Kaupallinen yhteistyö

Ovatko suomalaiset sittenkään säästeliäitä?

Yleiskuva suomalaisista on, että olemme hintatietoista tarkan markan kansaa. Rahaa säästetään tiukassakin taloustilanteessa ja hankinnat mietitään tarkasti.

Hintatietoinen suomalainen vertailee säästötilit, luottokortit, sekä lainat. Tämä käy helposti käyttämällä vertailupalvelua ja on hyvä muistaa tähän tarkoitukseen luotu lainalaskuri.

Säästöjen säännöllinen kerryttäminen ja tiukka kulujen hallinta on myös suomalaisten mielestä hyväksytyin tie vaurauteen. Mutta onko suomalaisten säästeliäisyys pelkkä myytti?

Yllättävän moni suomalainen elää täysin ilman säästöjä

VertaaEnsin.fi:n tekemän selvityksen mukaan joka kolmas suomalainen elää täysin ilman säästöjä.

YouGov Finlandin-kuluttajapaneelin avulla toteutetusta tutkimuksesta käy ilmi, että matalatuloisista suomalaisista (alle 26 999 euroa vuositasolla tienaavilla) jopa 47 prosentilla ei ole säästöjä, joilla kattaa yllättävät menot.

Tutkimuksesta selviää myös, että lähes joka kolmas suomalainen (29,8%) elää ilman puskurirahastoa. Tutkimuksella selvitettiin siis, kuinka monella suomalaisella ylipäänsä on puskurirahasto ja kuinka suuria summia yleensä säästetään.

Tulos on yllättävä, kun ajattelee yleistä oletusta siitä, että suomalaiset ovat todella säästeliäitä.

Puskurirahastoon säästäminen kannattaa

Hyvä talouden hallinta edellyttää varautumista myös pahan päivän varalle. Lomakassaan ja muihin hankintoihin säästämisen lisäksi säästössä olisi hyvä olla aina muutaman kuukauden palkka yllättäviä tilanteita varten.

Muut säästöt ja puskurisäästöt on hyvä pitää erillään. Jos säästät johonkin nimenomaiseen asiaan, on rahat tarkoitettu käytettäväksi tietyn ajan kuluttua. Puskurirahasto on  ainoastaan pahan päivän varalle, ja se pitäisi olla aina tilillä.

Ja pahalla päivällä ei tarkoiteta, että on loman tarpeessa, tai tarvitsee hemmottelua. Puskurirahastolla varaudutaan siihen, että jostain syystä oma talous menee uusiksi ja esimerkiksi säännölliset tulot eivät ole enää taattuna.

Säästämisen ei tarvitse olla tukalaa

Säästämistä voi helpottaa, kun ei yritä säästää itselleen mahdottomia summia, tai pyri tinkimään jostakin itselle oleellisesta menoerästä. Säästämisen aloittaminen on yleensä se vaikein vaihe, mutta jokaiselle löytyy kyllä optimaalinen summa säästettäväksi joka kuukausi. Säästöä se on pienikin säästö ja pienistä puroista kasvaa suuri virta.

Säästämisen voi aloittaa vaikka miettimällä, mihin kaikkialle maksaakaan jäsenyyttä, tai minkä palveluiden kuukausimaksuja maksaa turhaan. Onko sinulla esimerkiksi tunnukset Netflixiin, sekä toiseen suoratoistopalveluun? Käy läpi molempien tarjonta ja salli itsellesi vain toinen.

Toimi näin muidenkin kuukausimaksuja veloittavien palveluiden kanssa. Mieti mitä todella käytät ja tarvitset ja laita kaikki maksut, joista päätät luopua, menemään suoraan säästötilillesi. Jos olet aiemmin budjetoinut, että sinulla on varaa käyttää kuukausittain tietty summa näihin, voit hyvin tulevaisuudessa automatisoida sen säästämisen.

Sama toimii palkankorotuksen kanssa. Tiedät tulleesi aiemminkin toimeen ansaitsemasi summan kanssa, joten laita palkankorotuksen tuoma lisätulo suoraan säästöön.

Säästösumma kannattaa laittaa sivuun automaattisesti

Säästöjen kerryttäminen kannattaa muutenkin automatisoida, eli laittaa tietty summa lähtemään tililtä joka kuukausi, jotta se ei unohdu tai mene muuhun tarkoitukseen.

Pitkäjänteisen säästämisen sijaan lainan ottaminen voi olla nopeampi rahoitustapa ja säästöjen rinnalla toimiva vaihtoehto.

Jos puskurirahasto ja oma rahatilanne ovat kunnossa, voi tilanne sallia myös lainan ottamisen.

Erottele säästökohteesi

Jos säästät puskurirahaston lisäksi useampaa eri kohdetta varten, kannattaa summat pitää erossa toisistaan. Näin rahojaan on helpompi käyttää järkevästi, eikä oikeita hätätilanteita varten säästettyihin rahoihin tule kajottua niin helposti.

Pysyt myös helpommin kartalla siitä, että säästöön jää vielä varmasti tarvittava summa hätävaraksi lomamatkan tai muun ei-pakollisen hankinnan jälkeen.

Säästösummat kannattaa muutenkin aina pitää erillisellä säästötilillä. Raha pysyy paremmin tallessa, kun se on poissa silmistä kasvamassa korkoa. Tämä pakottaa sinut myös miettimään kahdesti, sillä rahat on siirrettävä tililtä toiselle jos haluat ne käyttöösi.

 

Viitattu tutkimus:

Tekstissä viitatun kyselytutkimuksen VertaaEnsin.fille on toteuttanut tutkimusyhtiö YoGov. Se on toteutettu YouGov Finlandin kuluttajapaneelissa sähköisenä kyselynä 1.-5-11.2018. Kohderyhmään kuuluivat 18 vuotta täyttäneet suomalaiset ja vastanneita oli 1012 kappaletta. Otoksessa painotettiin ikää, sukupuolta, sekä maantieteellistä aluetta, jotta se vastaisi suomalaista aikuisväestöä valtakunnallisesti.