Jutut Hämeenlinna

Uusi johtava liikunnanohjaaja näkee Hämeenlinnassa mahdollisuuksia: “Mikään ei estä meitä nappaamasta jotain aivan järjettömän kreisiä ideaa”

Sarianna Ollikainen viihtyy Hämeenlinnassa, koska kaupunki on sopivan kokoinen. "Tykkään hirveästi siitä, että tulee oikeasti ihmisten kanssa tutuiksi. Nytkin saatan kaupassa tervehtiä asiakkaita. Terveiset kaikille!"

Sarianna Ollikainen aloitti Hämeenlinnan Liikuntahallien johtavana liikunnanohjaajana syyskuun alussa.

Jo aiemmin muutaman vuoden liikunnanohjaajan ja myös uinninvalvojan töitä Hämeenlinnassa tehnyt Ollikainen kertoo, että ensimmäinen reilu kuukausi uudessa työssä on ollut haipakkaa.

– Toimistohommia piisaa, mutta minulla on jonkin verran omiakin ryhmiä ja tykkään niitä vetää. Siinä pysyy ihmisten lähellä ja saa suoraa, välitöntä palautetta – ja kehitysideoitakin.

Ollikaisen vastuulle Hämeenlinnan Liikuntahalleissa kuuluvat liikunnanohjaajat, uinninvalvojat, uimahallin allasvaraukset sekä tapahtumat.

– Ainakin syksy minun osaltani menee siihen, että otan kiinni tästä isosta kokonaisuudesta. Minulla on järjettömän hyvä työporukka ympärillä. Vastuuta jaetaan kyllä.

 

Hämeenlinnan Liikuntahallit vastaa kaupungin liikuntapalveluista.

Tapahtumat ovat näkyvä osa toimintaa, mutta tärkeintä on kuitenkin arkinen perustyö. Ollikaisen mukaan on entistä tärkeämpää selvittää erilaisten ryhmien tarve ja kysyntä.

On tärkeää nähdä myös oman reviirin ulkopuolelle. Liikuntahallit tekee jo yhteistyötä Vanajaveden opiston kanssa kuntosaliryhmien osalta.

– Olemme tärkeässä asemassa liikuttajina, mutta myös eri tahojen yhteen saattajana ja yhteistyön luojana. Kaikki eivät pysty tarjoamaan kaikille, joten silloin voidaan vähän jakaa sitä.

Ollikainen näkee Liikuntahallien roolin tiedon jakajana. Tärkeintä on, että ihminen löytää kaipaamansa liikunnan pariin – on sen järjestäjänä sitten urheiluseura tai yksityinen yritys.

– Mikäli osaa etsiä, täällä kaupungissa on järjettömät mahdollisuudet. Meillä on luonto, mahdollisuuksia mennä Aulangon metsiin ja lenkkeillä siellä. Talvisin pystyy hiihtämään järven jäällä ja tekemään kaikkea mahdollista. Mahdollisuudet ovat laajat jopa rajattomat, ja koko ajan tulee jostain lisää, Ollikainen maalailee.

Koska Liikuntahallien tarjoamista ryhmistä iso osa painottuu päiväaikaan, asiakaskunnasta keskimääräistä suurempi osa on iäkkäämpää väkeä.

– Meillä on mahdollisuudet ja välineet tarjota liikuntaa heillekin, joilla fyysinen kunto on mennyt jo vähän huonommaksi. Sen ei tarvitse olla sitä hikijumppaa, mutta siellä saadaan pidettyä yllä yleiskuntoa ja voimaa kintuissa.

 

Turenkilaislähtöinen Ollikainen haluaa, että esimerkiksi uimahallilla tapahtuu jatkossa entistä enemmän. Esimakua tästä saatiin, kun uimahalli osallistui kaupungissa Horror Weekend -tapahtumaan syyskuussa.

– Se oli uusi juttu ja siitä saatiin pelkästään positiivista palautetta. Ideoita tulee ympäristöstä hirveä määrä, mutta missä järjestyksessä niitä lähdetään toteuttamaan ja viemään altaille, riippuu muista toiminnoista. Olemme avoimin mielin kaikkeen, Ollikainen kertoo.

Esimerkkinä mahdollisista uimahallin tulevista teemoista hän heittää merenneitopäivät. Wibit-vesiesterata puolestaan pyritään virittämään uimahallilla altaaseen noin kerran kuussa. Syyslomaviikolla se on käytössä kolme päivää.

– Pyrimme sitoutumaan sellaisiin tapahtumiin, joita voidaan pyörittää vuodesta toiseen ja sitä kautta kehittämään, mutta mikään ei estä meitä nappaamasta tuolta maailmalta jotain aivan järjettömän kreisiä ideaa. On pakko seurata, mitä ympärillä tapahtuu.

Hämeenlinnassa on muitakin liikuntapaikkoja, jotka mahdollistavat paljon, esimerkiksi Elenia-areena.

– Tiloja on, se vaatii vain ne aivonystyrät hommaan mukaan.

 

Mutta miten on johtavan liikunnanohjaajan oman harrastamisen laita?

Hän myöntää, että tilanne on sama kuin monilla muillakin ruuhkavuosien viettäjillä.

– Aika menee lasten harrastusten parissa. Käyn salilla silloin kun ehdin, ei voi puhua edes kerran viikkoon.

Yksi toteutumista odottava liikunnallinen tavoite hänellä takataskussa on.

– Aikoinaan osallistuin Helsinki City Triathloniin ja lähdin vähän pystymetsästä kokeilemaan. Silloin sanoin kisan jälkeen, että tulen ensi vuonna uudestaan. Työkuviot eivät silloin antaneet siihen mahdollisuutta, mutta kyllä vielä sinne joskus menen ja parannan sitä aikaa.

 

Lue lisää:

https://www.hameensanomat.fi/kanta-hame/kaupungin-oma-hoplop-temppulaari-starttaa-lauantaina-poltinahon-salibandyhallissa-265742/

Menoinfo