Julkaistu: 12.04.2017 01:03

Pirjo Alijärvi palasi ryminällä

  • Pirjo Alijärvi palasi tauon jälkeen politiikkaan ja nousi heti ääniharavaksi. KUVA: Markku Wiik

Ihan huikeiksi kuvailee tuntemuksiaan Janakkalan ääniharava, SDP:n Pirjo Alijärvi. Hän palasi taukovuosien jälkeen kunnallispolitiikkaan, ja meni 297 äänellä rymisten läpi.

– Poikani ovat kasvaneet isoiksi, joten nyt on enemmän aikaa politiikalle. Halusin päästä vaikuttamaan, enkä vain jäädä odottamaan, mitä tapahtuu, hän sanoo.

Janakkalassa elinkeinopolitiikka pitää Alijärven mukaan ottaa yhdeksi kärkiasiaksi. Myös sote-uudistukseen tulee valmistautua.

– Tiedän, että paljon on tehtykin, mutta lisää tarvitaan tekemistä, toimijoita ja verkostoja. Myös koulukeskukset ja kouluasiat yleensä ovat iso tärkeä kokonaisuus. Sote-palvelun sisältä haluan nostaa esiin vammaisten asiaa, hän listaa painopisteitään.

Tulevan valtuuston kokoonpano näyttää Alijärven mielestä muuten hyvältä, mutta sen sukupuolijakauma on hänelle pettymys.

– Olisin toivonut että naisia ja miehiä olisi yhtä paljon. Nyt ei ole tasapainotila.

SDP:n yltämistä suurimmaksi ryhmäksi koko maakunnassa Alijärvi pitää hienona tilanteena. Saatuaan itse vahvan luottamuksen hän ei kaihda tarttumista johtavankaan päättäjän rooliin.

– Katsotaan, neuvotteluja ei olla vielä käyty, mutta näin suurella äänimäärällä on oltava valmis ottamaan myös vastuuta, hän sanoo.

Valtuustoon paluun tehnyt on myös Keskustan Tapio Eerola. Hänet valittiin ensimmäisen kerran valtuutetuksi jo vuonna 1976, mutta nyt hän oli välillä poissa kaksi kautta.

– Edellisellä kaudellani oli tapetilla uuden Hämeenlinnan tekeminen. Silloin oli ilo ja kunnia päästä vaikuttamaan siihen, että Janakkala pysyi itsenäisenä. Nyt ennakoin, että sama uhka tai mahdollisuus, miten sen kukin ottaa, on edessä seuraavan neljän vuoden aikana. Alkoi näkyä sellaisia painotuksia, että Janakkalan taloudenhoito päästetään tilaan, jossa sitä voi käyttää vipuvartena Hämeenlinnaan liittymiseksi, hän perustelee paluutaan.

Keskusta on Eerolan mukaan ollut aina vahva Janakkalassa. Hänen mielestään kysymys on ennen kaikkea siitä, että kuntalaiset luottavat puolueen edustajiin. Valtuustossa hän uskoo tarvittavan nyt kompromissien tekemisen taitoja etenkin kouluasioissa.

– Vaaleissa saivat hyviä tuloksia sekä koulukeskusten että kyläkoulujen puolustajat. Uusi valtuusto näyttää hyvältä, melkein kaikki valtuutetut tunnenkin, Eerola sanoo.

Vihreistä eniten ääniä Janakkalassa sai konkari Petri Ojanen. Hän on ollut valtuustossa jo 20 vuotta.

– Vihreiden menestys tuntuu hyvältä. Ihan käsittämätöntä on sekin, että Padasjoella Vihreät nousi suurimmaksi puolueeksi. Itse halusin olla vielä mukana nyt, kun kuntaan suunnitellaan uusia koulukeskuksia, Tervakosken yhteiskoulun rehtorina työskentelevä Ojanen sanoo.

Janakkalassa äänestysprosentti oli parempi Tervakoskella (60,8) kuin Turengissa (56,2). Ojasen mukaan asianlaita on ollut kautta aikain samanlainen.

Kannatustaan Janakkalassakin nostaneen Kristillisdemokraattien Piia Aitto-Oja on aivan uusi valtuutettu. Puolueessa pelättiin pahimmillaan, että ainut valtuustopaikka menee pois, kun valtuutettuja vähennettiin.

– Kävikin näin hienosti, että kannatus nousi. Olemme tulokseen erittäin tyytyväisiä. Itse lähden nöyrin mielin astumaan isoissa saappaissa eteenpäin, hän sanoo.

Myös Aitto-Oja tuntee koulutusasiat itselleen läheisiksi.

– Luokanopettaja kun olen, haluan olla koulukeskusteluissa vahvasti mukana ja tuoda niihin arkielämän näkökulmaa. Olen onnellinen, että valtuustoon pääsi useita opettajia, hän iloitsee.

Janakkalassa SDP selvästi suurin

Janakkalassa Sosiali­demokraatit saivat äänistä 27,1 % (vuodesta 2012 muutos + 0,4), Keskusta 23,1 % (+2,0), Kokoomus 15,3 %, (-3,3), Perus­suomalaiset 10,2 % (-3,7), Vihreät 10,1 % (+3,0), Vasemmisto 8,7 % (-1,1), Kristillis­demokraatit 5,3 % (+2,6) ja muut 0,2 %.

Poikkeuksena valta­kunnalliseen tulokseen verrattuna olivat Keskustan kannatuksen nousu ja Vasemmiston kannatuksen lasku.

Valtuutettujen keski-ikä 52 v. Miehiä 64 % ja naisia 36 %.

Valtuustopaikkoja 33 (aikaisemmin 43). Uusia valtuutettuja 15.

Äänestysprosentti 57,8.

Julkaistu: 16.08.2017 06:00

Tapani Bagge

Kepin jäljillä

Hakolahdella Vanajan rannassa alkoi sataa. Suojauduin ison kuusen alle, mutta ehdin mukavasti kastua ennen kuin Koskela tuli.

Hyökkäsin vanhan farmari-Volvon kyytiin.

– Mikä siinä maksoi?