Jutut Hämeenlinna

Tunnelmia matkoilta ja kurkistuksia menneisyyteen

Pirkko Huttunen ja Paula Jalassola-Huttunen tutkivat Pirkko Huttusen syanotypiavedoksia Zalavrugan kalliouurroksista. Huttunen on sävyttänyt osan vedoksistaan rusehtaviksi kahvilla ja teellä.

Galleria Paperihuoneella on esillä syyskuussa hämeenlinnalaisen kuvataiteilija Pirkko Huttusen näyttely ”Zalavrugan metsästäjät – Aurinkokuvia muinaisuudesta”. Kyseessä on Huttusen Lapin yliopistoon tekemien kuvataiteen aineopintojen lopputyönäyttely.

Huttunen tutustui Zalavrugan kalliouurroksiin Suomen muinaistaideseuran Vienan matkalla kesällä 2015.

– Muinaistaideseuran sihteerinä toimiva ystäväni Mervi Suomalainen vinkkasi, että nyt olisi matka, jolle minun ehdottomasti kannattaa lähteä.

Näyttelyn teokset ovat syanotypiavedoksia valokuvista, joita Huttunen otti Uikujoen rantakallioiden kalliouurroksista, Zalavrugan kuvakentistä. Kuva-aiheina on ihmishahmoja, auringonkehriä sekä pyyntikulttuuriin liittyviä kuiva; hirviä ja peuroja, karhun metsästystä, maitovalaan pyyntiä, kaloja ja veneitä. Kuvissa on myös arvoituksellisia elementtejä. Näyttelyssä on myös kaksi frottaasia, eli Huttusen tekemää hierrekuvaa hiihtäjistä sekä hirvestä ja veneestä.

Erityisen vaikutuksen Huttuseen tekivät suuret, yli kolmemetriset hirvi- ja peurakuviot.

– Ne olivat todella vaikuttavia, niin havainnollisia ja sommittelultaan upeita.

– Kaiken kaikkiaan uurrosalueen koko, kuvioiden runsaus, ilmeikkyys ja arvoituksellisuus tekivät minuun lähtemättömän vaikutuksen.

Uikujoen suiston kuvakentiltä on löydetty kaikkiaan yli 2300 kuviota. Huttunen kertoo, että kalliouurrosten on arvioitu syntyneen 5300–2000 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Muinaisen metsästäjä-keräilijäkansan kuvia voi lukea kertomuksina kivikauden metsästysmenetelmistä ja -retkistä sekä kuvauksina väestön uskomuksista ja arjen elämästä. Kalliokuvia pidetään Pohjois-Euroopan neoliittisen kauden taiteen mestariteoksina.

– Toivon omien kuvieni välittävän katsojalle pilkahduksen tuosta muinaisesta menneisyydestämme.

Grafiikanpajan puolella on esillä Paperihuoneen jäsentaiteilijan, hämeenlinnalaisen Paula Jalassola-Huttusen matkakuvista alkusysäyksensä saaneita grafiikantöitä.

– Olin Niilin risteilyllä juuri ennen arabikevättä. Viime talvena kävin läpi matkakuviani. Valokuva, jossa mustapukuinen mies istuu Niilin rantapenkalla, antoi kipinän teossarjalle eri kulttuureihin kuuluvista ihmisistä ja arvoista.

Ikkunalla on taiteilijan omakuva, hiilipiirros, jossa on hitunen pastellia mukana. Toiselle seinälle on ripustettu tyyneyttä ja rauhaa henkiviä sekä luontoa kuvaavia teoksia. Jalassola-Huttunen näkee matkateemassa monta ulottuvuutta, myös sisäisen matkan omaan itseen.

– Tekniikkani on litografiaa, monotypiaa, etsausakvatintaa ja monotypiaan yhdistettyä xero-litografiaa. Viime aikoina olen innostunut litografiasta. Se on vaikea, mutta kiinnostava tekniikka, taiteilija tuumii. Näyttelytyöt ovat syntyneet pääosin Paperihuoneella, mutta litografiat Jalassola-Huttunen vedosti Hämeenlinnan Taiteilijaseuran prässillä.

Galleria Paperihuoneella on näytteillä Pirkko Huttusen ”Zalavrugan metsästäjät” ja grafiikkapajan puolella Paula Jalassola-Huttusen ”Matkalla” 29.9. asti. Pirkko Huttunen esittelee näyttelyään tiistaisin ja lauantaisin kello 13 jälkeen. Paperihuone sijaitsee Hämeenlinnassa osoitteessa Arvi Kariston katu 9.

Menoinfo