Virtaa synkkyydestä

“Mä en halua kuulla enää kertaakaan, että paljon voimia. Kerro mulle joku törkee vitsi”, ystäväni pyysi.

Hänen läheisensä oli vakavasti sairas ja hän tiesi, että huumori voi olla myös lohtu.

Jos ei aina jaksa kirjoitella kiitollisuuslistoja asioista, joista on ollut päivän mittaan onnellinen, voi olla virkistävä vaihtoehto kirjoittaa listoja asioista, jotka ottavat päähän.

Otteita noilta listoilta on tässä kesällä kuullutkin. Milloin on liian kuuma, milloin taas liian kylmä. Voisi sataa vähän, mutta ei kauan. Huoltoaseman ruokakin on pahaa, mutta vielä pahempi juttu kun sitä pahaa ruokaa ei ollut saatavilla.

Olen työn vuoksi kiertänyt ympäri Suomea koko kesän. Niillä reissuilla olen myös seissyt keskiyöllä sumuisella niityllä Kittilän Hiljaisuus-festivaaleilla, ostanut tuoretta maitoa maatalousoppilaitoksesta ja kerännyt kulleroita jokivarresta Sodankylässä.

Olen ihmetellyt Varsinais-Suomen kuivia peltoaukeita, käynyt lavatansseissa Urjalassa ja uinut Keiteleessä.

Etenkin perunanviljelijäystäväni Läyliäisistä ja karjatilallinen Karstulasta ovat puhelimitse tuoneet lisää eloisia kommenttejaan Suomen kesästä.

Kun heinäkuun alussa saavuin Taivalkoskelle Päätalo-viikolle, olivat Puolangan pessimistit juuri lopettelemassa synkistelevää purnaussessiotaan Jalavan kyläkaupassa.

Tämän porukan tunnistaa jo T-paidoistaan Hankala akka ja Änkyrä ukko. Vauvojen potkupuvuissa lukee Isona minusta tulee pessimisti.

Jalavan kaupasta vaelsi ulos tyytyväisen oloisia kuulijoita. Heillä riitti iloisia juttuja ja uusia ideoita.

Joitakin vuosia sitten Puolangan pessimistien piti lopettaa toimintansa, mutta sitten löytyi uutta virtaa synkistelyyn. He, jos ketkä tietävät miten negatiivisen kautta voi elämään tulla iloa ja lohtua.

Ystäväni on jopa ehdottanut Kansallisen itsesäälin päivää kansanterveydellisistä syistä.

Kesän alussa ilmestyi Pieni pahan mielen kirja. Lotta Sonnisen mustanpuhuva teos parodioi hyvän mielen tehtäväkirjoja ja kääntää myönteisyysvaatimuksen iloisesti nurinpäin.

Mikä onkaan terapeuttisempaa kuin kirjoittaa pahimmasta remonttitraumasta tai painajaisten joulunvietosta, pitää katkeruussäiväkirjaa tai listata naurettavimpia muotisanoja.

Jo kirjan lukujen nimet, Moiti muita, Löydä syylliset, Sano suoraan vaan, Kanavoi katkeruutesi, Ahdistu arjessa ja juhlassa, Ärsyynny verkossa, Kaivele menneitä, Bongaa maailman virheet, Kokoa tärkeää sanastoa, Piirrä paheksuntasi ja Valitse vihattavin, saavat lukijan suupielet nousemaan hymyyn.

Vielä vinkki Hämeenlinnan kaupungille. Tänä keväänä lehdistön suosikkina Kuntamarkkinoinnin SM-kilpailuissa palkittiin mikäpä muukaan kuin Puolangan pessimistipäivät!

Menoinfo