Julkaistu: 09.08.2017 06:00

Turisas vyöryy kotitantereelle

  • Turisas on musiikkinsa lisäksi tullut tunnetuksi soturihenkisistä kuvistaan ja videoistaan. Euroopassa suosittu yhtye tekee tänä vuonna vain kourallisen keikkoja, sillä valmisteilla on pitkään odotettu uusi levy.

Muinaissuomalaisen sodanjumalan mukaan nimetty Turisas on yksi paikkakunnan ylpeydenaiheita. Vankkaa kansainvälistä mainetta saavuttanut yhtye on lähtöisin Hämeenlinnasta ja saapuu tänne esiintymään yhdelle tämän kesän harvoista keikoistaan. Kuinka paljon muinaisuudesta innoitusta ammentavan joukkion tarina liittyy Hämeen keskiaikaiseen linnaan?

– Enpä ole koskaan miettinyt asiaa tuolta kantilta, bändin keulakuva Mathias Nygård tunnustaa.

– Turisaksen suunta lähti historian harrastuksesta, johon vaikuttivat ehkä enemmänkin hyvät yläasteen ja lukion opettajat. Kyllä seudun menneisyys on kuitenkin näkynyt esimerkiksi sellaisella tavalla, että ensimmäisillä demoilla ja kuvauksissa oli linnavuoriteemaa. Bändin identiteetille on aina ollut tärkeää, että korostamme olevamme kotoisin Hämeestä.

Folk metal -genreen usein liitetty yhtye on viime aikoina esiintynyt harvakseltaan.

– Keikkaa saisi tehdä niin paljon kuin jaksaa, mutta emme ole olleet kovin aktiivisia ja tälle vuodelle on osunut vain kourallinen festareita Espanjassa, Ranskassa ja Suomessa.

– Nyt on otettu tarkoituksella aikaa sävellyshommia varten ja pitkät kiertueet vain lykkäävät levyn valmistumista.

Kokoonpanon viimeisin albumi Turisas2013 ilmestyi neljä vuotta sitten. Levyä kiiteltiin monipuolisuudesta ja uusien urien avaamisesta.

– Levy sai hyviä arvosteluja, mutta itse koin sen saaneen myös ristiriitaisen vastaanoton, Nygård pohtii.

– Jotkut haluaisivat bändi tekevän aina samanlaista. Itselläni on taipumusta asioiden hieromiseen ja opettelumielessä tekoprosessi oli sillä kertaa riisutumpi. Nyt ajattelen taas, että oma vahvuus on pitkään mietityissä jutuissa.

Uuden albumin aikataulusta sotalordi ei kerro muuta kuin, että äänityksiä tehdään ensi vuonna.

– Tulevalla levyllä palataan osittain vanhoille urille, mutta uusiakin tuulia on luvassa. Minulle tärkeätä on suurieleisyys niin musiikissa, konsepteissa kuin live-esiintymisissäkin.

Turisas esiintyy Keskiaikafestivaalin iltaohjelmassa lauantaina 19. elokuuta. Sitä ennen Linnanpuiston lavalle nousevat Vetten Äpärät, Obscurus Orbis, Greenrose Faire ja Flamma.

– Tuntuu aika jännittävältä osallistua tapahtumaan, jossa itse kävin joskus vuosituhannen vaihteen jälkeen, Nygård sanoo.

– Yleisö on varmaan monipuolisempaa kuin keikoillamme yleensä, sillä liikkeellä on fanien lisäksi keskiaikaharrastajia ja perheitä. On aina mukavaa tulla soittamaan kotikaupunkiin.