Jutut

Torille lasten leikkipaikka

Hämeenlinnan kauppatorille nousee lasten leikkipaikka ensi toukokuussa. Kaupunkikeskustayhdistyksen ja Hämeenlinnan kaupungin rahoittaman leikkipaikan avajaisia vietetään 10. toukokuuta.

Puuhapaikkaa on suunniteltu vuodesta 2015, kun ensimmäiset ajatukset vapaaehtoisista rahalahjoituksista syntyivät. Varsinainen keräys oli viime vuonna, kun Hämeenlinnan juhli 100-vuotiaan Suomen kunniaksi lasten ja nuorten teemalla.

– Tori on edelleen kaupungin sydän – jatkossa varmasti nykyistä keskeisempi, kun lähikorttelit uudistuvat. Kesäaikaan torin merkitys korostuu sekä kaupunkilaisten että matkailijoiden kannalta. Markkinapäivät ovat kuukauden kohokohtia ympäri vuoden. Hämeenlinnan kaupungin torimiljöö puistoineen ja ympäristön rakennuksineen on todella tärkeä kaupungin imagon kannalta, apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo sanoo torielämän merkityksestä kaupungille..

Isosuo ei usko, että jatkossa torille voitaisiin sijoittaa lisää pysyviä rakennelmia viitoitusta lukuun ottamatta.

– Torille voidaan aivan hyvin ajatella jotain uutta elävöittävää toimintaa; vaikkapa petangue-kenttä kesäksi tai luistinrata talveksi. Ne eivät kuitenkaan ihan tuosta vaan rakennu. Ihan toinen asia on sitten se, kun keskustan pysäköintiratkaisu uudistetaan.

 

Rahaa on tähän mennessä lahjoituksista kertynyt 18 000 euroa. Lahjoittajina on yksityisiä, yhdistyksiä ja yrityksiä. Suurimman yksittäisen lahjoituksen on tehnyt Oma Säästöpankki, joka pisti yhteiseen pottiin 6 000 euroa.

– Otamme mieluusti edelleen rahalahjoituksia vastaan, vaikka kaupunki on jo luvannut osallistua loppuosuuden maksamiseen, kaupunkikeskustayhdistyksen palvelupäällikkö Sari Hagemeier sanoo.

Leikkipaikan keskeisenä tavoitteena on houkutella myös lapsiperheitä torille ja kaupungin ydinkeskustaan.

Kokonaisuus maksaa 35 000 euroa valmiiksi asennettuna. Korkeimmalta osaltaan rakennelma nousee kolmeen metriin. Puuhapaikassa on kaksi eri osaa, toinen on tarkoitettu pienille lapsille, toinen osa jo vauhdikkaampaa menoa ja touhua kaipaaville.

Aidattu, kahdesta kokonaisuudesta rakentuva leikkipaikka sijoittuu torin Hallituskadun puoleiselle osalle vanhan lääninhallituksen rakennuksen kohdalle, mutta ei kuitenkaan autojen vinoparkin välittömään läheisyyteen.

– Turvallisuussyistä leikkipaikka rakennetaan selvästi irti katualueesta. Alue myös aidataan, mutta lukittavia portteja siihen ei tule, Hagemeier kertoo.

Leikkipaikan alueelle tulee turva-alusta. Alueen koko on noin 10×20 metriä. Kokonaisuuden toimittaa maailman suurin leikkivälinevalmistaja Kompan. Yrityksen mukaan toteutus kannustaa myös liikuntarajoitteisia käyttämään leikkipaikkaa.

Menoinfo