Julkaistu: 18.03.2017 01:02

Vanhan anniskeluyhtiön tunnelmaa huokuvaan taloon valmistuu 18 huoneistoa.

Rauhanlinna saa uudet asukkaat vuoden lopussa

  • Toimitusjohtaja Tommi Rouhento (vas.) ja rakennustöitä johtava Pauli Huusko seisovat saneerattavan rakennusvanhuksen toisessa kerroksessa. Talon huoneistot ovat valoisia ja todella korkeita.
  • Jugendtyyliselle rakennukselle on ominaista rikas ornamentiikka. Talon ulkoasu kunnostetaan ja maalataan.
  • Vanhasta maailmasta pystytään säilyttämään myös joitakin sisäpuolen rakenteita, kuten portaikot ja vanhat ovet.
  • Entiseen viinikellariin rakennetaan saunaosasto, johon tulevia tupia voi käyttää myös varasto- tai työtiloina.
  • Alkuperäiset rakennuslupakuvat piirtänyt Henrik Helin on suunnitellut myös oluttehtailija Schmausserin huvilan.

Vuonna 1899 valmistunut kolmikerroksinen jugendtalo Raatihuoneenkadun ja Rauhankadun kulmassa on Hämeenlinnan kauneimpia rakennuksia. Arkkitehtitoimisto Helin ja Nyströmin piirtämä talo on täynnä koristeelllisia yksityiskohtia ja holvikaari-ikkunoita. Kaupunki myi teknisenä virastona ja myöhemmin väistötiloina palvelleen rakennuksen sekä sen vuonna 1959 valmistuneen lisäosan viime vuoden tammikuussa 1,3 miljoonalla eurolla. Kiinteistön ostivat Rakennuttajapalvelu Rouhento Oy ja 15 pohjalaisen kunnan omistama Lakea Oy.

Kaupunginarkkitehti Olavi Sahlbergin suunnittelema lisäosa on nyt purettu ja sen paikalle on nousemassa kuusikerroksinen Asunto Oy Rauhanhelmi. Asunto oy Rauhanlinnaksi ristityn anniskeluyhtiön talon julkisivu kunnostetaan ja sisäpuoli peruskorjataan täydellisesti nykyaikaisella talotekniikalla varustetuiksi asunnoiksi.

– Rauhanlinnaan saneerataan 18 asuinhuoneistoa, jotka ovat kooltaan 25-114 neliötä. Lisäksi kellariin tulevat saunatilat ja varastoja, toimitusjohtaja Tommi Rouhento kertoo.

– Uudisrakennukseen tulee 28 asuntoa, joiden koko taas on 27,5-116,5 neliötä. Kohteiden on tarkoitus valmistua vuoden loppuun mennessä.

Rakennustyöt aloitettiin viime syyskuussa ja pääurakoitsijana on Rakennus Timo Pekka Oy.

– Ulkoasu on kokonaan suojeltu ja rappaus korjataan sekä maalataan alkuperäisellä värillä keltaiseksi.

– Saimme Museovirastolta luvan toteuttaa sisäpihan puolelle seitsemän avoparveketta, jotka tehdään vanhanoloiseen tyyliin.

Sisäpuoli korjataan lähes täydellisesti uuteen uskoon.

– Jäljelle jää oikeastaan vain runko ja sekä välipohjat että alapohjat puretaan ja tehdään uudestaan. Sinänsähän talo on yli satavuotiaaksi loistavassa kunnossa, kun hometta tai pehmeitä paikkoja ei löytynyt mistään, Rouhento sanoo.

– Sisällä pystytään säästämään portaikot ja niiden kaiteet, huoneistojen vanhat ovet ja patterit, muhkeat jalka- ja kattolistat sekä joitakin yleisiin tiloihin tulevia valaisimia. Talon ikkunat on vaihdettu joskus 1990-luvulla ja ne käsitellään kaikki uudelleen.

Rauhanlinna on kiinnostanut ostajia ja sen asunnoista on myyty jo 11. Kaava mahdollistaa myös huoneistojen käyttämisen toimistotiloina.

– Vielä ehtii ostaa vanhan konjakkipuodin tai osan viinakaupasta. Myös raittiusravintolasta on pala tarjolla.

– Talossa on joskus ollut 32 tulisijaa, jotka on kaikki purettu matkan varrella. Kohdehan on rakennuttajalle äärimmäisen kiehtova viini- ja jääkellareineen. Niihin tiloihin tulee taloyhtiön sauna, jonka yhteyteen rakennettavia tupia voi käyttää myös työtiloina tai varastoina.

Hämeenlinnan anniskeluyhtiö ehti kaksikymmentä vuotta kaupitella alkoholijuomia Raatihuoneenkadun ja Rauhankadun kulmassa, kunnes vuonna 1919 voimaan astunut kieltolaki teki lopun toiminnasta. Vuonna 1875 perustetulla yhtiöllä oli yksinoikeus harjoittaa paloviinan anniskelua ja pitää kolmea työväenluokalle tarkoitettua ravintolaa kaupungissa. Lisäksi alkoholia oli tarjolla vain Sampo- ja Seura-klubeissa niiden omille jäsenille.

Talon pohjakerroksessa oli työväelle tarkoitettu ravintola Tillikka. Itäpäässä oli viinikauppa ja Rauhankadun puoleisen kulman ensimmäisessä kerroksessa myytiin konjakkia ja viinaa. Työväen ruokasali ja anniskelusali olivat Raatihuoneenkadun puolella ja toisessa kerroksessa majaa piti raittiusravintola.

Anniskeluyhtiö sai kaupunginvaltuustolta toimiluvan kahdeksi vuodeksi kerrallaan ja voitto luovutettiin yleishyödyllisiin tarkoituksiin. Tuloilla rahoitettiin muun muassa Vanhan koulun rakentamista. Kieltolain tulon jälkeen kaupunki osti rakennuksen omaksi virastotalokseen.

Julkaistu: 16.08.2017 06:00

Tapani Bagge

Kepin jäljillä

Hakolahdella Vanajan rannassa alkoi sataa. Suojauduin ison kuusen alle, mutta ehdin mukavasti kastua ennen kuin Koskela tuli.

Hyökkäsin vanhan farmari-Volvon kyytiin.

– Mikä siinä maksoi?