Julkaistu: 12.08.2017 06:00

Toimittajalta

Paholaista odotellessa

  • Heli Karttunenheli.karttunen@hameensanomat.fi

Alkuviikosta iltalehdet hehkuttivat, että Etelä- ja Kaakkois-Eurooppaa koetteleva Lucifer-helteeksi nimetty pirullinen sääilmiö saattaisi sipaista jopa Suomea.

Näillä leveysasteilla eurooppalaisten kanssasisarien ja -veljien valitukset liiallisesta kuumuudesta tuntuvat jotenkin kaukaisilta. Tätä kirjoittaessa lämpötila ylittää nippa-nappa kahdenkymmenen, eikä juuri enempää ole luvassa.

Säätiedotusten mukaan nyt viikonvaihteeksi tänne olisi tulossa tuulahdus lämpöä, mutta sitkeästi maamme yllä pysyttelevä matalapaineen alue saattaa kirjaimellisesti vesittää tänne pyrkivän lämpimän ilman.

Saa nähdä, heilauttaako Lucifer häntäänsä tännekin päin, vai jääkö heilautus vain yritykseksi.

 

Lapsuuden kesinähän aurinko paistoi koko ajan. Ainakaan vanhoissa valokuvissa ei ole yhtään sadepäivän otosta...

Joitakin vuosia sitten jouduin jopa perumaan jokusen ratsastustunnin sen takia, että kesän lämpötila huiteli yli kolmessakymmenessä. Sinänsä kuumuus ei liikkumista haittaa, mutta kypärän alla pää kiehuu niin, että parin kovan päänsärkykohtauksen jälkeen annoin periksi – kun en voinut harrastaa, niin en voinut.

Nyt ajatus tuntuu kovin etäiseltä.

Tämän kesän hellehuippu koettiin Hämeenlinnan Lammilla 19.5., jolloin elohopea kipusi peräti 27 asteeseen. Sen jälkeen ei meitä ole juuri helteellä tänä kesänä hellitty.

 

Alkuviikosta juoksulenkillä jouduin väistelemään koko tien yli ulottuvia lätäköitä. Viikon kuluessa lätäköt eivät ole juuri kuivuneet, vaan vettä on tullut sopivin väliajoin lisää.

Tänä kesänä lenkille lähtiessä on lähinnä täytynyt huolehtia siitä, että on riittävästi lämmintä yllä – tai vaihtoehtoisesti sadevaatteet.

Kesällä varastoimme mieliimme ja kehoomme lämpöä talven varalle – edes muistoiksi. Nyt tämä varasto on tyhjä.

Mutta kenelle valittaa, kun kesää ei oikeastaan edes tullutkaan?

 

Lucifer on alun perin latinaa, ja tarkoittaa valon kantajaa tai valon tuojaa. "Oppi paholaisesta on ollut yksi tapa selittää maailmassa vallitsevaa pahuutta ja kärsimystä – vaikkapa vain sietämättömiä helteitä", Kirkko ja kaupunki -lehden päätoimittaja Jaakko Heinimäki toteaa.

Edes Lucifer ei halua tulla tänne kylmään pohjolaan.

Lucifer – heilauta sitä häntääsi nyt edes vähän tännekin päin! Ennen kuin syksy ja talvi taas tulevat.

Julkaistu: 24.03.2018 06:00

Meidän täytyy jalkauttaa tämä suorite isommalle viitekartalle oikea painopiste muistaen, ja osallistua itse sekä osallistuttaa kaupungin strateginen viisivuotisnäkymä kansalaisten keskuuteen.

Abauttiarallaa, elikkäs emme saa feidata tätä hommaa. Täytyy painaa hommia ihan simona.

Julkaistu: 14.03.2018 11:51

– Sen hammaslääkärin mies oli leipuri ja pullan tuoksu täytti odotushuoneen, jossa odotimme toisiimme katsomatta, eräs muisteli kouluaikojaan.

Tästä virisi valtava keskustelu hammaslääkärimuistoista. Samalla keskusteluun tuli leipurin ja vehnästen kautta erilaiset ruuat.