Julkaistu: 17.05.2017 06:00

Vallanjako synnytti puhetta

  • Kaupunginvaltuutetut saivat käydä kesken kokouksen kuuntelemassa tietoja lyseolaisten sisäilmamurheista, kun oppilaat, heidän vanhempansa ja opettajat järjestivät torilla mielenosoituksen. Sisäilmaongelmista kärsinyt Lyseon koulu saa syksyllä tilat Verkatehtaalta, jonne tulee yhdeksän tilaa opetuskäyttöön. Keskuskoulun käytöstä on tarkoitus päästä eroon en vuoden alkuun mennessä.

Hämeenlinnan kaupungin organisaatio muuttuu kesäkuun alusta. Tämän vuoksi tarvitaan uusi hallintosääntö, jolla määritellään hyvinkin tarkkaan se, mikä toimielin tai kuka virkamies saa päättää mistäkin asiasta ja kuinka päätöksenteko etenee hallinnossa.

Hallintosäännöstä tulee väliaikaisratkaisu, sillä maakuntauudistuksen tullessa voimaan 2019 tarvitaan taas uusi hallintosääntö – iso osa kuntalaisia koskevista päätöksistä (sote) siirtyy maakuntatasolle.

Hämeenlinnan uuden hallintosäännön valmistelu sujui kaikkien puolueryhmien mielestä esimerkillisen hyvässä yhteisymmärryksessä. Siitä huolimatta osa valtuutetuista tai poliittisista ryhmistä esitti muutoksia tulevaan hallintosääntöön. Pari muutosehdotusta meni yksimieleisellä päätöksellä läpi, mutta seitsemän äänestyspäätöstä eivät tuoneet muutoksia.

Hallintosäännöllä annetaan kaupunginhallitukselle nykyistä enemmän valtaa yksittäisiin ratkaisuihin, mutta suuret linjat ratkaistaan aina valtuustossa. Tällaisiin kokonaisuuksiin kuuluvat muun muassa palveluverkot ja isot investoinnit, joiden linjaukset tehdään talousarviokäsittelyssä. Kh ja lautakunnat elävät aina seuraavan vuoden näiden talousraamien sisällä.

 

Muutama muutos tehtiin yksimieleisesti. Nuorisovaltuutetuille annetaan jatkossa kaksi lautakuntapaikkaa. Kahden paikan perusteluna on se, että yksittäinen nuori voi tuntea itsensä yksinäiseksi lautakunnan kokouksessa, kun ei pääse keskustelemaan ikäluokkansa edustajan kanssa. Yksimielisyys vallitsi Teija Arvidssonin (kd) ehdotuksesta lisätä myös työllisyyden hoito kaupunginhallituksen tehtäviin. Elinkeinopolitiikkaa oli jo siirretty kh:lle valmisteluvaiheessa.

Vasemmistoliiton Ritva Oinonen ehdotti kaupunginhallituksen ja lautakuntapaikkojen lisäämistä yhdestätoista 13:een, mutta esitys ei mennyt läpi. Vasemmistoliitolla oli kaikkiaan neljä erillistä muutosesitystä, mutta ne eivät menestyneet äänestyksissä.

Saman kohtalon koko myös Kylli Kylliäisen (kd) ehdotus kahden asuntoyhtiön (Hämeenlinnan asunnot ja Vanhusten asuntosäätiö) säilyttämisestä. Jatkossa vuokra-asuinnoista vastaa yksi yhtiö. Perussuomalaisten Lulu Ranne esitti puolestaan kaikkien elinkeinotoimintojen keskittämisestä yhtiöiden sijasta kh:lle. Esityksellä ei ollut äänestyksessä menestystä.

Ainakin tällä erää viimeistä kokoustaan valtuustossa istunut keskustan Hannu Kärpänen olisi halunnut virkamiesten päätösvaltaan esitettyjä merkittävästi pienempiä eurorajoja, mutta sekään esitys ei läpäissyt äänestystä.

 

Puhetta pulppusi myös kaupungin konsernirakenneselvityksestä. Konsulttiyrityksen pohjaa kuvailtiin pohjaesitykseksi, josta uusi valtuusto jalostaa lopullisen ratkaisun. Se tuli selväksi, että uuden konsernirakenteen selvittäminen vaatii sekä työtä että rahaa. Tavoitteena on nykyistä merkittävästi selkeämpi, yksinkertaisempi ja läpinäkyvämpi konsernikokonaisuus.

Tarja Filatov (sd.) painotti, että vasta nyt alkaa perusteellinen selvitys siitä, millaisella yhtiömäärällä ja palvelutarjonnalla jatkossa Hämeenlinnassa eletään.

Yhtiöiden määrä tulee joka tapauksessa laskemaan. Mielipide-eroja on siitä, mitkä toiminnat pysyvät yhtiöissä, mitä siirretään kaupungin omaksi tuotannoksi.

Kolmesta muutosehdotuksesta valtuusto äänesti, mutta muutoksia ei syntynyt.

 

Valtuustokauden viimeisessä kokouksessa Aarne Kauranen ja Reijo Saksa (kok) istuivat viimeistä kertaa 32-vuotisella valtuustourallaan. Kauranen innostui puhumaan valtuuston edestä kahteen kertaan ja muistelemaan samalla myös menneitä. Kauranen kertoi tehneensä valtuusaloitteen jo vuonna 2003 kaupungin konsernistrategian uudistamisesta.

– Hämäläiseen tapaan asia on "jo nyt" valtuuston päätettävänä, leukaili Kauranen aikoinaan valmistelussa kuopatusta aloitteestaan.

 

Kokoomuksen valtuustoryhmä valitsi maanantai-iltana myös keskeiset luottamushenkilönsä uuden valtuustokauden aloittaessa kesäkuussa. Kaupunginhallituksen puheenjohtajana jatkaa Sari Rautio. Muut kokoomusedustajat kh:ssa ovat Helena Lehkonen, Juha Kallioinen ja Juha Tuomi.

Sivistys- ja hyvinvointilautakunnan johtoon tulee Päivi Kankaanmäki ja sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtajaksi Kaija-Leena Savijoki. Vesa Kaloista esitetään valtuuston varapuheenjohtajaksi. Savijoki siirtyy valtuuston varapuheenjohtajaksi 2019 maakuntauudistuksen myötä, kun sote- asiat siirtyvät maakuntaan.

Kaupunkirakennelautakunnan 1. varapuheenjohtajaksi nousee uusi valtuutettu Seppo Kuvaja. Tarkastuslautakunnan varapuheenjohtajaksi tulee Pekka Kääriäinen.

Muut puolueet ratkovat henkilövalintojaan kuluvalla viikolla. Lopulliset valinnat tekee kaupunginvaltuusto 5. kesäkuuta.

Julkaistu: 20.01.2018 07:30
Multiple images

Helmi Koponen-Ranki avasi maanantaina Sibeliuksenkatu nelosessa miesten hiustenleikkauksiin sekä partapalveluihin erikoistuneen parturiliikkeen. Tuoreella hämeenlinnalaisyrittäjällä on entuudestaan kaksi Groom Partureihin kuuluvaa liikettä Järvenpäässä.