Jutut Hämeenlinna

Uusi Assi kääntää sairaalan käytännöt päälaelleen

Uusi sairaala lupaa, ettei potilasta juoksuteta hoidon perässä.
Uudesta sairaalasta suunnitellaan valoisaa ja myös luonnonvaloa halutaan hyödyntää mahdollisimman paljon. Havainnekuvassa näkymä lastenosastolta.

Ahveniston pellolla pykätään jo tosimielellä uutta keskussairaalaa.

Sinne ilmaantuneessa kuutiossa, Big Roomissa iso joukko suunnittelun, rakentamisen ja terveydenhuollon ammattilaisia piirtää jo alustavia kuvia ja kaavioita yhdessä.

Pääsuunnittelija, arkkitehti Matti Anttila vakuuttaa, että vanhat sairaalakäytännöt saavat nyt huutia.

– Enää potilasta ei juoksuteta palvelujen perässä, vaan palvelut tulevat hänen luokseen sairaalassa.

 

Tämän mahdollistaa se, että talosta muunneltava ja tiloista joustavia. Esimerkiksi tarkkoja osastorajoja ei tule. Etäisyyksistä tulee lyhyempiä. Sinne tulee osaamiskeskuksia, joissa potilasta voivat hoitaa useat terveydenhuollon asiantuntijat.

Talosta suunnitellaan valoisaa, luonnonvaloa hyödynnetään. Brändiväreiksi on valittu violetti, vihreä ja keltainen – turvallisuus, luonto ja valo. Käyttäjät ovat jo olleet mukana suunnittelussa.

Omaisille on luvassa mahdollisuus tarvittaessa yöpyä sairaalan tiloissa. Esimerkiksi lapsipotilaiden vanhemmille se järjestyy ja sitä pidetään jopa tarpeellisena.

 

Uudelle sairaalarakennukselle annettiin tällä viikolla nimi. Virallisesti se on Ahveniston sairaala, lyhenteenä AS, kutsumanimenä Assi.

Viestintäpäällikkö Iisakki Kiemungin mukaan nimi juontuu heprean sanasta Asser – onnellinen.

Onnea tarvitaankin, sillä hanke on melkoinen. Sairaanhoitopiirin valtuusto on taloussuunnitelmissa asettanut kustannuskatoksi 388,5 miljoonaa euroa.

Hanketta viedään eteenpäin allianssissa eli kaikki toimijat tekevät koko ajan yhteistyötä ja siis työskentelevät yhteisessä tilassa. Projektipäällikkö Jari Törnqvistin tavoite on puristaa kustannukset noin 370 miljoonaan.

Rahoituksesta on neuvoteltu Kuntarahoituksen kanssa. Asia on tulossa yhtymävaltuuston käsittelyyn joulukuussa. Sairaanhoitopiirin johtaja Hannu Juvonen laskee sairaalan maksava itsensä takaisin 15 vuodessa kasvavana tehokkuutena.

 

Assin yhteyteen tulee myös perusterveydenhuoltoa – Vanajaveden sairaala muuttaa sinne, samoin Jukolan terveyskeskus. Kaupungin länsilaita saa sinne sivupaloaseman.

Yksityisistä palveluista suurin hanke on Keskon suunnittelema supermarketti, joka tulisi aivan Ahvenistontien tuntumaan. Myös kahvilalle ja apteekille sovitellaan tiloja sairaalan isoon aulaan.

Jos kaavoitus etenee, rakentamisen pitäisi alkaa vuonna 2020. Talo valmistunee 2024. Sitä hallinnoi joko sairaanhoitopiiri tai maakunta, jos sellainen syntyy.

Vanha sairaala ympäristöineen on myynnissä. Sen tilalle suunnitellaan aikanaan asuntoja ja palveluja. Toistaiseksi ei ole selvillä, mitä rakennuksia jää jäljelle ja mikä on esimerkiksi vain kymmenvuotiaan ensiavun kohtalo.

Kaupunki järjestää Ahveniston alueen kaavoituksesta yleisötilaisuuden maanantaina 5.11. klo 17 yleisötilaisuuden Ahveniston vanhan sairaalan juhlatilassa.

Lisätietoa sairaalahankkeesta: www.ahvenistonsairaala.fi

Menoinfo