Julkaistu: 18.03.2017 01:01

Hattulan valtuustossa leijui edelleen pieni epäröinnin henki

Parolaan hyvinvointikeskus

Hattulaan valmistuu vuoden 2019 loppuun mennessä Suomen oloissa ainutlaatuinen perusterveydenhuollon hyvinvointikeskus. Samaan yhteyteen Pihlajalinna Oyj toteuttaa vuodeosaston sekä ikäihmisten tehostetun palvelun asumisyksikön.

– Hyvinvointikeskus on suunnitteilla rakentaa kotimaisesta hirrestä. Asiakaspalveluihin tulee aivan uudenlaisia ratkaisuja. Esimerkiksi lääkäriin ei jatkossa odoteta enää käytävillä, vaan viihtyisissä odotustiloissa, Pihlajalinna Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Mikko Wirén kertoo jo linjatuista ratkaisuista.

Suunnittelussa ja rakentamisessa painotetaan puhtaita materiaaleja ja puhdasta sisäilmaa. Hirssirakentaminen luo pohjan näille päämäärille. Hyvinvointikeskuksen palvelutarjontaa suunnitellaan myös uusien ideoiden pohjalta.

Pihlajalinnan suunnitelmat konkretisoituvat rakennusluvan hakemiseen heti sen jälkeen, kun Markkinaoikeus on käsitellyt Hattulan kunnan ja Pihlajalinnan perusterveydenhuoltoa kokevasta sopimuksesta jätetyn valituksen.

– Me olemme liikkeelle etupainotteisesti omalla riskillä, jotta pysymme aikataulussa myös rakennuksen valmistumisen osalta, Wirén sanoo.

Terveyskeskuksessa asioivan kannalta palvelu kehittyy muun muassa siten, että tiedot hoitoajankohdista tulevat muistutuksena asiakkaan kännykkään. Itse kiinteistössä nykyaikainen tekniikka tukee asiakkaan pääsyä oikeaan aikaan oikeaan paikkaan.

– Käytävillä ei huudella enää nimillä lääkärin vastaanotolle, Wirén kuvaa uutta palvelutapaa.

Samaan kiinteistöön on mahdollista sijoittaa myös kunnan ja tulevan maakunnan sote-palveluja, mutta näistä ei ole tehty lopullisia ratkaisuja. Rakennuskokonaisuuteen tulee myös kahvilapalvelut, tilat apteekille ja mahdollisesti myös muita liiketiloja.

– Kunnalla on mahdollisuus varata suunnitteluvaiheessa kiinteistöstä tiloja itselleen, mutta mikään sopimus tai reunaehto ei siihen pakota, Mikko Wirén painottaa.

Hattulan kunnallispäättäjistä osa epäilee edelleen, että kunta on jo sitoutunut vuokraamaan perustettavalta yhtiöltä tiloja kunnan muuhun käyttöön.

– On yksiselitteisen selvää, ettei tällaisia sopimuksia ole olemassa, Wirén painottaa.

– Tällaisesta ei ole mitään sopimusta. Toisaalta sosiaalipuolen palvelujen olisi hyvä olla samassa yhteydessä kuin terveyspalvelutkin ovat. Kunta ei ole kuitenkaan sitoutunut mihinkään vuokrasopimuksiin, kunnanhallituksen puheenjohtaja Kari Ventola (kok.) vakuuttaa omalta osaltaan.

Kunnan virastojen täydellinen siirtäminen Pappilanniemestä rakennettavaan uuteen kiinteistökokonaisuuteen kunnan teknisen johtajan Juha Prittisen mukaan ei ole ajankohtainen hanke.

Hattulan seurakunnalle on myös tarjottu palvelujen sijoittamista tulevaan kokonaisuuteen. Päätöksiä ei tältäkään osin ole vielä tehty.

Pihlajalinna siirtää Pappilanniemestä vuodeosaston tulevaan hyvinvointikeskukseen. Samalla rakennetaan tiloja tehostetulle palveluasumiselle.

– Tässä on mahdollisuus saada hyötyä sekä asiakkaille että hoitotyöntekijöille, kun osastoja yhdistetään, Mikko Wirén puntaroi.

Hattulan kunnanvaltuustossa uskottiin keskiviikkona vakaasti Parolan keskustan ja samalla koko kunnan elinvoimaisuuden ja vetovoiman uuteen nousuun, kun valtuusto hyväksyi kunnan uuden sote-keskusrakennuksen ja ikäihmisten asumisyksikön rakentamisen vaatimat tonttikaupat.

– Hattulaan saadaan nyt jotakin uutta ja ainutlaatuista. Tämä on hyvä jatkumo Juteinikeskuksen valmistumiselle. Meillä on pian useita kohteita, joista tullaan ottamaan esimerkkiä ympäri valtakunnan, kokoomuksen valtuutettu Arto Viljanen hehkutti.

Viljasen puoluetoveri Jiri Kattelus komppasi patistamalla tarttumaan seuraavaksi Parolan muun taajaman kehittämiseen.

Niin ikään kokoomuslaiset Erkki Pänkäläinen ja Matti Puotila painottivat vahvasti sitä, että neuvottelut ja tiedotus maakuntaliittoon ja maakuntauudistusta valmistelevaan Oma Hämeeseen täytyy pitää koko ajan esillä.

Julkisuudessa, mutta etenkin kulisseissa runsaasti keskustelua ja epäilyksiä herättäneet kiinteistökaupat menivät valtuustossa loppujen lopuksi sellaisinaan läpi. Kunta myy Parolan keskustasta Pihlajalinna Oyj:lle määräalan uutta terveysaseman rakentamista varten sekä Kiinteistö Oy Hämeen Hoivakoti Oy:lle (Attendo) ikäihmisten määräalan asumispalveluyksikön rakentamista varten.

Pihlajalinnan ostamalla tontilla sijaitsevat muiden muassa entinen kunnantalo, kaksi käytöstä osittain poistettua rivitaloa, käytöstä poistettu Puutalo ja nykyinen terveysasemarakennus. Hämeen Hoivakodin ostamalla tontilla on käytöstä poistettu päiväkotikiinteistö.

Pihlajalinna maksaa tontista 230 000 euroa, Hämeen Hoivakoti omastaan 103 000. Molemmat ostajat sitoutuvat maksamaan tontilla olemassa olevien rakennusten purkutöiden kustannukset.

Lähtökohta Pihlajalinnan tonttikauppaan on, että tontti siirtyy kunnan ja yrityksen yhteisyritykselle, josta kunta omistaa 49%. Yhteisyritys vuokraa tontin edelleen rakennuttajalle.

Julkaistu: 16.08.2017 06:00

Tapani Bagge

Kepin jäljillä

Hakolahdella Vanajan rannassa alkoi sataa. Suojauduin ison kuusen alle, mutta ehdin mukavasti kastua ennen kuin Koskela tuli.

Hyökkäsin vanhan farmari-Volvon kyytiin.

– Mikä siinä maksoi?