Jutut Hämeenlinna

Vapauden tunne vie laudalle

Jenni Koljonen viihtyy vaaleanpunaisen skeittilautansa päällä kesäaikaan. Kouvolassa opiskeleva Koljonen vietti kesän 2018 kotikaupungissaan Hämeenlinnassa. KUVA: Henriikka Korte

Henriikka Korte

Jenni Koljonen etsi lumilautailun rinnalle kesälajia. Vuosi sitten hän löysi itsensä skeittilaudan päältä, ja tiesi, että tässä se on.

– Lumilautaillessa saavuttaa vapauden tunteen. Skeitatessa on sama juttu, saa määrätä itse, mitä tekee, Koljonen sanoo.

Koljonen on vielä tuore kasvo skeittirampeilla, mutta lumilautailu on kuulunut 22-vuotiaan elämään jo vuosikymmenen.

Parikymmentä vuotta Hämeenlinnassa skeitannut Lauri Tamminen arvioi harrastuksen suosion olleen laskusuhdanteessa viime vuodet.

Muuttoliikenne on vienyt kaupungista lajin harrastajia sekä Helsinkiin että Tampereelle.

Hämeenlinna Skate ry:n vaikuttaja jaksaa kuitenkin uskoa lajin uuteen nousuun. Laitos Skatepark -sisähallia käyttää viitisenkymmentä kausikorttilaista, ja tuttujen kasvojen sekaan mahtuu hyvin mukaan.

– Toivomme, että nuoria harrastajia innostuisi lisää, Tamminen sanoo.

Uusia harrastajia on houkuteltu skeittipiireihin viimeksi tänä kesänä, jolloin Hämeenlinna Skate järjesti nuorille testipäiviä.

Paikallisten rullalautailijoiden etujärjestö järjestää ympäri vuoden tapahtumia ja kursseja, mutta pääsääntöisesti harrastus on omatoimista. Jos skeittausta haluaa testata ennen välineiden hankintaa, voi yhdistykseltä saada laudan lainaksi.

– Hallille voi tulla myös kertamaksulla, Tamminen vinkkaa.

Hämeenlinnassa voi skeitata vuoden ympäri. Syys–lokakuussa siirrytään sisähalliin, mutta heti kun säät keväällä sallivat, palataan ulos. Tamminen arvioi puitteiden olevan kunnossa.

– Toki aina voisi olla vielä parempi tilanne. Skeittipaikkoja on karsittu siitä, mitä niitä oli vielä muutama vuosi sitten. Puuramppeja on poistettu käytöstä.

Hämeenlinna Skate ry hallinnoi Hämeensaaren Mini DIY-skeittipuistoa.

Harrastajat ovat rakentaneet skeittipaikan talkoovoimin. Töitä on paiskittu pikkuhiljaa esimerkiksi kaupungilta saatujen avustusten turvin.

– Mini DIY on hyvässä kunnossa, Tamminen kehuu.

Missä laudalle

Hämeensaaressa, Citymarketin ja moottoritien liittymän välissä, on paikallisten skeittaajien itse rakentama DIY-park.

Hauhon yhtenäiskoulun pihassa on skeittiparkki.

Sairiossa on puisto, joka on suunnattu pääasiassa skuuttaajille.

Renkoon valmistuu elokuussa miniramppi.

Talviaikaan avoinna on Hämeenlinna Skate ry:n ylläpitämä ja kaupungin tukema Laitos Skatepark -sisähalli. Halli sijaitsee Poltinaholla.

Menoinfo