Jutut Hämeenlinna

Vanha Päävartio on yrittäjien työyhteisö

Entisestä armeijan putkasta on tullut hieno käyntikohde, mutta vieläkään kaikki eivät tiedä, että Suomenkasarmille voi
vapaasti tulla.
Nina Virtanen (vas,), Minna Mänty-Sorvari ja Hanna Väinölä kiittelevät kuin yhdestä suusta Päävartion vuokralaisten yhteishenkeä ja Suomenkasarmin ainutlaatuista tunnelmaa. Talossa on vielä muutama selli vapaana.
Entisestä armeijan putkasta on tullut hieno käyntikohde, mutta vieläkään kaikki eivät tiedä, että Suomenkasarmille voi
vapaasti tulla.

AP Sarjanto

Totta se on. Vaikka Suomenkasarmi tyhjeni sotilaista vuonna 2014, monilla on vielä muistot vartioidusta alueesta, jonne ei noin vain mennä kävelemään. Neljän vuoden aikana kulttuurihistoriallisesti arvokkaan paikan taloja on kunnostettu ja neljä uudisrakennusta on kohonnut vanhojen kasarmien ja puutalojen rinnalle.

Vanhasta päävartiossa työskentelee viisi yrittäjää, joista ensimmäisen ”putkaan” asettui graafinen suunnittelija Nina Virtanen.

– Tulin tänne puolitoista vuotta sitten oltuani ensin jonkin aikaa ydinkeskustassa lyseon kulmilla, Virtanen kertoo.

– Perustoimisto ei oikein kiehtonut, Tykkään kaikesta vähän erikoisemmasta ja tässä paikassa on sielua ja persoonallista tunnelmaa.

Vaikka sellien haltijat ovat jokainen oma yrittäjänsä, Virtasen mukaan Päävartiossa vallitsee vahva yhteishenki.

– Olemme kuitenkin työyhteisö, mikä tuo omat hyvät puolensa arkeen ja tekemiseen. Sitten jos omaa rauhaa tarvitsee, voi vain laittaa putkan oven kiinni.

Hanna Väinölän Rentome on verkkokauppa, blogi, suunnittelutoimisto, varasto, verstas ja myymälä samassa paketissa.

– Halusin siirtyä ydinkeskustasta kivijalkamyymälää pienempiin tiloihin ja aloin tehdä tiedusteluja, Väinölä sanoo.

– Suomenkasarmin kiinnosti sijaintinsa ja miljöönsä puolesta ja halusin tilat nimenomaan täältä Päävartiosta.

Rentome suunnittelee ja valmistaa uniikkeja pussukoita ja laukkuja vanhoista lehdistä, nuoteista, sarjakuvista ja asiakkaan omista kuvista. Tarjolla on myös erilaisia sisustustuotteita, kierrätysmuovimattoja, tauluja ja julisteita sekä nahkatuotteita asusteisiin ja sisustukseen. Lisäksi Väinölä tekee visuaalista suunnittelua ja yritystuotteita.

Uusi työympäristö on täyttänyt kaikki toiveet, mutta toistaiseksi ihmiset ovat löytäneet paikan huonosti.

– Vakituiset asiakkaat ovat ottaneet sijainnista selvää, mutta muuten tuntuu, että tänne eksytään kuin vahingossa.

– Toinen haaste on se, etten pysty pitämään vakituisia aukioloaikoja, koska toimin pääsääntöisesti verkkokaupassa. Mutta meille voi tulla aina, kun ovi on auki.

Toukokuussa yhteen kasarmin vanhoista upseerien taloista muuttanut Minna Mänty-Sorvari on vuokrannut Päävartiosta kaksi selliä. Yhdessä toimii Olet Ihana -kaunuehuone ja toisessa on Olet ihana Second Hand Shop.

– Kauneushuoneessa annan ihonhoitoa ja ihonhoito-opastusta, pidän meikkikouluja kaikenikäisille naisille ja myyn kosmetiikkatuotteita., Mänty-Sorvari luettelee.

– Shopin puolella taas on kierrätettyjä, hyvälaatuisia vaatteita ja asusteita naisille. Minulla on mallin tausta, olen stylisti sekä pukeutumisneuvoja ja olen aina suosinut kierrätystä. Naiset tuovat myyntitiliin vaatteita, joita ei ehkä koskaan ole edes käytetty ja huolehdin myös niiden uudelleenkierrätyksestä, jos asiakas niin haluaa.

Kasarmin miljöö ja yrittäjien yhteen hiileen puhaltaminen ovat Mänty-Sorvarillekin olennaisia asioita.

– Ihanat ja innovatiiviset naiset järjestävät avoimia tapahtumia ja teemailtoja. Vaikka olemme vain kivenheiton päässä Goodmanista, tietoisuuden lisäämistä tarvitaan ja suuta pitää avata joka paikassa, hän pohtii.

– Toivon, että ihmiset rohkeasti vain tulisivat. On ollut ihanaa kuunnella vanhojen herrasmiesten kertomuksia niiltä ajoilta, kun täällä oli sotaväkeä. Kasarmilla riittää mielenkiintoista historiaa ja hauskoja tarinoita.

Menoinfo