Julkaistu: 14.10.2017 06:00

Toimittajalta

Aidoista aidanseipäistä

  • Heli Karttunenheli.karttunen@hameensanomat.fi

Kuntta on nyt in. Ja niin on moni muukin aito asia. Vaikkapa aidanseipäät.

Kuntta on Viherympäristöliiton määritelmän mukaan varpukasvillisuuden peittämä metsänpohjamatto. Kunttaa irrotetaan kainuulaisista metsistä ja viedään rullille käärittynä pihojen peitoiksi muualle Suomeen.

Aidon metsänpohjan käyttö viherrakennuksessa on kasvanut 2000-luvulta lähtien, ja sitä käytetään mitä moninaisimmissa kohteissa kesäteattereiden lavastuksista katujen kääntöpaikkoihin (HäSa 9.10.).

Miksi ihmeessä ihmiset haluavat takapihoilleen puolukanvarpuja ja muuta metsän aluskasvillisuutta?

 

Aidon metsänpohjan suosion kasvun sanotaan liittyvän luonnonmukaisuuden trendin voimistumiseen puutarhanhoidossa.

Vaikuttaa siltä, että puutarhanhoito on vain yksi trendin ilmentymä.

Kuluttajat haluavat aitoja asioita. Luonnonmukaisuutta haetaan myös muilla elämänalueilla aina ruoantuotannosta sisustukseen.

Tällä hetkellä muun muassa autenttiset vanhan ajan kahdenistuttavat pulpetit ovat kuulemma lastenhuoneissa kuuminta hottia. Kukapa olisi uskonut, että niistä epämukavista kahdenistuttavista pulpeteista tulee jonain päivän sisustustuote.

Vanhoista aidanseipäistä tehdään puolestaan lampunjalkoja trendiolohuoneisiin.

Nämä aidanseipäät ovat suorastaan arvotavaraa. Kollega tiesi kertoa, että maatilojen nurkissa lojuvat kapistukset ovat niin haluttuja, että ne saattavat jopa päätyä pitkäkyntisten haltuun, jos ne jätetään huolimattomasti näkösälle.

 

Ehkä kaipaus aitoihin ja alkuperäisiin asioihin juontaa ehkä tämän päivän muovisuudesta ja globalisaatiosta: Suurin osa maamme pihakivistäkin tuodaan muualta – aina Kiinasta asti, vaikka materiaalia olisi omasta takaa ihan tarpeeksi.

Toki, jos nyt koettaisin olla kaukaa viisas, niin mitähän tämän päivän tarvekaluista kannattaisi säästää tulevien vuosikymmenien trendejä silmälläpitäen? Olisi varmaan pitänyt säästää se ensimmäinen Nokian kännykkä tai jotain...

 

Vanhat esineet on tehty yleensä sopiviksi juuri siihen käyttötarkoitukseen, johon niitä on tarvittu.

Jos jokin irrotetaan asiayhteydestään, ja siirretään johonkin aivan toiseen käyttötarkoitukseen, onko se enää aitoa? Vaikka kuntta tuo ehkä pihaan vaikutelman puolukkametsästä, ei se kuitenkaan ole puolukkametsä.

Aitouden tavoittelussa ongelmana on se, että keinotekoisesti luotu illuusio aidosta on todellakin vain illuusio – se ei ole aito.

Julkaistu: 25.11.2017 06:00

Toimittajalta

Aivojumppaa

Lähtökohtaisestihan tavoitteena on, että elämästä tulisi aina vain entistä parempaa ja onnellisempaa, jotta pysyisimme työkykyisinä ja terveinä mahdollisimman pitkään sekä hyvinvoivina viimeiseen hengenvetoon saakka.

Julkaistu: 18.11.2017 06:00

Asutko yksin yksiössä? Vai senioritalossa lähellä palveluita? Sinnitteletkö omakotitalossasi, vaikkei se vastaisi enää tarpeitasi asumisen helppoudesta tai esteettömyydestä? Haluatko asua eläkepäivinäsi kauniissa maalaismaisemissa, jossa on monenlaista elämää ympärillä?