Julkaistu: 11.10.2017 06:00

Oikukkaat kukat heijastavat elämää

  • Mari Blomroos-Heinisen maalaukset vievät mielen puutarhoihin, missä kukat ilmaisevat tunteita ja inhimillisiä kokemuksia. Taustalla teokset "Liian kaunis" ja "Viimeinen valssi".

Galleria Paperihuoneessa on esillä lokakuussa kuvataiteilija Mari Blomroos-Heinisen Outo puisto -niminen näyttely. Outo puisto tutustuttaa toisenlaiseen kohtaamiseen tutun ympäristön kanssa.

– Puistossani on samoja asioita ja ilmiöitä, joita voi tapahtua elämässäkin. Jotkut kukat ovat hillittyjä ja vetäytyviä, toiset oikukkaita ja riehakkaita, taiteilija kertoo.

 

Blomroos-Heinisen maalaukset heijastelevat ihmisen elämän kaarta. Joissakin maalauksissa esiintyy riehakasta kukintaa, toisissa kyse on luopumisesta. Esimerkiksi osa teoksen "Viimeinen valssi" violeteista kukista on muuttunut jo läpikuultaviksi.

Inhimilliset tunteet ovat vahvasti läsnä Blomroos-Heinisen teoksissa. Taiteilija viljelee myös runsaasti allegorioita.

– Maalauksiini voi sukeltaa sisään, ja katsoja voi löytää niistä erilaisia asioita oman kokemusmaailmansa pohjalta.

Näyttelyn avainteos on vihreäsävyinen "Outo puisto".

– Maalauksessa voi nähdä kasvin lehtiä. Jotkut katsojat ovat kertoneet nähneensä hirviön, ja joku sanoi nähneensä delfiinin. Tulkintoja voi olla monia, taiteilija juttelee.

Blomroos-Heininen kertoo maalaavansa mieluiten öljyväreillä. Aihe määrää usein toteutustavan. Siveltimen liike vie, ja värit valikoituvat mukaan kuin itsestään.

– Joskus kun kaikki sujuu, on vähän, kuin tanssisi maalauksen kanssa, taiteilija kuvailee.

– Työskentely riippuu myös vuodenajoista ja fiiliksistä.

Maalaus "Liian kaunis" on vaaleanpunainen.

– Tai voisi sanoa jopa imelä. Toisaalta taide saa olla myös kaunista. Onhan elämäkin joskus kaunista. Kauneus on sallittua ja lohduttavaa, Blomroos-Heininen tuumii.

Blomroos-Heininen asuu ja työskentelee Helsingissä, mutta Hämeenlinna on tuttu paikka taiteilijalle.

– Olen Paperihuone ry:n jäsen ja minulla on hämeenlinnalaisia ystäviä. Viime kesänä maalasin Aulangolla. Näyttelyn öljyväri- ja akryylimaalaukset ovat syntyneet tämän ja viime vuoden aikana.

 

Grafiikanpajan puolella on esillä hämeenlinnalaisen kuvataiteilija Tiina-Katariina Mustosen näyttely "Matkalla". Mustonen on kuvannut fotoetsaustekniikalla toteuttamissaan grafiikantöissä muun muassa merta ja polkuja.

Galleria Paperihuoneessa, Arvi Kariston katu 9, on näytteillä Mari Blomroos-Heinisen "Outo puisto" ja grafiikkapajan puolella Tiina-Katariina Mustosen "Matkalla" 1.11. asti.