkkaa työtä. Musiikki kantaa tarinaa tunnelmien ja henkilöiden mukana. Draaman ja musiikin elementit luovat kokonaisuutena näkymän Toivo Kuulan elämään ja tunteisiin.

Tuotantoa ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahaston Mirjam ja Hans Helinin rahasto, Musiikinedistämiskeskus, Hämeenlinnan suomalaisuuden säätiö sekä Olga ja Vilho Linnamon säätiö.

Esitys tiistaina 12.3.2019 kello 19 Vanaja-salissa Verkatehtaalla.

 

Menoinfo