Julkaistu: 12.08.2017 06:00

Minustako tuotetestaaja?

  • Tuotteita testanneiden, tavallisten kuluttajien tekemien suositusten uskottavuutta lisää se, että he eivät tee suosittelutyötä pakosta esimerkiksi palkan takia vaan siksi, että haluavat, asiakkuusjohtaja Minttu Murtomäki tuotetestauksia toteuttavasta suosittelumedia Hopottajista kertoo. "Testaaminen on harrastus, josta ei makseta palkkaa. Testiryhmiin kutsuttavat ovat innoissaan siitä, että saavat olla mukana kokeilemassa jotakin uutta."

Tavallisen kuluttajan tekemä, usein suosittelukampanjaan liittyvä tuotteeseen tutustuminen on ennemmin harrastus kuin tuotteiden ominaisuuksien tarkkaa selvittämistä. Valmistajat, maahantuojat tai markkinoijat teettävät testauksia, koska ne madaltavat muiden kuluttajien ostokynnystä tehokkaammin kuin brändin itsensä tekemä markkinointi. Testin teettäjän toiveissa on, että tuotteen testannut ja siitä pitänyt testaaja kirjoittaa tuotteesta positiiviseen sävyyn omalla some-tilillään, mielellään kuvien tai videon kera. Aivan välttämätöntä sekään ei ole.

– Kenenkään ei tarvitse liittyä esimerkiksi Instagramiin päästäkseen tuotetestaajaksi. Testien teettäjät kuitenkin haluavat saada tuotteensa kuluttajien tietoisuuteen, että siitä löytyy tietoa esimerkiksi YouTubesta tai Google-haulla, asiakkuusjohtaja Minttu Murtomäki tuotetestauksia toteuttavasta suosittelumedia Hopottajista kertoo.

Markkinoinnin ja mainonnan säännöt pätevät myös suosittelumediassa, joten esimerkiksi tulostinta kehuvasta videosta pitää käydä ilmi, että videon tekijä kuuluu tuotteen valittuun testiryhmään.

 

Tuotetestaajaksi on helppo ryhtyä. Riittää, kun käy liittymässä suosittelijaksi netissä. Aivan varmaa testiryhmään mukaan pääseminen ei silti ole. Todennäköisyyttä voi kasvattaa kertomalla itsestään mahdollisimman tarkasti liittymiskaavakkeessa. Oleellista voi olla esimerkiksi se, onko ilmoittautujalla lemmikkejä tai lapsia.

– Meillä on nyt noin 12 000 mukaan liittynyttä, yli 18-vuotiasta suomalaista. Testiryhmät ovat suurimmillaan tuhannen henkilön kokoisia. Kampanjat suunnataan tietylle kohderyhmälle, joten jos kaikkia kysyttyjä tietoja ei ilmoita, voi olla aika vaikea päästä mihinkään kohderyhmään, Murtomäki neuvoo.

Omasta profiilista riippuen eteen voi tulla melkein mitä vain testattavaa. Testaaja saa tavallisesti testaamansa tuotteen omakseen, mutta uuden, ilmaisen huippupuhelimen toivossa ryhmään ei ehkä kannata liittyä. Enimmäkseen testataan nopeasti liikkuvaa kulutustavaraa. Testattavaksi voi saapua esimerkiksi pannukakkujauhetta, koiranruokaa, pesusettejä, beta-vaiheessa olevia sovelluksia tai hapankaalia.

– Sellaista tavaraa, jota voi kohtuukustannuksin antaa ilmaiseksi 500–1000 henkilölle. Kyllä tulostimia ja robottipölynimureitakin on, mutta niissä testiryhmä saa yleensä ostaa tuotteen itselleen todella edulliseen hintaan.

Testiryhmään valitut saavat rekrytointikutsun, jossa selitetään testi, johon heitä ollaan pyytämässä. Jos siis ei esimerkiksi halua ostaa robotti-imuria edes halvalla, sen testiryhmään ei tarvitse suostua.

– Myös aikataulu kerrotaan testiryhmään kutsuttaessa ja kerrotaan, miten testaajan toivotaan käyttäytyvän, esimerkiksi ruokatuotteen kohdalla ottavan kuvia ja julkaisevan reseptejä. Testaaja tietää aina ennen suostumistaan, mihin on lähdössä.

 

Testauskampanja voi kestää vaikkapa neljä viikkoa. Jakson päätteeksi testaaja saa lyhyen, yhdestä viiteen kysymyksen listan vastattavakseen. Testaajalta voidaan kysyä esimerkiksi, suosittelisiko hän tuotetta ystävilleen. Lisäksi testin teettäneellä brändillä voi olla omat kysymyksensä.

– Niihin saatavat vastaukset ovat myös arvokkaita brändille. He voivat kysyä esimerkiksi, toimiko pakkaus tai löysitkö sen hyllystä. Rehellisyys ja avoimuus ovat meille tärkeitä arvoja ja testaajamme myös sanovat suoraan, jos pakkaus esimerkiksi oli niin huomaamaton että sitä ei oikeasti huomaa hyllystä.