Jutut

Valikoimaa löytyy ritsoista kenraalin asuun

Etelä-Hämeen Reserviläispiirin ylläpitämä Etulinja myymälä on maan ainoa reserviläispiirin omistama kauppa. Valikoima vaihtuu, mutta on taatusti tavanomaisuudesta poikkeava. Myynnissä on muun muassa laatikollinen Ruotsin armeijan salaista asetta, ritsoja.

– Ostamme armeijoiden ylijäämätavaraa Suomen lisäksi Saksasta, Englannista ja Ruotsista. Meillä on Euroopassa kiertävät omat yhteistyökumppanit, jotka vinkkaavat sopivista kaupan olevista ylijäämäeristä, Etelä-Hämeen Reserviläispiirin toiminnanjohtaja Reima Lundberg sanoo.

Etulinja myymälä myy sekä käytettyä että käyttämätöntä eri maiden armeijoiden varastoista hankittua tavaraa.

– Meillä on vähän kaikkea polkupyöristä ja suksista retkeilijöiden-, maanpuolustusharrastajien ja partiolaisten ja ulkoilijoiden käyttöön. Ostamme osan materiaalista suoraan SA-kaupoista.

Etulinjan tuotto menee lyhentymättömänä vapaaehtoiseen maanpuolustustoimintaan muun muassa reserviläisten ampuma- ja urheilutoiminnan tukemiseen.

Suomen armeijan ylijäämämateriaali on selvästi vanhempaa kuin monien muiden armeijoiden. Lisäksi SA-kaupat myyvät pääosin käytettyä tavaraa, kun muista maista tulee myyntiin lähinnä uudempaa ja käyttämätöntä materiaalia.

– Suomessa on ollut pitkään myynnissä 1960- ja 1970-lukujen ylijäämä materiaalia, koska esimerkiksi M/63 varusteita varastoitiin 1990-luvulle saakka, jolloin mallit vaihtuivat. Sen jälkeen uusi malli M/05 tuli jo vuonna 2005 ja jälleen mallisto on uusiutumassa.

Etulinjassa käy varsinkin kesäloma-aikaan runsaasti turisteja koti- ja ulkomailta, jotka saatavat löytää omaperäisiä tuliaisia. Etulinjasta voi löytää myös esimerkiksi erilaisia tilaisuuksiin sotilasasuja. Myynnissä on ollut hiljattain muun muassa kenraalin puku. Näitä ostavat keräilijät, mutta myös reserviläiset.

– Asuja tuovat entiset sotilaat, reserviläiset ja heidän leskensä. Esimerkiksi sotilasasuja ei mielellään pitäisi heittää pois, koska meille on asuille käyttötarkoitus esimerkiksi kunniavartioissa sankarihaudoilla ja vastaavissa maanpuolustustilaisuuksissa. Militariaa vaikkapa vanhoja kunniamerkkejä tai miekkoja voi tuoda meille arvioitaviksi. Otamme niitä vastaan lahjoituksina, mutta joskus olemme militariasta myös maksaneetkin, riippuen muun muassa harvinaisuudesta. Asuja tai varusteita tulee tarjolle miltei viikoittain.

– Suomessa on myös keräilijöitä, jotka tulevat etsimään meiltä kokoelmiinsa soveltuvia asuja. Lähes kaikkiin 23 vuoden aikana Suomessa tehtyihin sotaelokuviin ja teatteriesityksiin on myymälästä haettu materiaalia.

Käyttökuntoisia luvallisia aseita Etulinjaan tarjotaan aika ajoin, mutta niiden suhteen käytäntö on aivan asekohtainen.

– Luvattomia aseita meille on turha tarjota. Aseen voi toki siirtää reserviläisyhdistyksen omistukseen, mutta tänä päivänä aseluvat maksavat aika tavalla. Jos ase on sellainen, jota voidaan käyttää reserviläisammunnoissa tai perinneaseammunnoissa, saattaa se kiinnostaa, mutta jokainen hankinta arvioidaan erikseen.

Asiasanat

Menoinfo