Jutut

Kolumni: Työntövoima, pitovoima, vetovoima

Seppo Rehunen on hämeenlinnalainen.

Käytetyin sana kaupunkien ja kuntien kielessä on vetovoima. Vetovoiman tavoitteena on uusien asukkaiden ja työpaikkojen houkuttelu monin eri tavoin, mutta tulosta ei näytä tulevan. Olen vetovoimakampanjoiden suhteen epäileväinen.

Olemmeko väärillä jäljillä, kun tavoittelemme vetovoimaa? Olisiko hedelmällisempää selvittää poismuuton syyt ja selvityksen pohjalta parantaa meillä jo asuvien palveluja, viihtyvyyttä ja kotipaikkaylpeyttä?

 

Työntövoimaan eli poismuuton syihin paneutuminen on alku uudelle ajattelulle. Karu totuus on, että Hattulasta on viiden viimeisen vuoden aikana muuttanut pois yli 3 000 henkeä, Hämeenlinnasta lähes 18 000 ja Janakkalasta yli 4 500. Vuonna 2013 seutukunnalla asuneista on enemmän kuin joka neljäs eli yli 25 000 vaihtanut kotikuntaa. Ei ihan pieni määrä!

On luonnollista, että 17–2 -vuotiaat hakeutuvat meiltä sinne, missä on tarjolla heidän tavoittelemiaan opiskelupaikkoja. Poismuuttaneiden kokonaismäärä on kuitenkin niin suuri, että nämä korkeintaan ehkä 2 000 (?) nuorta ovat pieni vähemmistö kaikista asumispaikan vaihtajista.

 

Entä pitovoima? Minulle Hämeenlinnan seutukunta tarjoaa kaikkea mitä tarvitsen; pikkukaupungin lyhyet välimatkat; ison joukon mukavia ihmisiä; poikkeuksellisen hienon ja kunniakkaan historian; kauniin ja hyvin hoidetun ympäristön sekä aktiivisen ja tasokkaan urheilu- ja kulttuuritarjonnan. Minulle pitovoima riittää ja tunnen olevani täällä kotonani, mutta kaikki eivät tunne samoin.

Pohdinta pitovoimasta ansaitseekin syvällisen paneutumisen. Jos viiden vuoden aikana kotipaikkaa vaihtaneita ei olisikaan 25 000 vaan 20 000, olisimme yksi Suomen harvoista kasvukeskuksista. Seutukuntamme asukasmäärä kasvaisi vuosittain tuhannella ja lähentelisi nyt sataa tuhatta. Myhäilisimme tyytyväisinä.

 

Pelkkään vetovoimaan panostaminen on kuin haulikolla ampuisi. Kenelle kohdistamme viestin vahvuuksistamme? Mitkä ovat niitä vahvuuksia, joiden takia vaikkapa joku raumalainen harkitsee meille muuttamista? Kysymyksiä vailla vastauksia.

Ehdotan vetovoima-ajattelun muuttamista kahdessa vaiheessa toteutettavaksi pitovoimaohjelmaksi. Ensimmäisessä vaiheessa kartoitetaan poismuuton syyt. Kysytään muuttajilta, miksi he lähtivät ja mikä olisi sitouttanut heidät tänne. Jokerikysymyksenä kannattaa kysyä, onko sellaista seikkaa, mikä saisi heidät palaamaan.

 

Pitovoimaohjelman toinen vaihe kohdennetaan täällä asuviin 93 500 uskolliseen kanta-asukkaaseen. Kohderyhmä on selkeä ja he kaikki asuvat Hämeenlinnan Kaupunkiuutisten levikkialueella. Emme tarvitse kallista imagokampanjaa, mutta tarvitsemme asukkaiden keskeisimpien tarpeiden ja odotusten kartoituksen ja niiden yhdistämisen poismuuttaneilta kerätyn palautteen kanssa.

Omalta osaltani kaipaan johdonmukaisuutta ja pitkäjänteisyyttä päätöksentekoon, selkeää johtajuutta sekä nykyistä vahvempaa seutukunnallista edunvalvontaa. Monessa asiassa olemme valtakunnan häntäpäätä, vaikka meillä on erinomaiset edellytykset olla kärjessä. Kaipaan myös seutukunnan nykyisen kolmen kunnan mallin ja sen mukanaan tuoman suoranaisen tuhlauksen pikaista lopettamista. Yhdessä olemme enemmän!

Menoinfo