Jutut Hämeenlinna

Yleisurheilu kehittää valmiuksia

Tarmon liikuntaleikkikoulut ja yu-koulut alkavat taas syksyllä.
Hämeenlinnan Tarmon yleisurheilukoulua käynyt Joel Seppälä spurttasi tehtävärastilla Kaurialan kentällä. Ohjaajana oli Enni Saarinen.
Tarmon liikuntaleikkikoulut ja yu-koulut alkavat taas syksyllä.

Kaurialan kentällä vietettiin viime viikolla Hämeenlinnan Tarmon yleisurheilukoulujen kesän päättäjäisiä. Suuri joukko tyttöjä ja poikia suoritti erilaisia tehtävien vetäjien ohjauksessa.

– Kesät vetävät hyvin ja toiminnassa on lähes 300 lasta ja nuorta mukana. Talvella on sitten vähän hiljaisempaa, urheilutoiminnan päällikkö Ari Markkanen sanoo.

Liikuntaleikkikoulut 3-6 -vuotiaille starttaavat taas syyskuun alussa viikolla 36.

– Siellä opitaan leikin avulla muun muassa kehon hallintaa ja ketteryyttä, kehitetään erilaisia ominaisuuksia ja luodaan valmiuksia.

– Varsinaisia lajeja ei juurikaan vielä harrasteta. Oleellista on, että lapset oppivat olemaan ryhmässä ja noudattamaan ohjeita. Usein se, että uskaltaa yleensä tulla ja päästää hetkeksi äidin kädestä irti, on jo iso juttu.

Tutustuminen lajeihin ja välineisiin aloitetaan yleisurheilukoulussa 7-vuotiaana.

– Tuossa iässä lasten valmiuksissa on valtavia eroja. Toisilta voivat esimerkiksi heittolajit sujua kuin itsestään, kun taas toisten kanssa pitää lähteä liikkeelle alkeista. Yleisurheilu saattaa näyttää helpolta, mutta opittavia asioita on paljon, Markkanen tietää.

– Kivijalkoja ovat kimmoisuus, nopeus ja elastisuus. Yleisurheilukoulussa ei vielä mennä hienouksiin asti.

Markkasen mukaan lajivalintaa kannattaa ryhtyä pohtimaan vasta 15-vuotiaana.

– Suomessa on alettu erikoistumaan hyvin nuorena., enkä pidä sitä hyvänä. Sillä haetaan pikavoittoja, mutta yleisurheilu on hitaan kypsymisen laji.

Markkanen löytää monta syytä suositella yleisurheilua kasvavalle lapselle ja nuorelle.

– Harrastus ei ole kallis, se on helppo aloittaa ja monipuolista tekemistä riittää. Ei tarvita kuin lenkkarit ja urheiluvaatteet. Nuorten ryhmissä ei kilpailla niin tosissaan ja harjoittelu tukee myös muita lajeja.

– Yleisurheilijat pärjäävät yleensä myös hyvin koulussa. Yksilölajit opettavat tavoitteellisuutta ja myös ottamaan itse vastuuta itsestään.

Suosituimpia lajeja ovat pitkään olleet pikajuoksu ja pituushyppy.

– Keihäänheittäjiä seurataan paljon, mutta laji on teknisesti vaikea. Pikajuoksussa ei niin helposti mennä epämukavuusalueille ja nopeus ruokkii myös pituushyppyä.

– Kyllähän isoilla mediatähdillä on vaikutusta ja 100 metrin finaali on arvokisojen kruununjalokivi. Harvempi seuraa 10 000 juoksua alusta loppuun silmä kovana.

Lisätietoja nettisivulta hameenlinnantarmo.sporttisaitti.com.

Menoinfo