Jutut Hämeenlinna

Tulisitko toimeen alle 400 eurolla kuukaudessa? Mikko Saarinen on jo tottunut pinnistelemään köyhyysrajan alapuolella

Mikko Saarinen pääsi pari viikkoa sitten uuteen asuntoon Hämeenlinnassa. Aina kun pääsee muuttamaan, se on vähän kuin alkaisi uusi elämä, Saarinen sanoo.

Tulisitko toimeen alle 400 eurolla kuukaudessa?

Hämeenlinnalaisen Mikko Saarisen täytyy. Hän saa kuukaudessa takuueläkettä noin 500 euroa ja asumistukea noin 300 euroa.

– Siitä pitää maksaa vuokra, sähkölasku ja ruokamenot. Ei siitä kyllä paljon itselle jää.

Kuukausituloista yli puolet vie asunnon vuokra, 440 euroa. Hänen tulonsa alittavat selvästi köyhyysrajan, joka oli Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna yksin asuvalla 1185 euroa kuukaudessa.

– Olen ollut suurimman osan elämästäni eläkkeellä ja työttömänä. Olen jo ehtinyt tottumaan siihen, että pitää nipistää ja tehdä suunnitelmia. Elämä on sellaista laskemista. Suunnitelmia saa tehdä kuukauden ajalle, että pärjää, Saarinen sanoo.

Hän muistuttaa, että esimerkiksi vaateostoksia varten pitää säästää rahaa pitkän aikaa.

– Onneksi olen saanut seurakunnan diakonialta muun muassa vaatteita ja ruoka-apua.

Saarinen ei ole Hämeenlinnan seudulla yksin. Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan diakoniatyöntekijä Timo Heikka arvioi, että kaupungissa ja lähikunnissa viikoittain noin 1 500–1 700 ihmistä hakee ruoka-apua.

Hämeenlinnassa ja lähikunnissa vähävaraisten ruoka-apua organisoiva Hyvän Tahdon ruokajakelun verkosto järjesti viime torstaina köyhyyden vastaisen päivän.

 

Saarisen vähävaraisuuden taustalla on noin kymmenen vuoden jakso, jolloin hän oli sekakäyttäjä. Hän käytti omien sanojensa mukaan “kaikenlaisia aineita” noin parikymppisestä kolmekymppiseksi.

– Kaikki rahat menivät päihteisiin, nyt 44-vuotias Saarinen kuvaa.

– Se on taaksejäänyttä, sitä elämäntapaa ei ole ollut ollenkaan ikävä. Se oli aika raskasta aikaa.

Monen päihderiippuvaisen kohtalon eli vankilan hän kuitenkin onnistui välttämään.

– Siltä osin olen säästynyt, niin huono säkä ei kuitenkaan ole ollut.

Saarinen löysi ulospääsyn päihteistä, jätti entiset kuviot synnyinsijoillaan Lahden seudulla ja muutti Hämeenlinnaan, ensin Renkoon ja sitten kantakaupunkiin, jossa on asunut viimeiset vuodet.

– On kovin vaikea lopettaa, jos on samoissa ympyröissä koko ajan. Kun saa uuden ympäristön, ei tarvitse vanhoja ystäviä katsella.

Saarinen ei pidä mitään yhteyttä vanhaan tuttavapiiriin, mutta yksi tapa hänelle on jäänyt.

– Käyn lukemassa sen paikkakunnan kuolinilmoitukset, onko siellä ketään tuttuja. Vielä ei ole kavereita ilmoituksissa näkynyt, mutta en tiedä, miten heillä muuten menee.

 

Osuva esimerkki köyhyyden ongelmista Saariselle tuli eteen pari viikkoa sitten, kun hän muutti uuteen asuntoon.

– Kerralla piti maksaa kahden kuukauden takuuvuokra, kotivakuutus ja muuttokuukauden vuokra. Siihen meni lähes tonni rahaa, Saarinen ynnäilee.

– Harvalla on tuollaisia summia. Enimmäkseen sain sitten apuja diakoniakeskukselta.

Saarinen on tehnyt 12 vuotta vapaaehtoistyötä seurakunnalle. Hän on ollut apuohjaajana leireillä, kuljettamassa ruokaa ja kokoamassa ruokakasseja.

– Ennen tätä olin vähän yksinäinen, mutta siitä on saanut sisältöä elämään. Olen kyllä tykännyt.

Joskus hän muistelee kaiholla niitä vuosia, jolloin oli töissä ja parhaimmillaan tilille juoksi sadan prosentin ylityöpalkka.

– Oli vähän sillä lailla, että mitähän näillä rahoilla tekisi, Saarinen naurahtaa.

Nyt hän viihtyy seurakunnan vapaaehtoisena, mutta jos joskus sopiva työpaikka tulisi eteen, hänelle on luvattu kuulemma seurakunnasta hyvät työtodistukset.

– Kaikki on tällä hetkellä hyvin. Eletään päivä kerrallaan. Minulle sanottiin aikanaan, että ei kannata hötkyillä. Kaikki järjestyy, kun jaksaa vain odottaa.

Ruokajakelua

Hämeenlinnassa jakelua ja tarjoilua järjestävät Hämeenlinna-Vanajan seurakunta, ViaDia Hämeenlinna ry/Hämeenlinnan vapaaseurakunta, Helluntaiseurakunta, Samaria rf sekä Kalvolan seurakunta.

Hattulassa järjestäjänä on Hattulan Kotikirkko.

Janakkalan seurakunta jakaa ruokaa sekä Turengissa että Tervakoskella.

Kaikki paikat ja ajat: www.hameenlinnanseurakunnat.fi/ruokajakelu

Menoinfo