Julkaistu: 12.04.2017 01:03

SDP ja Kokoomus saavuttivat kumpikin 14 paikkaa valtuus­tossa, jossa on 21 uutta kasvoa ja nais­enemmistö. Ääni­haravaksi kohosi demareiden Tarja Filatov.Kokoomukselle johtoasema suurimpana puolueena

Vihreille herui tuplasti paikkoja kuntavaaleissa

  • Demareiden kansanedustaja Tarja Filatov oli Hämeenlinnan kuntavaalien äänikuningatar 1548 äänellä. Filatov uskoo menestyksensä johtuvan siitä, että hän on pysynyt asiassa ja kuppikuntien ulkopuolella. KUVA: Markku Wiik
  • Perussuomalaisten Lulu Ranne keräsi muhkean äänisaaliin, vaikka puolue ottikin takkiinsa. Vierellä Jari Ranne.
  • Keskustan Timo Kaunisto (vas.), Hannu Kärpänen ja Pipsa Häkkinen tutkivat ennakkoääniä vaalivalvojaisissa.
  • Kokoomuksen Henrietta Ingman, Miina Vuorela, Eini Järvi, Marja-Terttu Dahl ja valtuustoon noussut Jenna Kankaanpää jännittivät tuloksia Verkatehtaalla.

Kokoomus kiri kuntavaalien suurimmaksi puolueeksi saavuttaen 27,6 prosenttia annetuista äänistä. Muutos viime vaaleihin oli - 0,1 prosenttia. Ääniharavia olivat kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (892 ääntä), Kaija-Leena Savijoki (691) ja Helena Lehkonen (549). Uusista kokomusvaltuutetuista eniten ääniä (373) sai 25-vuotias hauholaislähtöinen Anni Puntila.

– Uskon päässeeni läpi vahvan jalkatyön ja selkeän poliittisen linjan ansiosta, Puntila arvelee.

– Olen onnellinen siitä, että Kokoomus voitti ja odotan mielenkiinnolla valtuustotyön alkamista. Jo kampanjassani nostin esille talouden terveyhdyttämistä ja tulen vastustamaan veronkorotuksia ja ajamaan tiukkaa säästölinjaa, jossa kaupungin henkilöstörakennekin tulee ottaa tarkasteluun.

Muita uusia kokoomusvaltuutettuja ovat Seppo Kuvaja, Päivi Kankaanmäki, Pekka Arvio, Ville Lintula, Jenna Kankaanpää ja Antti Ahonen.

SDP sai annetuista äänistä 26 prosenttia (- 2,4 prosenttia). Vaalien äänikuningatar oli Tarja Filatov (1548 ääntä) ja vahvaa tukea sai myös Ranjith Kumar Prabhakaran (619).

– Ainahan sitä miettii, että tykkäävätkö ihmiset siitä tavasta, jolla teen töitä, Filatov tunnustaa.

– Minulle on aina sanottu, että osaan ottaa asiat asioina ja pysyä klikkien ja kuppikuntien ulkopuolella. Viime valtuustokaudella syntyi blokkitilanteita ja suurta epäluottamusta ihmisten välille. Nyt sellaista epäluottamusta ei ole. Yhteistyö on tärkeää, sillä kaupunkipolitiikassa on ihan tervettä etsiä sellaisia ratkaisuja, jotka kelpaavat kaikille.

Uusia demarivaltuutettuja ovat Mika Einiö, Piia Olkinuora, Timo Viitanen, Anne Laatikainen ja Kirsti Suoranta. Kaupunginhallituksen jäsen Anna-Kaisa Häppölä putosi valtuustosta.

Vihreät petrasivat vahvasti kuntavaaleissa niin valtakunnallisella tasolla kuin Hämeenlinnassakin. Puolue sai annetuistä äänistä 11,4 prosenttia (+5,3) ja kuusi paikkaa kaupunginvaltuustossa. Yksi uusista valtuutetuista on 164 ääntä saanut Airi Raitaranta.

– Meillä oli todella yhteistyöhenkinen porukka ja paljon ehdokkaita. Näyttää siltä, että Hämeenlinna alkaa vihertää, Raitaranta sanoo.

– En ajattele tätä niinkään vaalivoittona, vaan merkkinä siitä, että ihmisten mielestä vihreitä tarvitaan päätöksenteossa. Olemme vain ottaneet sen paikan, mikä meille politiikan kentässä kuuluu. Uskon, että uusi valtuusto aloittaa hyvän yhteistyön hengessä, sillä sellaisia ajatuksia olen kuullut nyt monelta suunnalta. Vaikka päätöksenteon prosessit ovat minulle tuttuja, lähden valtuustoon nimenomaan oppimaan.

Muita puolueen uusia valtuutettuja ovat Mirka Soinikoski, Andrei Sergejeff ja Veera Jussila. Hienoisena yllätyksenä voidaan pitää värikkäitä puheenparsia viljelleen Martti Töttölän putoamista valtuustosta.

Vaalien selvä häviäjä oli koko Suomessa ja myös Hämeenlinnassa Perussuomalaiset, joka saavutti 11,3 prosenttia (-5,0) annetuista äänistä ja 6 valtuustopaikkaa. Kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Lulu Ranne sai kuitenkin muhkean tuen 1202 äänestäjältä.

– Nämä olivat aika paljon henkilövaalit ja kannatus oli kova, joten olen mahdottoman iloinen, Ranne kertoo.

– Työt eivät helpotu, sillä kaupungin taloustilanne on hirveä. Meille kuuluu hallituspaikka ja tulemme etenemään samojen painopisteiden kanssa.

Puolueen kannatuksen vähenemiseen Ranne näkee muutamia syitä

– Valtakunnallisella suuntauksella on varmasti osuutensa ja sillä, että ehdokkaita oli vähemmän. Vielä kesken oleva SCC-sotku on varmasti vaikuttanut, vaikka uskonkin sen lopulta päättyvän Kari Ilkkalankin osalta hyvin.

– Viime valtuustokausi oli raskas, mutta on tervettä, että turbulenssia tulee. Ilman sitä ei mikään muutos ole mahdollinen. On hienoa, että valtuustoon saadaan nyt paljon uusia ja uudella tavalla ajattelevia ihmisiä, kun eräät politiikan jo jättäneet ihmiset ovat olleet julkisessa keskustelussa koko ajan kommentoimassa asioita joka suuntaan.

Perussuomalaisten uusia valtuutettuja ovat Jani Koivusaari, Matti Mikkola ja Vesa Mäkinen.

Keskusta sai kuntavaaleissa 10,1 prosenttia (-0,6) äänistä ja 5 paikkaa valtuustossa. Uutena valtuustoon nousi Timo Kaunisto. Suurena yllätyksenä voidaan pitää kaupunginhallituksen jäsenen ja keskustan valtuustoryhmän johtajan Hannu Kärpäsen jäämistä rannalle. Perussuomalaisista keskustaan siirtyneet Hanna Raita ja Heidi Sulander eivät myöskään menestyneet vaaleissa.

Vasemmistoliitto sai 6,5 prosenttia (+1,1) äänistä ja 3 valtuustopaikkaa. Uutena läpi pääsi Juhani Lehto. Kristillisdemokraattien äänisaalis oli 6,4 prosenttia (+ 1,3), mikä oikeutti 3 paikkaan. Valtuustoryhmän kokoonpano ei muuttunut.

Piraattipuolue sai Hämeenlinnassa 0,4 prosenttia (+ 0,4) äänistä ja Kommunistinen työväenpuolue 0,2 prosenttia (0,0). Kuntavaalien äänestysprosentti oli Hämeenlinnassa 57,3 prosenttia, kun valtakunnallinen luku oli 58,8 prosenttia. Mitätöityjä ääniä oli 193 kappaletta.

Julkaistu: 16.08.2017 06:00

Tapani Bagge

Kepin jäljillä

Hakolahdella Vanajan rannassa alkoi sataa. Suojauduin ison kuusen alle, mutta ehdin mukavasti kastua ennen kuin Koskela tuli.

Hyökkäsin vanhan farmari-Volvon kyytiin.

– Mikä siinä maksoi?