Julkaistu: 11.10.2017 06:00

Janakkala jatkaa jäteyhtiössä

  • Tapio Eerola kukitettiin äskettäisen 60-vuotispäivän kunniaksi. Valtuuston hänet valittiin ensimmäisen kerran jo 18-vuotiaana. Valtuuston puheenjohtaja Merja Taponen (vas.) ja kunnanjohtaja Tanja Matikainen antoivat kukat myös Suvi Pesoselle, joka lisäsi kunnan väkilukua muutamia viikkoja sitten potralla pojalla.

Janakkalan kunnanvaltuustossa ihmeteltiin ääneen sitä, miksi kolme vuotta käsittelyssä olleeseen valtuustoaloitteeseen kunnan eroamiseksi jätelautakunta Kolmenkierrosta ei saatu yhtään taloudellisuudesta kertovaa numeroa päätöksenteon tueksi.

– Puhutaan taloudellisesta vahingosta, jos eroamme. Minkä suuruisesta taloudellisesta vahingosta, keskustan Osmo Tokeensuu kysyi.

– En ymmärrä lainkaan, että valmistelussa ei löytynyt yhtään lukua taloudellisuudesta, pelkkiä sanallisia arviointeja, Tokeensuu jatkoi.

Hänen mielestään kyse ei ole loppupelissä yhteistyöstä irrottautumisesta, vaan jätelautakunnan toiminnasta.

– Kunnan, siis osakkaan, mielipiteille ei anneta arvoa. Me annamme näillä ehdoilla heille täysin vapaat kädet toimia.

Kokoomuksen Marko Ahtiainen olisi halunnut juuri tämän vuoksi siirtää asian käsittelyä vielä eteenpäin, vaikka valtuustoaloitteen jättämisestä on kulunut jo kolme vuotta.

– Puhutaan riskeistä ja taloudellisista uhkista, muttei anneta yhtään taustalukua päätöksenteon pohjalle, Ahtiainen ihmetteli Tokeensuun tapaan. Ahtiainen esitti asian palauttamista edelleen valmisteluun, jotta valtuutetuille toimitettaisiin riskianalyysi ja tuodaan selviä summia taloudellisuuden perusteluiksi.

Äänestyksessä poliittisten ryhmien rajat rikkoutuivat. Äänin 18–15 asia ratkaistiin lopullisesti ja kunta pysyy Kolmenkierrossa ja Kiertokapulassa.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Pirjo Alijärvellä (sd.) oli itse hankittua tietoa siitä, mitä eroaminen maksaisi. Hän piti kylläkin asiallisena vaatimuksena, että valmistelussa olisi pitänyt kaivaa lukuja esiin.

– Lopen kunnalle tehdyssä selvityksessä ilmeni, että eroaminen jäteyhteisyötä vähintään kaksin- tai kolminkertaistaisi jätemaksut. Nurmijärvi, joka on paljon Janakkalaa isompi kunta, on puolestaan liittymässä Kiertokapulaan, koska yksin jätehuollon maksaminen käy liian kalliiksi. Janakkalan kunnan hartiat tuskin riittäisivät oman jätehuollon järjestämiseen, Alijärvi puolusti yhteistyössä pysymistä.

Kunnanvaltuustossa puhuttiin myös kunnan ja Janakkalan Asuntojen olemattomasta keskusteluyhteydestä talousraportin kohdalla. Asuntoyhtiön puheenjohtaja, valtuutettu Outi Laitinen (sd.) harmitteli sitä, että asuntoyhtiöllä on runsaasti asuntoja tyhjillään. Käyttöaste on 91 %.

– Kunnan pitäisi aktiivisemmin markkinoida omistamaansa asuntoyhtiötä, kun se markkinoi esimerkiksi omakotitontteja. Samaan aikaan kiertää älyttömiä huhuja koko yhtiön myynnistä, Outi Laitinen kaipasi yhteistyökuviota.