Julkaistu: 11.10.2017 06:00

Torinaluspysäköinnistä ei järjestetä kansanäänestystä

  • Vihreiden Kirsi Ojansuu-Kaunisto ja Päivi Sieppi keskustelivat ennen kaupunginvaltuuston lokakuun kokouksen alkua Raatihuoneessa maanantaina.

Kaupunginvaltuuston maanantaisessa kokouksessa keskusteltiin pitkään arviointikertomukseen saaduista lisäselvityksistä. Useissa puheenvuoroissa ilmaistiin syvä huoli kiinteistöjen huonosta kunnosta ja korjausvelan kasvamisesta. Teija Arvidsson (kd.) piti tärkeänä, että kaupunki tekee määrätietoisen suunnitelman korjausvelan pienentämiseksi ja sen kasvun estämiseksi sekä varaa tulevaan budjettiin riittävästä rahaa kiinteistöjen asialliseen hoitoon.

Kirsi Ojansuu-Kauniston (vihr.) mukaan matkailuala ja -markkinointi on ollut Hämeenlinnassa viime vuosina huonoissa kantimissa.

– Haluaisin, että kaupunki patistaisi Linnan Kehitystä, jolle tämä tehtävä on täysin annettu. Tässä asiassa on lupa odottaa napakampaa toimintaa ja meidän täytyy olla tiukempia.

Kokoomuksen Pekka Arvio oli samoilla linjoilla. Hän muistutti, että erityisesti ulkomaisten matkailijoiden yöpymismäärät Hämeenlinnassa ovat aikavälillä 2012-2016 lähes puolittuneet.

– Nykyisen matkailubuumin aikana tämä on huolestuttavaa ja kaupunkimme on tässä suhteessa alisuoriutuja. Matkailu on merkittävä työllistäjä ja sen tulisi olla yksi kaupungin kärkihankkeista tulevaisuudessa.

Keskustan Marjatta Rahkio nosti esiin kuntalaisten suoranaisen hädän siitä, mihin jätteitä pitäisi kuljettaa.

– Syyllinen ei ole jätelautakunta, Kiertokapula tai Hämeenlinnan kaupunki, vaan huonosti suunniteltu ja tehty peruslainsäädäntö, mutta emme voi muuta kuin yrittää saada aikaan toimivan järjestelmän.

– Linnan Kehityksestä olen samaa mieltä, että sitä tulee kannustaa, mutta kyllä kaupungin organisaation tulee antaa sille myös tukensa ja valtuudet toimia. Tarvitsemme kaupungilta näkyvämpää elinkeinotoimintaa.

Demareiden Ranjith Kumar Prabhakaran painotti, että ikäihmisten toimintakyvyn ylläpitämisessä ennaltaehkäisevällä toiminnalla on ratkaiseva merkitys.

– Ennaltaehkäisevät palvelut ovat kestävä ratkaisu sen sijaan, että rahaa otetaan sieltä ja täältä.

Irma Taavelan (vas.) mielestä korjausvelasta on riittänyt aina lämmintä puhetta, mutta budjettivaltuustossa vain Vasemmistoliiton ryhmä on esittänyt lisäinvestointeja tilanteen korjaamiseksi.

– Meidän mielestämme on tärkeää tarkastella myös alibudjetointia. Palveluiden toteutuminen on yhtä tärkeä asia kuin budjetissa pysyminen.

Perussuomalaisten Lulu Ranne piti ykkösasiana kaupungin oman nykyisen henkilökunnan kehittämistä.

– Iso kokonaisuus, mihin pitää käydä käsiksi on ulkoiset ostot ja hankinnat. Järkeistetään investoinnit ja katsotaan, mikä on tärkeätä. Sillä voidaan saada aikaan todella isoja säästöjä.

Kokouksessa käsiteltiin myös Iisakki Kiemungin (sd.) tekemä aloite kaupungin terveyspalvelujen yhtiöittämiseksi ajoissa, jotta julkiset palvelut pysyisivät samalla viivalla yksityisten kanssa.

Juhani Lehto (vas.) piti aloitetta aiheellisena.

– Huoli siitä, ettei julkinen sektori ole valmistautunut soteen on edelleen ajankohtainen. Maakunnassa pitäisi kiireesti aloittaa julkisen sektorin käsittely, eikä vaan spekuloida, että mitähän sieltä hallituksesta tulee.

– Tiedän, että satoja ihmisiä istuu kokouksissa ja valmistelua on tehty paljon, mutta sitä ei tuoda poliittisesti linjattavaksi ja asiat tulevat väärää kautta julkiseen keskusteluun.

Valtuusto hyväksyi kaupunginhallituksen esityksen siitä, että odotetaan hallituksen lopullisia linjauksia.

Käsiteltäessä aloitetta kansanäänestyksen järjestämisestä torin alle suunnitellusta pysäköintilaitoksesta perussuomalaisten Teppo Turja nousi puhujanpönttöön.

– Kyse ei ole siitä, rakennetaanko toriparkki vai ei, vaan siitä, katsommeko että asia kuuluu jollakin tavoin myös Hämeenlinnan asukkaille.

– Toriparkkisuunnitelmaa myydään kaupunkilaisille pakollisena keskustan elävöittämisen ehtona ja se on pyritty osoittamaan todeksi tekemällä luonnollinen kadunvarsipysäköinti vaikeaksi.

Vasemmistoliitto kannatti aloitteen palauttamista valmisteluun, mutta aloite hävisi äänestyksen äänin 37-14.

Verkatehtaan laajennuksen ja paviljongin rakentamisen mahdollistava asemakaava hyväksyttiin ilman yhtäkään asiaa koskevaa puheenvuoroa. Aloite taksi- ja invapysähdyspaikan sekä pyöräparkin saamisesta Goodmanin eteläpäätyyn ei johtanut toimenpiteisiin.

Hämeenlinnan edustajiksi alueelliseen jätelautakuntaan valittiin Seppo Ahonen (sd.) ja puheenjohtajana toimiva Juha Tuomi (kok.). Maakunnallisen pelastuslautakunnan puheenjohtajaksi valittiin Helena Lehkonen (kok.) ja jäseneksi Tauno Lahtinen (ps.).

Kokoomuksen Anni Puntila jätti kokouksessa aloitteen liiallisen sääntelyn ja normien purkamiseen tähtäävän työryhmän perustamisesta.