Julkaistu: 09.08.2017 06:00

Anne Syrjästä kuoriutui dekkaristi

  • Anne Syrjä eli lapsuutensa ja nuoruutensa Hämeenlinnassa.

– Kirjoittamiseni juuret löytyvät Hämeenlinnan Hatunniemestä ja Parolantieltä. Lapsuuteni asuinpaikat ruokkivat muutenkin aktiivista mielikuvitustani. Hatunniemen miljöö oli aivan uskomaton, kirjailija Hanne Dahl sanoo.

Hanne Dalhl ei ole kuitenkaan oikea henkilö, vaan kirjailijanimen takaa paljastuu Anne Syrjä (o.s. Salminen). Anne Syrjä on syntyjään hämeenlinnalainen, mutta on asunut vuosikymmeniä pääkaupunkiseudulla, nykyisin Espoossa. Hänellä on vapaa-ajan asunto Hauholla, josta on helppo piipahtaa lapsuuden maisemiin kaupungin keskustaan.

Hanne Dahlin salanimi syntyi jo vuosikymmeniä sitten paljon ennen kuin Anne Syrjästä tuli kirjailija.

– Nimen taustalla ei ole mitään yhtymäkohtia ruotsalaiskirjailija Arne Dahliin, sillä en edes silloin tiennyt Arne Dahlista mitään, kun Hanne Dahl "syntyi".

 

Anne Syrjä eli nuoruusvuosia Kaurialassa samoilla kulmilla kuin legendaariset Irwin Goodman ja Vexi Salmi. Oma isä Toivo "Timi" Salminen oli laajalti tunnettu urheilumies ja Hämeenlinnan ydinkeskustan pienoismallin rakentaja.

– Se kaikki touhu ympärillä ruokki mielikuvitustani, joka oli jo muutenkin vilkas. Työvuosina ei ollut aikaa kirjoittaa fiktiota, sillä ympäri maata ja maailmaa kuljettanut työ vei lähes kaiken ajan. Erityisen ylpeä olen tehtävästäni suomalaisen, palkitun innovaation, hormonikierukan maailman ensimmäisenä tuotepäällikkönä, hän lisää naurahtaen.

Anne Syrjä kirjoitti ensimmäisen dekkarinsa 2013 jäätyään eläkkeelle lääketeollisuuden palveluksesta. Vuosikymmenien ajan hän kirjoitti kieli keskellä suuta lääkemarkkinointiin liittyviä tekstejä.

– Lääkealalla informaatiotekstien täytyy olla samaan aikaan myyviä, mutta samalla tiukasti lain kirjaimen mukaisia. Joka sana oli mietittävä tarkkaan. Se kehitti omalla tavallaan minua kirjoittajana.

– Alkusysäyksen kirjailijataipaleelleni antoi varmaan lukion äidinkielenopettajani Hilja Mörsäri, sillä lähdin opiskelemaan Helsingin yliopistoon suomen kieltä ja kirjallisuutta.

 

Pari vuotta ennen eläköitymistään Syrjä hakeutui kirjoittajakouluun ja otti aiheekseen dekkarit. Omakustanteena syntyi Hauho-sarjan ensimmäinen teos, Vaara vierailee kylässä.

– Tuossa vaiheessa en vielä tiennyt, että syntyy sarja. Se ei ollut alkujaan tarkoitus. Julkaistuna on nyt neljä teosta, viides on "tilauksessa".

Anne Syrjän dekkaritarinat sijoittuvat Hauhon maisemiin, viimeisimmässä Selvästi syyllinen -kirjassa liikutaan enemmän myös Hämeenlinnan keskustassa.

Dekkareihin Anne Syrjä sanoo mieltyneensä sen vuoksi, että niissä tarvitaan aina älyllistä aktiviteettia, pohdintaa, analyyttista juonen rakentamista.

– Silti se on niin, että ensimmäisiä rivejä kirjoittaessani en vielä tiedä sitä, miten lopulta tarina päättyy. Kirjoitusvaiheessa ihmisiä tulee ja menee, niin se vain on.

 

Aktiiviselle liikkujalle juoksulenkit sekä Espoon että Hauhon maisemissa ovat parasta ideoiden kehittelyaikaa.

– Juostessa ideat syntyvät, poluilla ne kehittyvät ja jalostuvat. Kun pääsen kirjoitusvaiheeseen, niin se on hyvin aktiivista ja keskittynyttä tekemistä.

Yksi mielenkiintoinen yksityiskohta on tarinoiden henkilönimien etsiminen. Ne eivät synny tuosta vaan.

– Luen paljon lehtien kuolinilmoituksia, kävelen hautausmailla. Sieltä löytyy ideoita henkilöiden nimiksi. Pyrin mahdollisimman tarkoin välttämään, ettei roolinimille löydy vastineita arkielämästä. Ihmisten nimet ovat minulle tärkeitä, niistä kehittyy koko tarina.

Anne Syrjä myöntää, että hän on jäänyt tavallaan roolihahmojensa koukkuun.

– Niitä voi kehittää ja viedä aina vain uusille poluille.

Hanne Dahl

Anne Syrjä (o.s. Salminen) on syntynyt Hämeenlinnassa 1949 ja käynyt siellä koulunsa. Hän valmistui Helsingin yliopistosta humanististen tieteiden kandidaatiksi 1974. Sattuma vei hänet töihin lääketeollisuuteen, jossa hän toimi vuoteen 2013.

Julkaistut Hauho-sarjan dekkarit: Vaara vierailee kylässä, Kuka olisi uskonut, Vaiettu velka, Selvästi syyllinen.