Jutut Janakkala

Vanhaa VPK-taloa parempaa konserttipaikkaa saa hakea

Musiikkia meille -tapahtumat tuovat esiintyjiä perinteisiin kulttuurin kehtoihin. Liikkeelle lähdetään Tarinmaalta.
Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Leena Saarinen (vas.) ja tapahtumanjärjestäjät Riitta Kuisma ja Mirja Schmidt seisovat Tarinmaan VPK:n upealla näyttämöllä, joka on säilynyt alkuperäisessä asussaan.
Musiikkia meille -tapahtumat tuovat esiintyjiä perinteisiin kulttuurin kehtoihin. Liikkeelle lähdetään Tarinmaalta.

Kylillä on edelleen jäljellä paljon hienoja vanhoja kulttuuripaikkoja, jotka henkivät tunnelmaa ja historiaa. Työväen-, palokunnan- ja seurojentaloilla on musiikki soinut ja tansseja pelattu. Mirja Schmidt, entisen Kahvila Laurinmäen emäntä ja tapahtumantuottaja Keltaisella talolla, haluaa tuoda elävää musiikkia näihin tiloihin.

– Hyvät esitykset vetoavat vahvasti tunteisiin ja vanhat seurojentalot tarjoavat hyvät puitteet musiikin kuunteluun sekä tanssiin, Schmidt sanoo.

– Viime vuonna juuri ennen kuin lopetin kahvilanpidon Laurinmäellä, järjestin Tarinmaan VPK-talolla Kimmo Pohjosen konsertin, joka veti tuvan täyteen. Talven aikana mietin itsekseni ja ystävien kanssa, että olisi mukava silloin tällöin järjestää konsertteja erilaisissa tiloissa kylillä.

Musiikkia Meille -tapahtumien ajatuksena on tuoda bändejä ja artisteja kylien vanhastaan hyviksi koettuihin yhteisiin taloihin ja mielellään yhteistyössä paikallisten ihmisten kanssa. Lähtölaukaus on sunnuntaina 14. lokakuuta, jolloin Suistamon Sähkö -yhtye saapuu Tarinmaan VPK-talolle.

– On mukavaa saada musiikkia tänne, kun talokin on pidetty niin hienossa kunnossa, Tarinmaan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Leena Saarinen tuumaa.

– Kyllähän täällä on häitä ja juhlia pidetty, mutta enemmänkin rakennusta voisi käyttää. Olisi hienoa, jos paikalliset ihmiset kokisivat talon omakseen ja kasvattaisivat yhteisöllisyyttä sen kautta. Yhdistys on vasta viisi vuotta vanha, mutta on tässä jo jotakin saatu aikaiseksi.

Vuonna 1932 rakennettu VPK-talo on helmi kaltaistensa joukossa. Rakennus on säästynyt 1970- ja 1980-lukujen purkuvimmalta ja jäljellä on upea näyttämö käsinmaalattuine lavasteineen, puulattiat, upeat uunit ja kamiinat sekä lukuisia muita yksityiskohtia entisajoilta.

– Katsotaan nyt, millainen väentungos ja sähäkkä ilta tänne saadaan aikaan. Vaikka näiden konserttipaikkojen suhteen toimitaan Janakkala-näkökulmalla, yleisöä saa kernaasti tulla Hämeenlinnasta ja kauempaakin, Schmidt kannustaa,

– Haluan tuoda näille keikoille hyvää musiikkia. Itse tykkään kuunnella, kun Jeff Beck soittaa kitaraa tai Laila Kinnunen tunnelmoi. Enkä tahdo jäädä paitsi Ylen 1 Avaruusromua-ohjelmasta tai jazz- ja etnomusiikin illoista. Karjalainen haitari-trance, josta Suistamon Sähkökin ammentaa tai Kaustisen Pelimannitalon tuntikausia jatkuva viulunsoitto vaivuttavat rennon hypnoottiseen olotilaan. Harvoin pääsen kuivin silmin hyvästä konsertista pois.

Iltamat korkkaava Suistamon Sähkö on nelihenkinen yhtye, joka soittaa uutta karjalaista kansanmusiikkia työkaluinaan koneet, venäläinen leikkihaitari, lauluvoima ja rap. Bändi on ensimmäisten keikkavuosiensa 2016 ja 2017 aikana valloittanut kotimaisia areenoita, tanssittanut transsiin ja yltänyt debyyttialbumillaan World Music Charts Europe -listalle. Yhtye on sekoitus lantionpohjassa tuntuvaa elektromusiikkia, yhteisöllistä liikettä sekä helposti hoilattavia laulumelodioita. Laulujen inspiraationa toimivat Karjalan matkat ja kuoppaiset tiet, kyläkartat, vesivoimalaitokset ja jauhavat myllyt sekä rahisevat arkistonauhat. Suistamon Sähköön kuuluvat Anne-Mari Kivimäki, Eero Grundström, Reetta-Kaisa Iles ja Tuomas Juntunen. Alkusoittona konsertissa kuullaan didgeridoita ja joikua Petri Aitta-ahon ja Petri Sirénin esittämänä.

Liput 15 euroa, varaukset mirjaschmidt@gmail.com.

Suistamon Sähkö su 14.10. klo 18 Tarinmaan VPK:lla (Hakoistentie 279).

Menoinfo