Julkaistu: 12.04.2017 01:03

Olenko alkoholisti?

  • Alkoholismi koskettaa monia. AA:han liittyäkseen ei tarvitse olla katuojassa. KUVA: Viktor Cap

”Mitä on alkoholismi? Vuosia luin kaikki kirjoitukset aiheesta, mitä eteeni osui, katsoin televisio-ohjelmat, kuuntelin radiosta esitelmiä.

Samalla löytyi testejä, joiden tulos oli aina: Ei, en ole alkoholisti. Kun oli näitä rasti ruutuun -testejä, joissain rasteissa valehtelin, mutta Oletko ottanut krapularyypyn? siinä puhuin totta. En tosiaan ollut milloinkaan ottanut krapularyyppyä, joten en ollut alkoholisti, upeaa!

Tällä yhdellä rastilla ruutuun rauhoitin omaatuntoani, vaikka niissä muissa kohdissa olin valehdellut sujuvasti.

Kunnes totuus tuli esiin, ja vaivuin pohjalle. Tämän alemmaksi en halunnut mennä. Se viimeinen krapula on selvästi vielä muistissani, vaikka siitä tulee kesällä 19 vuotta.

Kiitän, että löysin AA:n, toveriseuran, jonka kanssa voi yhdessä toipua.

Meitä on paljon. Ehkä sinunkin ystäväpiirissäsi on joku, josta et tiedä, hän on vain jotenkin muuttunut. Raitistunut. Saanut uuden elämän.

Ei tarvitse olla katuojassa, kun löytää AA:n.

Minä löysin. Kaikki oli vielä päällisin puolin hyvin, vain sisällä ääretön viinan himo. Olen siitä päässyt, oikeastaan aika pian AA:han liittymisen jälkeen.

Kiitos tälle yhteisölle.”

Kirjoittaja esiintyy jutussa nimimerkillä.

Mitä AA on?

AA on Nimettömät Alkoholistit, Alcoholics Anonymous.

AA on miesten ja naisten toveriseura, jossa he jakavat keskenään kokemuksensa, voimansa ja toivonsa voidakseen ratkaista yhteisen ongelmansa sekä auttaakseen toisia tervehtymään alkoholismista. Ainoa jäseneksi pääsyn vaatimus on halu lopettaa juominen.

AA:ssa: ei ole mitään velvoitteita eikä jäsenmaksuja, toimimme omavaraisina omien vapaaehtoisten avustusten pohjalla.

AA ei ole liittoutunut minkään aatteellisen, uskonnollisen tai poliittisen suuntauksen, järjestön tai laitoksen kanssa.

AA ei myöskään halua ottaa kantaa mihinkään kiista­kysymykseen eikä asettua enempää puolustamaan kuin vastustamaan mitään, ainoa päämäärämme on pysyä raittiina ja auttaa toisia alkoholisteja saavuttamaan raittius.

Auttava puhelin Hämeenlinna: 050 541 1077 ma–su 16–22

Lisätietoja: www.aa.fi

Julkaistu: 16.08.2017 06:00

Tapani Bagge

Kepin jäljillä

Hakolahdella Vanajan rannassa alkoi sataa. Suojauduin ison kuusen alle, mutta ehdin mukavasti kastua ennen kuin Koskela tuli.

Hyökkäsin vanhan farmari-Volvon kyytiin.

– Mikä siinä maksoi?