Julkaistu: 18.03.2017 01:02

Bändit tukemassa aivoterveyttä

  • Musiikki on silta kadonneisiin muistoihin, sillä se aktivoi niihin taltioituneet tunteet.

Kansainvälisen Aivoviikon teemana on ”Aivoterveyttä läheltä”. Aivoterveyden avaimia löytyy helposti arjesta ja lähiympäristöstä. Muun muassa luonnossa liikkuminen, sosiaaliset suhteet ja yhteisöllisyys, hyvät ravitsemusvalinnat sekä kulttuuriharrastukset tukevat aivoterveyttä ja auttavat tutkitusti pienentämään monien aivosairauksien riskiä.

Kanta-Hämeen Muistiyhdistys rakensi toisena vuonna peräkkäin kampanjan Aivoviikon ympärille. ”Musiikki parantaa aivoterveyttä” -kampanja on kolmessa päivässä tavoittanut 400 000 ihmistä. Kampanja pyörii pääosin yhdistyksen sosiaalisessa mediassa.

Kampanjan keulakuviksi tulivat tälle vuodelle Stam1na, Raptori ja Neljä Ruusua sekä useampi festivaali, kuten Tuska Open Air Metal Festival, Puistoblues ja Go90’s Festival.

Musiikin vaikutusta aivoterveyteen on tutkittu pitkään. Kanadalaisen McGill-yliopiston tutkijat saivat selville, että mielimusiikki käynnistää aivojen palkitsemisjärjestelmän. Muistisairaiden kohdalla huomattiin, että musiikki, joka on ollut rakasta Alzheimer-potilaalle ennen sairastumista, rauhoittaa tämän oloa myöhemminkin. Hoitotahtoon on mahdollista kirjoittaa, mitä musiikkia haluaa kuunnella esim. palvelutalossa.

Kampanjassa on mukana yrityksistä Cumulus Resort Aulanko, Fresno American Diner, Levymekka, Soitinhuolto J. Kunnas sekä Nalleturva. Festareista mukana on Tuska Open Air Metal Festival, Nummirock, Puistoblues, Go90’s, John Smith Rock Festival, Satama Festival sekä Simerock.

Kampanjamateriaalin voi tutustua: https://unicorn.kuvat.fi/kuvat/Muisti2017/some/.

Julkaistu: 16.08.2017 06:00

Tapani Bagge

Kepin jäljillä

Hakolahdella Vanajan rannassa alkoi sataa. Suojauduin ison kuusen alle, mutta ehdin mukavasti kastua ennen kuin Koskela tuli.

Hyökkäsin vanhan farmari-Volvon kyytiin.

– Mikä siinä maksoi?