Jutut Hämeenlinna

Uuden potilastietojärjestelmän takkuamisen syynä palvelimen ruuhkautuminen

Myös lääketietojen siirrossa havaittiin ongelmia, joihin on jo tartuttu.
Potilastietojärjestelmä on aiheuttanut hitautta muun muassa terveyskeskusten palveluihin. Kuva: Tomi Vesaharju
Myös lääketietojen siirrossa havaittiin ongelmia, joihin on jo tartuttu.

Kanta-Hämeen uusi terveydenhuollon asiakas- ja potilasjärjestelmän Lifecaren on takunnut siitä lähtien, kun se otettiin käyttöön kaksi viikkoa sitten. Hitauden syyksi on paljastunut toisen järjestelmää pyörittävän palvelimen ruuhkautuminen.

ICT-projektipäällikkö Marjukka Virtanen Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiristä kertoo, että järjestelmällä on kaksi palvelinta, joista toinen kuormittuu jostakin syystä paljon toista enemmän.

– Kuorman pitäisi jakautua palvelimille tasaisesti, mutta emme vielä toistaiseksi ole löytäneet syytä, mikä prosessissa kaataa kuorman toiselle palvelimelle.

Hän kertoo, että järjestelmään asennettiin keskiviikon aikana vikaa selvittävä ohjelma.

– Hitauden poistaminen on nyt ykkösprioriteettimme. Kun vian syy saadaan selville, on siihen mahdollista löytää myös hoito.

Uusi Lifecare-potilastietojärjestelmä otettiin käyttöön Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä ja alueen terveyskeskuksissa kaksi viikkoa sitten. Se korvasi aiemmin käytössä olleen Effican.

Keskussairaalan yksiköissä ongelmia ovat aiheuttaneet esimerkiksi lääketietojen siirto vanhasta järjestelmästä sekä järjestelmän käyttäjien näkymärajauksien asettaminen siten, että potilaiden tietosuoja ei vaarantuisi.

– Lääkitystietojen virheellisyys koski siirtymähetkellä osastohoidossa olleita potilaita. Osin lääkitysten näkyminen tuplariveinä oli tiedossa jo etukäteen. Lääkevirheongelman osoittauduttua odotettua merkittävämmäksi, ryhdyttiin lääkitystietoja viipymättä tarkistamaan ja korjaamaan, kertoo sairaanhoitopiirin vs. johtajaylilääkäri Merja Vainio.

Terveysjohtaja Juha Tiainen Hämeenlinnan terveyspalveluista summaa, että eniten harmia on aiheutunut nimenomaan hitaudesta. Päivityksen jälkeen on havaittu myös, että sähköisen asioinnin Minunterveyteni.fi oirearviointilomake toimii huonosti tai sinne täytettyjä tietoja katoaa.

Vaikeuksia on ollut myös suun terveydenhuollon ajanvarauksessa. Aiemmin on lisäksi kerrottu, että terveyspalveluista on saattanut päivityksen jälkeen lähteä aiheettomia laskuja.

– Näin ison järjestelmäpäivityksen yhteydessä tulee aina jotakin yllättävää vastaan. Kyllä tällainen usein kuukauden päivät ottaa, mutta ei tämä nykytilanne varmaankaan ole uusi normaali, Tiainen arvioi.

Juttu on julkaistu Hämeen Sanomissa 14.3.2019.

Menoinfo