Julkaistu: 18.03.2017 01:02

Marko Ahtiainen palasi Savosta Janakkalaan

”Uusia ajatuksia avarammalla mielellä”

  • Marko Ahtiainen on tyytyväinen siihen, että Turengin väljällä keskusta-alueella taas rakennetaan. ”Tarvitaan edelleen uusia ratkaisuja alueen elävöittämiseksi. Liikennejärjestelyt kuuluvat avainkysymyksiin.”

Marko Ahtiainen palasi Kuopiosta seitsemän kiireisen työvuoden jälkeen takaisin Janakkalaan viime kesänä. Vuodet savolaisten 100 000 asukkaan pääkaupungissa avarsivat näkökulmaa.

– Palatessa syntyi ajatus, että Janakkalassa asioita voisi tehdä myös hieman toisin kuin tähän saakka tehty. Etenkin elinkeino- ja elinvoimapolitiikassa asioita pitää katsella uusin silmin, kokoomuksen riveissä kunnallisvaaliehdokkaana oleva Ahtiainen sanoo.

Liikunnan ja yrittämisen kanssa työskennellyt Ahtiainen aloittaa ensi maanantaina neljän kunnan, Hämeenlinnan, Janakkalan, Hausjärven ja Lopen, yhteisen Virta-hankkeen yritysagenttina. Hän etsii etenkin pk-sektorilla ”piilossa olevia” työpaikkoja.

Mies ehti toimia Janakkalan kunnallispolitiikassa 1990-luvun alusta aina Savoon muuttoonsa saakka. Kaksi kautta hän toimi kunnanvaltuutettuna, mutta pitempään useissa lautakunnissa.

– Kuopiossa näki ja koki asukkaana aivan selvästi, kuinka keskusta näivettyi, kun tehtiin isoja kävelykatualueita ja samalla kauppakeskuksia vietiin kaupungin ulkopuolelle. Turengissa on aivan samanlainen ilmiö pienemmässä mittakaavassa, Ahtiainen pohtii.

Hän tarkoittaa Turengin laajaa kävelykatualuetta, joka kumisee tyhjyyttään. Samaan aikaan liikerakentamista on siirtynyt muun muassa Harvialantien varteen.

– Alue on suunniteltu aikoinaan varmasti ihan hyvillä päämäärillä, mutta se ei toimi tässä ajassa. Keskustaan tarvitaan ehdottomasti uudenlainen ilme ja kaupallista toimintaa. Tervakosken keskusta on toiminnallisesti nyt parempi kuin Turenki, Ahtiainen sanoo.

Samalla päästään janakkalalaiseen lempiaiheeseen–kaksintaisteluun Turenki vs. Tervakoski.

– Kahden taajaman rakenne on rikkaus ja kunnan etu. Kaksi taajamaa avaa näkymät kahteen suuntaan, Tervakoskelta enemmän etelään, Turengista Hämeenlinnaan. Kunnalle on pelkästään hyväksi, että on tältäkin osin vaihtoehtoja. Nyt ei pelata vain yhden kortin varassa.

Tervakosken etuna Ahtiainen pitää nimenomaan kosketuspintaa kasvukäytävään niin asumisen kuin pienteollisuuden kannalta. Maantieyhteys on loistava.

Marko Ahtiainen toivoo Janakkalan keskittyvän lähiaikoina pk-sektorin elinvoimaisuuteen.

– Kunta on hoitanut isojen yritysten kannalta asiat loistavasti, esimerkkinä Rastikankaan alue. Pk-sektori on jäänyt pienemmälle huomiolle, jossa kuitenkin on parhaat kasvun edellytykset myös työpaikkojen osalta, Ahtiainen puntaroi kunnan tulevia näkymiä.

Kuntakentän tehtävien suurmyllerryksen keskellä Ahtiainen korostaa vahvan elinkeinopolitiikan, lasten ja nuorten laadukkaan koulutuspohjan ja moniarvoisen harrastustoiminnan turvaamista.

– Ne ovat asioita, joilla houkutellaan myös asukkaita. Kun nuo kolme asiaa ovat kunnossa, vetovoimaisuus tulee niiden mukana.

Marko Ahtiainen painottaa samalla kuntien panosta ihmisten terveyteen liittyvässä ennakoivassa työssä, kun sote-uudistus astuu käytäntöön. Ahtiainen haluaa nostaa Turengissa Hakamäki-hankkeen ensi vuosikymmenen tärkeäksi rakennuskohteeksi.

– Nyt hoidetaan liikuntapaikkarakentamisessa sovitut asiat, sitten käydään Hakamäen kimppuun. Tavoitteeksi voi laittaa vaikka ensi vuosikymmenen lopun.

Marko Ahtiainen uskoo olevansa nyt paljon avarakatseisempi ja yhteistyöhakuisempi poliitikko kuin vuosikymmen sitten. Samalla hän muistuttaa, että kunnan ei pidä olla liian kiltti seudullisessa yhteistyössä.

– Nyt tuntuu ajoittain siltä, että Janakkala on kuin Suomi EU:ssa – kiltti mallioppilas, joka tekee niin kuin muut sanovat.

Julkaistu: 16.08.2017 06:00

Tapani Bagge

Kepin jäljillä

Hakolahdella Vanajan rannassa alkoi sataa. Suojauduin ison kuusen alle, mutta ehdin mukavasti kastua ennen kuin Koskela tuli.

Hyökkäsin vanhan farmari-Volvon kyytiin.

– Mikä siinä maksoi?