Julkaistu: 12.04.2017 01:03

Lammin lukiolaisten tämän kevään esitys on

Paluu musikaalin juurille

  • Lammin lukiolaiset Marjaana Virtanen (vas.), Eerika Ranta, Aino Keskinen ja Akseli Kulonen odottavat musikaalin ensi-iltaa luottavaisin mielin.

– Onhan siinä paineita, kun takana on pitkä perinne, Lammin lukion toisluokkalainen Eerika Ranta miettii tuoreen musikaalin ensi-illan kynnyksellä.

Lammin lukiolaisten tämänvuotinen musikaali on nimeltään Quo Vadis? – paljasta itsesi. Musikaali kertoo tyttöbändistä, joka raivaa tietään huipulle. Konflikteiltakaan ei vältytä, ja musikaalista kun on kysymys, musiikki luonnollisesti nivoo tapahtumat yhteen.

Lammin lukiossa toisluokkalaiset ovat tehneet musikaalin aina vuodesta 1986 lähtien. Tänä vuonna projektin parissa ovat ahkeroineet tiiviisti puheenjohtaja Eerika Ranta ja päärooleissa esiintyvät Marjaana Virtanen, Aino Keskinen ja Akseli Kulonen sekä reilut parikymmentä muuta oppilasta.

Nuoret kuvailevat, että vuosi vuodelta musikaalit ovat paisuneet ja muuttuneet enemmän musiikkiteatterin suuntaan. Tälle vuodelle on luvassa muutos, sillä näytös on aiempia lyhyempi ja tiiviimpi, ja musiikki nousee aiempaa isompaan rooliin. Sen verran he juonenkulkua paljastavat, että tarinaan mahtuu synkkiä, mutta myös positiivisia hetkiä.

– Tämän on ehkä enemmän musikaali, sillä musiikki vie tarinaa ja keskustelutkin käydään laulaen, Aino Keskinen kertoo.

Perinteisesti musikaalin suunnittelu aloitetaan jo edellisen vuoden toukokuussa, ja työ huipentuu näytöksiin seuraavan vuoden huhtikuussa. Oppilaat tekevät musikaalin osana opintojaan ja vastaavat käytännössä lähes kaikesta. Niin lavasteet, käsikirjoitus, puvustus, maskeeraus, koreografiat, musiikkia kuin tiedottaminenkin ovat kaikki oppilaiden käsialaa.

– Sen eteen, mitä lavalla nähdään, on tehty todella paljon taustatyötä, Marjaana Virtanen kertoo.

Kaikki halukkaat saavat osallistua, mutta jokaisen ei suinkaan tarvitse esiintyä. Moni lähtee mukaan mielenkiinnosta teatteria ja musiikkia kohtaan.

– Moni ei ole koskaan esiintynyt isolle yleisölle ja tämä on hieno mahdollisuus kokeilla, Aino Keskinen tuumaa.

Musiikinopettaja Teppo Koskinen sekä monivuotiset konkarit tekniikan puolelta auttavat tarvittaessa, jos matkan varrella ilmenee karikoita.

– Saimme tekniikan tiimin Jani Vilkmanilta idean tarinaan, sekä vinkkejä, mihin suuntaan juonta kannattaa kehittää, käsikirjoituksesta vastannut Akseli Kulonen kertoo.

Varsinaiset harjoitukset alkoivat tammikuussa. Tässä vaiheessa oppilaat harjoittelevat myös kouluajan ulkopuolella, ja harjoitustahti vain tiivistyy ensi-illan lähestyessä. Monelle urakan laajuus on tullut pienoisena yllätyksenä.

– Vaatii motivoituneisuutta ja kiinnostusta, että homma toimii, koska kaikki syntyy yhteistyönä, Aino Keskinen tiivistää.

Kaikkiaan näytöksiä on seitsemän: koululaisille kaksi, sponsoreille yksi ja yleisölle yhteensä neljä esitystä.

Lippuja voi ostaa ennakkoon musikaalin tekijöiltä, Lammin Seolta, Lammin Ykkös-Grilliltä sekä Lammin ja Tuuloksen S-marketeista hintaan lapset 8 / opiskelijat, varusmiehet, eläkeläiset 10 / aikuiset 12 euroa. Liput ovelta 11/13/15 euroa. Lisätietoa musikaalista löytyy Facebookista, Instagramista (quovadis2017) sekä Snapchatistä (quovadis17).

Quo Vadis? – paljasta itsesi -musikaalin yleisöesitykset Lammin Hakkala-hallissa ke 19.4., to 20.4., pe 21.4. ja la 22.4. aina klo 19 alkaen. Esityksen kesto 1 h 30 min, sisältäen väliajan 20 min.

Julkaistu: 16.08.2017 06:00

Tapani Bagge

Kepin jäljillä

Hakolahdella Vanajan rannassa alkoi sataa. Suojauduin ison kuusen alle, mutta ehdin mukavasti kastua ennen kuin Koskela tuli.

Hyökkäsin vanhan farmari-Volvon kyytiin.

– Mikä siinä maksoi?