Julkaistu: 18.03.2017 01:02

Lammin uuteen puhelinluetteloon ehtii vielä päivittää tietoja.

Laidunkauden avaus toukokuussa

  • Lammin Yrittäjien puheenjohtaja Päivi Kankaanmäki on fysioterapeutti, ja hän työskentelee Terveysräätäli-yrityksensä nimissä.
  • Liikenneympyrä Lammilla on päässyt kasvamaan turhankin tiuhaksi männiköksi.
  • Kylän keskustan tiet kaipaisivat kunnostusta. Esimerkiksi kirkon vieressä asvaltti on pahasti kuoppaantunut.

Lammin yrityselämän kevääseen kuuluvat muun muassa laidunkauden avajaisten suunnittelu, kylän ilmeen kohentamisen edistäminen ja puhelinluettelon päivittäminen.

Jo perinteeksi tullut laidunkauden avaus pidetään 27.5. Säästökarien edustalla kirkon vieressä.

– Tapahtuma on avoin kaikille yrityksille, yhdistyksille ja yksityisille. Sinne voi jokainen tulla myymään tai esittelemään tuotteitaan, Lammin Yrittäjien puheenjohtaja Päivi Kankaanmäki sanoo.

Mitään suurieleistä kaupankäyntiä osallistujilta vaadita, vaan he voisivat Kankaanmäen mukaan vaikkapa pienestikin testata omien käsitöidensä, leivonnaistensa tai minkä tahansa tuotteiden kiinnostavuutta.

– Laidunkauden ja joulun avaukset ovat alueen yrittäjien omat markkinat. Toivomme, että niiden avulla saamme lisää ostajia. Jos me emme itse käytä lähialueen yrittäjien palveluja, on turha valittaa, jos ne loppuvat. Ei myöskään pidä aliarvioida omia tekemisiä, kuten käsitöitä, vaan kannattaa tuoda niitä esille. Tapahtumilla on sosiaalinenkin puolensa, niissä tapaa tuttuja ja tutustuu uusiin ihmisiin, hän muistuttaa.

Tapahtuman ohjelma on vielä suurelta osin avoinna, mutta ainakin poniratsastusta on jälleen tarjolla. Kankaanmäen mukaan olisi suotavaa, että myös keskustan liikkeet pitäisivät ovensa avoinna markkinoiden ajan.

Pidemmän aikavälin projektina Lammin Yrittäjillä on ollut myös torin saaminen johonkin päin kylän keskustaa. Nyt pienet myyntipaikat on ripoteltuna ympäriinsä.

Viime syksynä Lammin Yrittäjät tekivät Ely-keskukselle esityksen, että kylän liikenneympyrän sisäpuoli siistittäisiin ja kuoppaisten pääväylien päällyste uusittaisiin. Varsinkin Keskustien pinta on kulunut huonoksi.

– Lokakuussa aloimme viedä näitä asioita eteenpäin, mutta vasta viime viikolla saimme jotain vastausta. Tietöissä on pitkä lista parannuskohteita, ja teiden kunnostamiseen emme voisikaan osallistua, mutta liikenneympyrää olisimme valmiita kohentamaan talkoovoimin. Ympyrän keskellä on sähkötolppa, ja joulunajaksi sinne voisi laittaa valaistun kuusen, Kankaanmäki kertoo.

Tällä hetkellä ympyrässä kasvaa sankka ja vähän synkkäkin männikkö.

Oma puhelinluettelo on Lammilla menneen ajan jäänne, josta halutaan pitää kiinni. Parhaillaan on menossa tietojen päivittäminen. Kesäksi teosta painetaan noin 3 000 kappaletta, ja sen jälkeen sitä on saatavana muun muassa joissakin keskustan liikkeissä ja kirjastossa.

– Vielä emme halua luopua luettelosta. Siitä löytyvät alueen palvelut helpommin kuin netistä. Luettelo on varsinkin kesäasukkaiden parissa hyvin suosittu, Kankaanmäki kertoo.

Laidunkauden avajaisiin osallistumisesta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Päivi Kankaanmäkeen (paivi.kankaanmaki@hotmail.com) Tapahtumalla on omat sivut Facebookissa.

Lammin puhelinluetteloon voi ilmoittaa uusia yhteystietoja tai tietojen muutoksia Leena-Maija Tuomelle sähköpostiin lamminsaastokarit@saunalahti.fi tai käymällä Lammin Säästökareissa.

Julkaistu: 16.08.2017 06:00

Tapani Bagge

Kepin jäljillä

Hakolahdella Vanajan rannassa alkoi sataa. Suojauduin ison kuusen alle, mutta ehdin mukavasti kastua ennen kuin Koskela tuli.

Hyökkäsin vanhan farmari-Volvon kyytiin.

– Mikä siinä maksoi?