Julkaistu: 08.02.2017 01:01

Kaupunkilaiset tempaisevat kadonneiden junavuorojen puolesta erikoisella performanssilla perjantaina.

Asemalaiturilla ihmetellään, kun juna ajaa kaupungin ohi

  • Hämeenlinnan rautatieaseman kakkoslaiturilla nähdään varmaan hölmistyneitä ilmeitä myös matkustajien kasvoilla, kun juna puksuttelee ihmisiä täynnä olevan seisakkeen ohi kello 19.35. Jos ei ole myöhässä. KUVA: Jukka Järvelä, arkisto

Kun Tampereen suunnalta tuleva juna kaasuttelee pysähtymättä Hämeenlinnan aseman ohi perjantaina kello 19.35, laiturilla seisoo vähintään 125 hölmistyneeltä näyttävää ihmistä. Yhteisellä matkalla -performanssi on hämeenlinnalaisen Mirva Harjun ideoima tempaus, jolla halutaan tuoda esiin pääradan varren asukkaiden mielipide ja tukea kaupungin neuvotteluja poistuneiden junavuorojen palauttamiseksi.

– Pendelöin itse työmatkani ja olen monta kertaa joutunut lyömään päätäni seinään, Helsingin kaupungin tiedottajana työskentelevä Harju kertoo.

– Kun olen yrittänyt päästä 6.48 -junalla Helsinkiin, se on ollut joskus tunnin ja vartin myöhässä. Ei siinä ole muu auttanut, kuin pyöräillä suoraan linja-autoasemalle.

Vähentyneet vuorot ovat kirpaiseet muutenkin.

– Kun olin hoitovapaalla, kello 11.49 Helsinkiin lähtevän vuoron lakkautus otti todella päähän. Keskellä päivää kulkeviin juniin tuli kolmen tunnin tauko. Onhan siihen tullut taajamajuna, mutta sillä matkustaminen pienen taaperon kanssa ei ole mitään herkkua, kun leikkivaunua ei ole.

Tempausta on valmisteltu Facebook-ryhmässä Yhteisellä matkalla -performanssi, johon oli maanantaina ilmoittautunut mukaan 125 ihmistä.

Ideana on, että hämeenlinnalaiset kerääntyvät rautatieaseman 2-laiturille perjantaina kello 19.25 ja järjestäytyvät alussa seisakkeelle samalla tavalla hajalleen, kuin normaalistikin junaa odottavat. Värikkäitä vaatteita suositellaan ja rooliin voi paneutua myös vaikkapa räpläämällä kännykkää tai hypistelemällä kuviteltua junalippua. Junan lähestyessä kaikki valmistautuvat nousemaan junaan, joka jättääkin sitten koko porukan kuin enon veneestä.

Hämeenlinnasta alkanut tapahtuma on levinnyt myös Akaan ja Riihimäen asemille.

–  Olen ihan totaalisen yllättänyt, että performanssista on oltu näin innostuneita, Harju sanoo.

– Alkuperäinen idea pantiin alulle Facebookin Sairion naapurit -ryhmässä. Sitten alkoi tuntua, ettei 20 ihmistä asemalaiturilla kauhean paljon säväytä ja joku pian ehdottikin, että mikset tee performanssista omaa julkista ryhmää.

Harju toivoo performanssin ällistyttävän ja herättävän keskustelua.

– Uskoisin, että junassa olevat ihmiset ovat kovasti hämmentyneitä, kun se ei pysähdy, vaikka laituri on täynnä potentiaalisia asiakkaita.

Jokapäiväinen työssäkäyntialue ulottuu Helsingistä Tampereelle. Harjun mielestä on nurinkurista, että pohjoisempaan Suomeen haluttiin nopeat junayhteydet, joiden kustannuksella rajoitettiin ruuhka-Suomen suurempien ihmisjoukkojen päivittäistä liikkumista.

– Juna on ylivoimainen kulkumuoto liikenneturvallisuudessa, vähäpäästöisyydessä ja tehokkaassa ajankäytössä, joten on turhauttavaa, että juniin pääsyä on vaikeutettu, Harju tuumaa.

Kansanedustaja Timo Heinosen mukaan Riihimäen aseman vuosittainen matkustajamäärä on 2,3 miljoonaa matkustajaa. – Tämän massiivisen matkustajapotentiaalin syrjiminen ohi ajavien junien muodossa on käsittämätöntä, toteaa Riihimäen performanssin vastaava Anne Lindgren.

IC-junien vuorojen vähentäminen ja osan korvaaminen paikallisjunilla harmittaa myös akaalaista Hilu Toivonen-Alastaloa.

– Moni on muuttanut HHT-kasvukäytävän varteen sen hyvien kulkuyhteyksien vuoksi. Nyt pelkona on asukkaiden muutto Helsinkiin sekä Tampereelle ja kaupunkiemme kuihtuminen.

Julkaistu: 16.08.2017 06:00

Tapani Bagge

Kepin jäljillä

Hakolahdella Vanajan rannassa alkoi sataa. Suojauduin ison kuusen alle, mutta ehdin mukavasti kastua ennen kuin Koskela tuli.

Hyökkäsin vanhan farmari-Volvon kyytiin.

– Mikä siinä maksoi?