Jutut Hämeenlinna

Toivontie antoi hyvä elämän

Toivontien hirsitalojen piha täyttyi entisistä asukkaista. Jaakko Maijala toivotti heidät tervetulleeksi tapaamiseen.

Myllymäessä Toivontie 1–3:ssa nähtiin halauksia ja kuultiin jälleennäkemisen riemukiljahduksia viime lauantaina. Taloissa 1950–70-luvulla asuneita kokoontui muistelemaan yhdessä lapsuuttaan ja nuoruuttaan.

Entiset naapurinsa kutsui kokoon Hämeenlinnassa asuva Jaakko Maijala. Paikalle saapui neljäkymmentä suurin piirtein samanikäistä ja eri puolilla Suomea nykyisin asuvaa. Kaukaisimmat tulivat Laukaasta ja Turusta asti.

Jaakko Maijala ja ”pikkutalkkari” Raija Räihä ovat talonmiehen lapsia, veli ja sisko. He asuivat kolmosessa yli kymmenen vuotta. Perheen yläpuolella asui Veijo Meren isä.

– Kun me muutimme taloon, menin ekalle kouluun ja Jaakko oli vauva. Päästyäni ylioppilaaksi muutimme pois. Äiti teki kaikki talonmiehen työt. Nyt kun ajattelee, se oli raskasta hommaa. Meistäkin on tullut hirveän nöyriä ja hyviä työntekijöitä, nykyisin Parolassa asuva Räihä naurahtaa.

Sisarukset kiittelevät saaneensa vuokratalossa parhaat mahdolliset juuret, vaikka koti oli ahdas ja elämä niukkaa.

– Tämä oli hyvä sosiaalinen yhteisö. Sitä kuvastaa varmaan sekin, että näin paljon tuli joukkoa tapaamiseen. Kaikki aikuiset kurittivat kaikkia lapsia, ja samat säännöt oli kaikilla. Myllymäki oli silloin työläisaluetta, vähän kuin Pispala aikoinaan. Puutetta oli, mutta ei meiltä koskaan ruokaa puuttunut, he muistelevat.

Kokoontujat pääsivät tutustumaan pihojen lisäksi yhteen tyhjillään olevaan asuntoon ja yhteisiin tiloihin, kuten pesuhuoneeseen. Tutut paikat herättivät monenlaisia muistoja.

– Roskat vietiin hevosilla pihalta. Mukulat penkoivat käsin sieltä leipiä ja syöttivät hevosille. Alkuaikoina talossa oli hiililämmitys, ja kovina pakkasöinä lapsetkin herätettiin lapioimaan hiiliä. Ja täällä oli myös yksi Myllymäen yleisistä saunoista, jossa kävivät lähialueen asukkaat. Me lapset pääsimme myymään sinne lippuja, Maijala kertoo.

Ykkösessä sijaitsi aikoinaan myös kauppa, josta lasten jäi mieleen erityisesti se, että maitoa lapottiin mitalla ostajien kannuun.

Sisällä talossa kävijät päivittelivät, miten pienissä huoneissa ennen asuttiin. Neljän lapsen perheellä saattoi olla 38 neliön asunto ja säilytystilaa parin komeron verran. Mutta siihen aikaan se ei ollut mitään kummallista.

Menoinfo