Julkaistu: 21.04.2017 14:17

Toimittajalta

Paluu juurille

Monelle on varmaankin televisiosta tuttu tämä tanskalainen maajussi, joka hyväntuulisena puuhastelee kaikenlaisten maatilan askareiden parissa. Hänellä on käytössään menneiden vuosikymmenien vempeleitä, joiden avulla pellot saadaan kynnettyä, vilja kylvettyä ja lopulta sato korjattua. Suomalaistenkin maatilojen pihapiirien perältä löytyy usein vastaavia – tai jos ei muualta, niin kotimuseoista ainakin.

Maajussin tilalla luonnonmukaisuus on arvossaan. Ei ole niin väliä, paljonko sitä satoa tulee – pääasia, että kyntötyöt on tehty hevosella. Sitä paitsi syksyn tärkein sato on omenasato, josta saa puristettua mitä parhainta siideriä – ikiaikaisin välinein ja menetelmin.

Tämä idyllihän ei olisi taloudellisesti mahdollista, ellei siitä olisi tehty ohjelmasarjaa.

Keskiruotsalaisessa pikkukylässä ruoan kasvattamisen perusasioita on opiskeltu kursseilla jo miltei parikymmentä vuotta. Vastaavanlainen vuoden mittainen kurssi on kehitteillä myös Suomeen. Länsinaapurissa myös muut perinnetaito- ja luomuviljelykurssit ovat jo arkipäivää, ja saavuttanevat pian kai jo täälläkin kaikki tiedostavat piirit.

Ruotsalaisella omavaraiskurssilla kasvien viljelyyn käytetään 1940–50-lukujen työvälineitä, mutta opiskelussa hyödynnetään myös nykyajan teknologiaa – mikäs sen mukavampaa. Kurssilla opetellaan viljelyn lisäksi muun muassa ruoan säilöntää ja työvälineiden korjaamista.

Tavoitteena on ruoan tuottaminen omiin tarpeisiin, eikä elämiseen tarvita suuria summia. Mutta jotta omavaraisviljelijäksi voi ryhtyä, täytyy omistaa pala maata, jota viljellä. Siihen taas tarvitaan jonkinlainen pääoma.

Kun katselin, kuinka jossakin maajussi-jaksossa tanskalaisen maajussin puoliso työnteli ikiaikaisia lastenrattaita mutavellissä kuljettaen samalla pullapeltiä rakennuksesta toiseen – kun niin kai on iät ajat tehty – mietin, kuka kaipaa vanhan ajan hankalia menetelmiä ja vaivalloista elämää? Oikeasti?

Kyllä siinä täytyy olla parisuhde kunnossa ja huumori kohdillaan, että jaksaa moista elämää hymyssä suin. (Varmaan pyykitkin pestään käsin, kylmällä kaivovedellä... tai sitten se nykyaikainen pesukone on piilotettu jonnekin katsojien näköpiirin ulottumattomiin.)

Paluusta vanhaan on tullut tietynlainen länsimaisen kulttuurin ylellisyystuote, johon on oikeasti varaa vain niillä, joilta ei mitään puutu.

Niissä maissa, joissa nämä “vanhat luonnonmukaiset menetelmät” ovat edelleen käytössä, kamppaillaan ravinnon riittävyydestä elämiseen.

Teollistumista ja tehotuotantoa syytetään ympäristökriiseistä, mutta jos kaikki viljelijät päättäisivät yhtäkkiä ryhtyä luomuviljelijöiksi, ravinnosta saattaisi tulla pula.

Julkaistu: 16.08.2017 06:00

Kolumni

Tulkoon pimeys

Moni kaupunki yrittää kehittää imagoaan väkisin ja keksii hienoja iskulauseita, joilla voisi näyttää dynaamiselta ja muodikkaalta. Hämeenlinna on jo niin vanha kaupunki, että ideointi toimii kuin itsestään.

Julkaistu: 16.08.2017 06:00

Finnairin pääjohtaja Pekka Vauramolle maksetaan 130.000 euroa vuodessa lisäeläkettä. Suuryritysten pomojen miljoonapalkkoihin ja bonuksiin turtuneena tämä ei tunnu kovin suurelta hyvän miehen lisältä. Maajussikin tienaa keskimäärän saman – melkein kymmenessä vuodessa.

Julkaistu: 05.08.2017 06:00

Kuntakolumni

Hallitseva varpunen

Kesälle annettiin valomerkki, katuvalottomat yöt Hämeenlinnassa päättyivät. Keleistä huolimatta poliittinen kesä on ollut poikkeuksellisen kuuma. Päätösten ilmoittaminen on siirtynyt entistäkin enemmän 140-merkkisten totuuksien alustaan.