Jutut Hämeenlinna

Vuoden 2018 Tietopöllö-palkinto myönnettiin hämeenlinnalaiselle Mervi Koskelle

Vuoden 2018 Tietopöllö-palkinto myönnettiin hämeenlinnalaiselle Mervi Koskelle. Palkinnon myöntänyt Suomen tietokirjailijat ry kiittelee, että Kosken suhtautumista kirjoihin, kirjoittamiseen ja tiedon tarjoamiseen on koko ajan ruokkinut työ kirjastossa ja läheinen kanssakäyminen nuorten kanssa.

Suomen tietokirjailijat ry:n lasten ja nuorten tietokirjapalkinto Tietopöllö on myönnetty tietokirjailija, informaatikko Mervi Koskelle. Palkinnon suuruus on 8 000 euroa.

Tietopöllö myönnetään tietokirjailijalle tai tietokirjailijaryhmälle, joka on julkaissut ansiokkaasti lapsille ja nuorille tarkoitettuja tietoteoksia. Palkinto voidaan myöntää myös erityisen ansiokkaalle ajankohtaiselle tieto- tai oppiteokselle tai tietoteossarjalle. Tietopöllö-palkintoa on jaettu vuodesta 1999, ja se rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla.

Palkinto jaettiin viime lauantaina tietokirjailijat ry:n syyskokouksen yhteydessä Helsingissä.

 

Palkinnon perusteluissa mainitaan, että Mervi Koski on pitkän linjan kirjailija, joka on kirjoittanut merkittävän määrän suosittuja lasten ja nuorten tietokirjoja.

Hän on myös tuottelias kirjallisten hakuteosten tekijä. Kosken hakuteosten arvoa lisäävät laajat ja asiantuntevat johdannot, jotka paneutuvat nuorisokirjallisuuden trendeihin ja teemoihin.

Palkintolautakunta katsoo, että Kosken tuotannosta välittyy pitkä kokemus sanataiteen ja kirjallisuuden parissa. Hän ymmärtää, mitkä aiheet nuoria kiinnostavat ja miten heille kirjoitetaan.

Hän myös kuuntelee lukijoidensa toiveita aiheista ja on toteuttanut niitä tuotannossaan. Koski välittää taitavasti tietoa lapsille ja nuorille osana viihdyttävää lukuelämystä.

 

Kosken tuotannon katsotaan vastaavan hyvin lasten ja nuorten tiedontarpeisiin. Esimerkiksi nostetaan Kotieläinten kirja (2006), joka selvittää perusteellisesti tärkeimpien lajien alkuperän, käyttäytymisen, elintavat ja kotieläimistä saatavat tuotteet. Tiukkaa tietoa kevennetään sopivasti niin anekdooteilla, väliotsikoilla kuin piirroksien avulla.

Myös muut Kosken kirjat saavat lautakunnalta kiitosta.

Sananparret ja uskomukset, huumori ja murteiden erilaiset ilmaisut esitellään kahdessa kokoomateoksessa Västäräkki Vääräsääri (2004) ja Vakka kantensa valitsee (2012).

Kansanperinteen kenttä laajenee Suomalaisissa haltijoissa ja taruolennoissa (2007) tuhdiksi tietopaketiksi entisajan ihmisen arkeen ja juhlaan kuuluneista suojelushengistä ja pelottavista ilmiöistä. Tietoon kiedotaan salaperäistä historiallista ainesta ja ennen elettyä tapakulttuuria.

Maailman kulttuuriperinnön kiehtovat tarut esitellään teoksessa Seikkailutarinoita (2008), ja Joulupukin jalanjäljillä (2011) on retki uskomusten ja perinnehistorian pariin.

Koski jatkoi tyylilleen uskollisesti Hirviökäsikirjassa (2010): teoksessa välitetään tietoa ulkomaisista tarustoista selkeästi ja helppolukuisesti mutta samalla huumorilla ja viihdyttävästi. Aihe on jännittävä ja kiinnostaa edelleen kaikenikäisiä.

Kosken viimeisin teos Maailman merkillisimmät kummitustarinat (2017) esittelee tarinoita yliluonnollisista tapahtumista eri puolilta maailmaa.

Menoinfo