Julkaistu: 12.04.2017 01:03

Aarre Lindeman yllättyi täysin

  • Aarre Lindeman yllättyi äänikuninkuudestaan.
  • Reijo Hallenberg teki paluun. Kuvat: Markku Wiik
  • Mari Monto tuplasi äänimääränsä.

Sosialidemokraattien Aarre Lindeman yllättyi perin pohjin, kun hänestä leipoutui Hattulan äänikuningas.

– Aivan uskomatonta, en osannut odottaa tällaista. Olin satavarma, etten pääse läpi. Tämä saa mielen nöyräksi. Todennäköisesti jotain olen tehnyt oikein, hän sanoo.

Vielä viime vaaleissa Lindeman edusti Perussuomalaisia, mutta hän erosi ryhmästä kesken kauden.

Tulevana neljänä vuotena Lindeman haluaa satsata erityisesti vanhustyöhön ja vammaisten etujen ajamiseen, ne ovat hänen sydämenasioitaan. Hän luottaa siihen, että Hattulassa pystytään pitämään hyvät ja kehityskelpoiset palvelut sote-uudistuksen jälkeenkin.

– Vanhukset ovat rakentaneet tätä maata, heille pitää saada arvokas vanhuus. Uskon, että kaikki hyvä Hattulassa kertautuu, kun uudet hankkeet, kuten terveyskeskus, toteutuvat, ja kunnasta tulee jälleen muuttovoittoinen, hän arvioi.

Mahdollista johtavan luottamusmiehen roolia pohtiessaan Lindeman sanoo, että nuijan ottaminen käteen olisi hieno asia, mutta se tuntuisi vaikealta siksi, että taksimiehen leipätyö vie häneltä niin paljon aikaa.

– Kunnanhallitukseen kyllä haluan. Uskon, että neuvottelut etenevät hyvässä hengessä, mitään kyynärpäitä ei varmasti käytetä.

Hattulan suurimman puolueen Kokoomuksen ääniharavaksi nousi paluun tehnyt Reijo Hallenberg. Myös hän yllättyi omasta äänimäärästään.

– Oli tärkeätä, että Kokoomus säilyi suurimpana puolueena. Menestyksen perustana oli tasavahva ehdokasjoukko, hän arvioi.

Hallenbergin ykköslistalla ovat nuorten asiat, liikenteen turvallisuus Parolan keskusta mukaan lukien, ja kunnan tonttivarannon riittävyys – hyviä omakotitontteja pitää hankkia maakaupoilla.

Sitä Hallenberg pitää hieman ongelmana, että uudessa valtuustossa miesten osuus on peräti 69 prosenttia. Hän uskoo kuitenkin, että sukupuolijakauma tasapainottuu muissa luottamustoimissa.

– Meillä Kokoomuksessakin on hyviä naisia, joiden panokseen luotan lautakunnissa, hän sanoo.

Vihreät saivat Hattulassa kaksi lisäpaikkaa. Eniten puolueessa ääniä keräsi Mari Monto, yli kaksi kertaa enemmän kuin vuonna 2012.

– Vaalituloksesta tuli tosi hyvä fiilis. Henkilökohtaisesti otan sen kiitoksena tehdystä työstä, hän sanoo.

Vihreiden painopisteasioina Hattulassa ovat Monton mukaan sivistystoimi, varhaiskasvatus ja koulutus.

– Koulujen säästöt kertovat karua kieltä. Koulut on vedetty niin nahoilleen, että jokin korjausliike pitää saada. Pelkällä digiloikkauksella ei pärjätä.

Uudessa valtuustossa Monto uskoo yhteistyön sujuvan entistä paremmin, sillä hänen mielestään valtuutetuiksi pääsi oikein hyviä tyyppejä.

Suurin nousija Hattulassa oli Vasemmistoliitto, joka sai kaksi paikkaa entisen nollan sijaan. Puolueesta eniten ääniä keräsi Tuomas Nieminen. Hän arvelee vedonneensa erityisesti nuoriin äänestäjiin.

– Luulen, että Hattulassa oli aika ja tilaus vasemmistolaisten arvojen uudelleen tulemiselle. Tulos oli itsellenikin yllätys. Otan sen nöyrän kiitollisena vastaan, hän sanoo.

Lukiossa opettajana työskentelevälle Niemiselle koulutusasiat ovat erityisen läheisiä.

– Niissä minulla on eniten annettavaa. Tuntuu luontevalta lähteä niistä keskustelemaan ja näkökulmaa antamaan.

Hattulassa kaksi suurinta lähekkäin

Hattulassa Kokoomus säilytti ykkösasemansa niukasti vaikka menetti kannatustaan.

Kokoomus sai äänistä 26,5 % (vuodesta 2012 muutos -1,9), SDP 25,0 % (+1,2), Keskusta 19,9 % (-2,2), Vihreät 9,4 % (+5,1), Vasemmisto 7,3 % (+5,2), Perussuomalaiset 7,0 % (-10,0) ja Kristillisdemokraatit 4,9 % (+2,6).

Hattulassa Perussuomalaisten pudotus oli kovempi ja Vasemmiston, Vihreiden ja Kristillisdemokraattien nousu suurempi kuin maassa keskimäärin.

Valtuutettuja 35, joista 16 uusia. Keski-ikä 52 v. Miesten osuus 69 %.

Äänestysprosentti 61,1.

Julkaistu: 16.08.2017 06:00

Tapani Bagge

Kepin jäljillä

Hakolahdella Vanajan rannassa alkoi sataa. Suojauduin ison kuusen alle, mutta ehdin mukavasti kastua ennen kuin Koskela tuli.

Hyökkäsin vanhan farmari-Volvon kyytiin.

– Mikä siinä maksoi?